Sávtartó asszisztens

Model S figyeli az Ön által használt sáv útburkolati jeleit, valamint a környező területeken jelen lévő járműveket és egyéb tárgyakat.

Akadály érzékelését jelző, sugárzást ábrázoló vonalak.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Figyelmeztetés
Ensure all cameras are clean and free of obstructions before each drive and before using Autopilot features (see A kamera tisztítása). Dirty cameras and sensors (if equipped), as well as environmental conditions such as rain and faded lane markings, can affect Autopilot performance. If a camera is obstructed or blinded, Model S displays a message on the műszerfal and Autopilot features may not be available. For more information on specific alerts, see Hibajelzések.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Figyelmeztetés
A sávtartó asszisztens csak útmutatást nyújt, és nem célja, hogy a járművezető közvetlen személyes észlelésének helyére lépjen. Sávváltás előtt mindig használja az oldalsó visszapillantó tükröket, és a megfelelő oldali válla felett kitekintve szemrevételezéssel győződjön meg róla, hogy a sávváltás biztonságosan végrehajtható-e.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Figyelmeztetés
Soha ne bízza a sávtartó asszisztensre, hogy figyelmeztessen az aktuális sávból történő akaratlan kisodródásra, illetve a jármű mellett vagy a holtsávban tartózkodó járművek jelenlétére. A sávtartó asszisztens teljesítményét számos külső tényező befolyásolhatja (lásd: Korlátozások és pontatlanságok). A járművezető felelőssége, hogy mindig éber legyen, ügyeljen a sávtartásra és a körülötte lévő úthasználókra. Ennek elmulasztása súlyos sérülésekhez vagy halálhoz is vezethet.

Kormányzás korrigálása

A sávtartó asszisztens korrigálja a kormányzást, ha a Model S átsodródik a szomszédos sávba (vagy túlságosan megközelíti azt), és ott valamilyen tárgy, például egy másik jármű észlelhető. Ilyen helyzetekben a Model S automatikusan egy biztonságosabb pozícióba kormányozza a járművet az aktuális sávban. Ezt a kormányzási beavatkozást csak akkor alkalmazza a rendszer, ha a Model S48 és 140 km/h közötti sebességgel halad jól látható sávelválasztó vonalakkal rendelkező főúton. Ha a rendszer beavatkozik a kormányzásba, a műszerfalon röviden megjelenik egy figyelmeztető üzenet.

Sávelhagyás megakadályozása

A Sávelhagyás megakadályozása funkció arra szolgál, hogy figyelmeztetést adjon, ha a Model S kisodródik a vezetési sávból vagy megközelíti annak szélét.

A Sávelhagyás megakadályozása funkció 64 és 145 km/h közötti sebességgel történő haladáskor működik, jól látható sávelválasztó vonalakkal rendelkező úton. A Kezelőelemek > Autopilot > Sávelhagyásra vonatkozó figyelmeztetés menüelem megérintésével kiválasztható, hogy működjön-e a Sávelhagyásra vonatkozó figyelmeztetés, és ha igen, milyen módon, mely esetben a következő opciók közül választhat:

 • Ki: A rendszer nem figyelmezteti a sávelhagyásra és a szomszédos sávban lévő járművel való potenciális ütközésre.
 • Figyelmeztetés: Ha az első kerék átmegy egy sávelválasztó vonalon, a kormánykerék rezegni kezd.
 • Segéd: A rendszer korrigálja a kormányzást a Model S biztonságos helyzetének megőrzése érdekében, ha a Model S a szomszédos sávba vagy az út szélére sodródik.

