Kormánykerék

A kormánykerék pozíciójának beállítása

A kormánykereket a kívánt vezetési pozícióba állíthatja; ehhez mozgassa a kormányoszlop bal oldalán lévő vezérlőkart. A vezérlőkar segítségével előre, hátra, felfelé és lefelé mozgathatja a kormánykereket.

Kormánykerék-vezérlőelem kinagyítva, felfelé, lefelé, balra, illetve jobbra mutató kék nyilakkal
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Figyelmeztetés
Vezetés közben ne végezzen beállításokat.

Kormányzási nehézség beállítása

Személyes igényeinek megfelelően beállíthatja a kormányrendszer működését és érzékenységét:

 1. Az érintőképernyőn érintse meg a Kezelőelemek > Pedálok és kormányzás > Kormányzási nehézség elemet.
 2. A következő kormányzási beállítások közül választhat:
  • Könnyű – Csökkenti a kormánykerék forgatásához szükséges erőkifejtést. Városon belül könnyebbnek érezheti a vezetést és a parkolást Model S járművével.
  • Közepes – a Tesla megítélése szerint ez a beállítás nyújtja a legjobb kezelhetőséget és reakciót a legtöbb helyzetben.
  • Nehéz – Növeli a kormánykerék forgatásához szükséges erőkifejtést. Amikor gyorsabban vezet, úgy érezheti Model S járműve sokkal jobban reagál.

A bal oldali kormánykerékgombok használata

A kormánykerék bal oldalán lévő gombokkal válthat a rádióállomások között, vezérelheti a médialejátszó hangerejét, valamint kiválaszthatja, hogy mi jelenjen meg a műszerfal bal oldalán (amikor a navigációs alkalmazás éppen nem jelenít meg utasításokat).

Kormánykerék bal oldali gombjai, feliratokkal
 1. Következő

  Ha helyi vagy műholdas rádióadást hallgat, és egynél több állomást programozott be, a gomb megnyomásával az aktuálisan használt rádió-frekvenciasáv következő beprogramozott állomására léphet. Ha nem programozott be egynél több állomást, a gomb megnyomásával a következő elérhető frekvenciára léphet.

  Ha internetes rádiót hallgat, vagy egy csatlakoztatott Bluetooth- vagy USB-eszközről játszik le hangfájlt, a gomb megnyomásával a következő dalra vagy állomásra ugorhat.

  Ha egynél több kedvencet adott meg, nyomja meg a gombot, és tartsa lenyomva a kedvencek végiglapozásához.

 2. Görgetőgomb
  • A médiafájl hangerejének beállításához görgessen felfelé vagy lefelé.
   Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
   Megjegyzés
   A görgetőgomb attól függően állítja be a médiafájl, a navigációs utasítások és a telefonhívás hangerejét, hogy melyik van éppen használatban. Miközben beállítja a hangerőt, a műszerfalon megjelenik a hangerőszint, valamint az, hogy a médiafájl, a navigáció vagy a telefon hangerejét állítja-e be éppen.
  • A médiafájl hangerejének elnémításához, illetve a hangfájl szüneteltetéséhez/lejátszásához érintse meg a görgetőgombot.
  • Ha ki szeretné választani, mi jelenjen meg a műszerfal bal oldalán, tartsa röviden lenyomva a görgetőgombot, amíg meg nem jelennek az elérhető lehetőségek. A görgetőgomb görgetésével többek között kiválaszthatja az Üres, a jármű állapota, a Óra, a Média, az Energia, a Utak vagy a Felfüggesztés beállítást. Amikor a kívánt beállítás kiemelve jelenik meg, érintse meg a görgetőgombot.
   Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
   Megjegyzés
   A bal görgetőgombbal megjelenítésre kiválasztott beállítást a rendszer megőrzi, amíg Ön kézzel nem módosítja azt.
   Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
   Megjegyzés
   Az autóállapot-kijelző többek között az ajtók és a csomagtartók helyzetéről, valamint az újabb járműmodellek esetén a gumiabroncsnyomás értékeiről nyújt információt.
 3. Előző

  Ugyanaz a funkciója, mint a fent leírt Következő gombé, azzal a kivétellel, hogy ezzel a gombbal az előző dalra vagy állomásra ugorhat. Ha egynél több kedvencet adott meg, nyomja meg a gombot, és tartsa lenyomva a kedvencek végiglapozásához.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Függetlenül attól, hogyan szabja testre a műszerfal bal oldalát, automatikusan a navigációs utasítások megjelenítésére vált (ha rendelkezésre állnak), vagy értesíti, ha valamelyik ajtó vagy csomagtartó nyitva van, miközben Model S járműve Vezetés vagy Hátramenet fokozatban van.