Bekapcsolt Sávelhagyás megakadályozása funkció és aktív Adaptív sebességtartó automatika funkció esetén, ha a Model S kisodródik a haladási sávjából anélkül, hogy bekapcsolták volna a megfelelő irányjelzőt, a Sávtartó asszisztens azt is ellenőrzi, hogy a kezei a kormánykerék-en vannak-e. Ha a rendszer nem érzékeli a kezeket, a műszerfalonaz Automata kormányzás során használt figyelmeztető jelzésekhez hasonló figyelmeztetések jelennek meg. Ha a rendszer ismétlődően nem érzékel kezeket, a Model S fokozatosan az érzékelt sebességkorlátozásnál vagy a beállított utazósebességnél 25 km/h értékkel alacsonyabb sebességre lassít, a vészvillogók pedig villogni kezdenek.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
A Sávelhagyás megakadályozása funkció a megfelelő irányjelző szándékos sávváltásra utaló működtetése esetén nem figyelmeztet a sáv elhagyására, és nem korrigálja a kormányzást.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Figyelmeztetés
A sávelhagyás megakadályozása funkció célja az Ön biztonságának biztosítása, de nem működik minden helyzetben, és nem helyettesíti a folyamatos éber figyelmet és az emberi irányítást.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Figyelmeztetés
Mindig tartsa a kezét a kormánykerék-en és vezessen figyelmesen.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Figyelmeztetés
A kormányzás korrigálása minimális, és nem célja, hogy a Model S kimozduljon az aktuális sávból. Az oldalirányú ütközések elkerüléséhez na támaszkodjon egyedül a kormányzás automatikus korrigálására.

Sávelhagyás vészhelyzeti megakadályozása

A Sávelhagyás vészhelyzeti megakadályozása funkció a következő helyzetekben a lehetséges ütközés elkerülése érdekében automatikusan korrigálja a kormányzást:

 • Model S elhagyja a sávot, és összeütközhet a szomszédos sávban azonos irányban haladó járművel (függetlenül az irányjelző állapotától).
 • Model S elhagyja a sávot, áttérve a szembejövő sávba, kikapcsolt irányjelzővel, szemből érkező jármű érzékelése esetén.
 • Model S elhagyja az úttestet, az irányjelző pedig ki van kapcsolva (például az úttest széléhez nagyon közel, ahol ütközés következhet be).

A Sávelhagyás vészhelyzeti megakadályozása funkció minden vezetés megkezdésekor automatikusan bekapcsol. Ha csak az aktuális vezetésre szeretné kikapcsolni, érintse meg a Kezelőelemek > Autopilot > Sávelhagyás vészhelyzeti megakadályozása menüelemet.

Ha a Sávelhagyás vészhelyzeti megakadályozása funkció korrigálja a kormányzást, megszólal egy hangjelzés, és a műszerfalon megjelenik egy figyelmeztetés, amely pirossal kiemeli a sávelválasztó vonalat.

A Sávelhagyás vészhelyzeti megakadályozása funkció Model S64 és 145 km/h közötti sebességgel történő haladáskor működik, jól látható sávelválasztó vonalakkal, útpadkával stb. rendelkező úton.

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Figyelmeztetés
A Sávelhagyás vészhelyzeti megakadályozása funkció nem helyettesíti a figyelmes vezetést és a józan ítélőképességet. Vezetés közben tartsa a szemét az úton, és soha ne bízza a Sávelhagyás vészhelyzeti megakadályozása funkcióra az ütközések elkerülését. Számos tényező csökkentheti vagy ronthatja a teljesítményt. Ha a Sávelhagyás vészhelyzeti megakadályozása funkcióra bízza a lehetséges ütközések elkerülését, az súlyos sérülést vagy halált eredményezhet.

Holttérfigyelő asszisztens

Holttéri ütközésre figyelmeztető hangjelzés

Ha szeretné, hogy a rendszer hangjelzéssel jelezze a holttérben lévő járműveket és az ütközés veszélyét, érintse meg a Kezelőelemek > Autopilot > Holttéri ütközésre figyelmeztető hangjelzés lehetőséget.

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Figyelmeztetés
A holttérkamera nem szünteti meg a figyelmes vezetés és a sávváltáskor történő manuális vállellenőrzés szükségességét.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Figyelmeztetés
A Blind Spot Collision Warning Chime funkció nem alkalmas minden ütközésveszély észlelésére. A vezető felelőssége, hogy sávváltáskor éber maradjon, és elvégezze a megfelelő vállellenőrzést.

Korlátozások és pontatlanságok

A sávtartó asszisztens nem tudja mindig észlelni a sávelválasztó vonalakat, ezért az alábbi helyzetekben szükségtelen vagy hamis riasztásokat tapasztalhat:

 • Rossz látási viszonyok és nem jól látható sávelválasztó vonalak (pl. felhőszakadás, havazás, köd stb. miatt).
 • Erős fény (például a szembejövők reflektora vagy közvetlen napfény) zavarja a kamerákat.
 • A Model S előtt haladó jármű kitakarhatja a kamera/kamerák látóterét.
 • A szélvédő akadályozza a kamerákat (ködös, szennyezett, matrica takarja stb.).
 • A sávelválasztó vonalak nagyon kopottak, esetleg láthatók a korábbi jelölések, amelyeket az útjavítás során módosítottak, vagy gyorsan változik a felfestés (elágazó, kereszteződő vagy egymásba futó sávok esetén).
 • Az út keskeny vagy kanyargós.
 • Az út menti tárgyak vagy természeti képződmények beárnyékolják a sávelválasztó vonalakat.

Előfordulhat, hogy az alábbi helyzetekben a sávtartó asszisztens nem ad figyelmeztetés vagy helytelen figyelmeztetést ad:

 • Az érzékelők (ha vannak) vagy kamerák némelyike sérült, szennyezett vagy eltakarja valami (sár, jég, hó, védőfólia, túl sok festék, illetve tapadó termékek, matricák, gumibevonatok stb.).
 • Az időjárási viszonyok (heves eső, hó, köd, illetve rendkívül magas vagy alacsony hőmérsékletek) befolyásolják az érzékelő működését.
 • Az érzékelők (ha vannak) működését elektromos berendezések vagy ultrahangot kibocsátó készülékek befolyásolják.
 • A Model S járműre erősített valamilyen tárgy (például bicikli-csomagtartó vagy lökhárítómatrica) akadályozza a szenzort és/vagy elállja az útját.

Ezenfelül előfordulhat, hogy a sávtartó asszisztens nem kormányozza el a Model S járművet a szomszédos másik járműtől vagy szükségtelen/helytelen kormányzást alkalmaz az alábbi helyzetekben:

 • Viszonylag nagy sebességgel vesz be kanyarokat vagy halad végig egy kanyargós úton a Model S járművel.
 • Erős fény (például a szembejövők reflektora vagy közvetlen napfény) zavarja a kamerákat.
 • Ön átsodródik egy másik sávba, de ott nincsen semmilyen akadály.
 • Egy másik sávban haladó jármű bevág Ön elé vagy átsodródik az Ön sávjába.
 • Model S nem a Sávtartó asszisztens működéséhez szükséges sebességgel halad.
 • Az érzékelők (ha vannak) némelyike sérült, szennyezett vagy eltakarja valami (pl. sár, jég, hó, védőfólia, túl sok festék, illetve tapadó termékek, matricák, gumibevonatok stb.).
 • Az időjárási viszonyok (heves eső, hó, köd, illetve rendkívül magas vagy alacsony hőmérsékletek) befolyásolják az érzékelő működését.
 • Az érzékelők (ha vannak) működését elektromos berendezések vagy ultrahangot kibocsátó készülékek befolyásolják.
 • A Model S járműre erősített valamilyen tárgy (például bicikli-csomagtartó vagy lökhárítómatrica) akadályozza és/vagy kitakarja a szenzort.
 • Rossz látási viszonyok és nem jól látható sávelválasztó vonalak (pl. felhőszakadás, havazás, köd stb. miatt).
 • A sávelválasztó vonalak nagyon kopottak, esetleg láthatók a korábbi jelölések, amelyeket az útjavítás során módosítottak, vagy gyorsan változik a felfestés (elágazó, kereszteződő vagy egymásba futó sávok esetén).
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
FIGYELMEZTETÉS
Amikor a Track mód be van kapcsolva, a vezetéstámogató funkciók automatikusan le vannak tiltva. A vezető felelőssége, hogy biztonságosan vezessen és mindig uralja járművét, a pályán is. A vezetéstámogató funkciók automatikusan újra elérhetővé válnak, ha a Track üzemmódot kikapcsolják.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Figyelmeztetés
A fenti felsorolások nem tartalmaznak minden lehetséges helyzetet, amely akadályozhatja a sávtartó asszisztens működését. Számos oka lehet annak, hogy a Sávtartó asszisztens miért nem a várt módon működik. Az ütközések elkerülése érdekében legyen mindig éber és figyeljen az útra, hogy a lehető leghamarabb, időben észlelje, ha beavatkozásra van szükség.