A jobb oldali kormánykerékgombok használata

A kormánykerék jobb oldalán található gombok segítségével telefonhívás közben hozzáférhet a hívásbeállításokhoz, kiválaszthatja, mi jelenjen meg a műszerfal jobb oldalán, beállíthatja Model S járműve funkcióit, valamint használhatja a hangutasításokat.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Amikor hívást fogad vagy kezdeményez, a műszerfal jobb oldalán automatikusan megjelennek a hívásbeállítások, amelyek segítségével egyszerűen kezelheti a hívásokat Bluetooth-kapcsolaton keresztül csatlakoztatott telefonján.
Kormánykerék jobb oldali gombjai, feliratokkal
 1. A gomb megnyomásával hangutasítás segítségével felhívhat egy partnert a névjegyzékből, navigálhat, vagy zenét hallgathat az internetről. Amikor jelzést hall, mondja ki az utasítást. A részleteket lásd: Hangutasítások.
 2. Görgetőgomb
  • Telefonhívás közben a görgetőgomb megérintésével megjelenítheti a hívásbeállításokat, amelyek lehetővé teszik, hogy műveleteket hajtson végre hívás közben.
  • A görgetőgomb görgetésével beállíthatja a legutóbb használt funkciót a funkciólistán (lásd a Menü gombot).
  • Ha ki szeretné választani, mi jelenjen meg a műszerfal jobb oldalán, tartsa röviden lenyomva a görgetőgombot, amíg meg nem jelennek az elérhető lehetőségek. A görgetőgomb görgetésével többek között kiválaszthatja az Üres, a jármű állapota, a Óra, a Média, az Energia, a Utak vagy a Felfüggesztés beállítást. Amikor a kívánt beállítás kiemelve jelenik meg, érintse meg a görgetőgombot.
   Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
   Megjegyzés
   Az autóállapot-kijelző többek között az ajtók és a csomagtartók helyzetéről, valamint az újabb járműmodellek esetén a gumiabroncsnyomás értékeiről nyújt információt.
   Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
   Megjegyzés
   A jobb görgetőgombbal megjelenítésre kiválasztott beállítást a rendszer megőrzi, amíg Ön kézzel nem módosítja azt.
  • Az érintőképernyő újraindításához körülbelül öt másodpercig tartsa lenyomva mindkét görgetőgombot. Lásd: Az érintőképernyő vagy műszerfal újraindítása.
  • Felfüggesztés. Valós idejű képen jeleníti meg, hogy a felfüggesztési rendszer a változó útviszonyoknak megfelelően miként állítja dinamikusan az egyes kerekek csillapítását. A görgetőgomb elforgatásával válassza ki a Suspension lehetőséget, majd nyomja meg a görgetőgombot. Lásd: Légrugós felfüggesztés.
 3. Menü gomb

  A gomb megnyomásával megjeleníthet egy menüt, amelynek segítségével a Model S jármű következő funkcióit kezelheti:

  • Hőmérséklet. A görgetőgomb görgetésével módosíthatja a vezető oldali hőmérsékletet, illetve a görgő megnyomásával be- és kikapcsolhatja a légkondicionáló rendszert.
  • Ventilátor sebessége. A görgetőgomb görgetésével beállíthatja az utastér hűtésére, illetve melegítésére szolgáló ventilátor sebességét.
  • Kijelző fényereje. A görgetőgomb görgetésével módosíthatja a kijelzők fényerőszintjét, illetve a görgő megnyomásával visszaállíthatja az alapértelmezett beállításokat.
  • Napfénytető (ha van). A görgetőgomb görgetésével beállíthatja a napfénytető pozícióját.
  • Legutóbbi hívások. Amennyiben telefonja párosítva van a Model S járművel, a görgetőgomb görgetésével megtekintheti legutóbbi hívásait. Nyomja meg a görgetőgombot a megjelenített partner felhívásához. A telefon párosításával kapcsolatban lásd: Telefon vagy Bluetooth-eszköz párosítása.
  • Névjegyek. Amennyiben telefonja párosítva van a Model S járművel, a görgetőgomb görgetésével a telefonján lévő névjegyekhez navigálhat. Névjegyei a vezetéknevek szerinti ábécésorrendben jelennek meg. A Model S névjegyzékhez való hozzáférésének biztosítása érdekében lásd: Névjegyek és legutóbbi hívások importálása.

A funkciólista bezárásához nyomja meg újra a Menü gombot.

Fűtött Kormánykerék

Ha Model S járműve fel van szerelve a hideg időjárás csomaggal, felmelegítheti a kormánykereket; ehhez érintse meg a légkondicionáló rendszer vezérlőit az érintőképernyőn (lásd: A klímavezérlés működtetése). Ha be van kapcsolva a funkció, a sugárzó hő kellemes hőmérsékletűre melegíti a kormánykereket.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
A gyártás időpontjától függően előfordulhat, hogy Model S járművében nem található meg a fűtött kormánykerék funkció, akkor sem, ha fel van szerelve az opcionális hideg időjárás csomaggal.

Kürt

A kürt megszólaltatásához tartsa nyomva a kormánykerék középső párnáját.

Kormánykerék a középső párnára mutató nyíllal.