Töltésre vonatkozó utasítások

A töltőnyílás kinyitása

A töltőnyílás a Model S bal oldalán, a hátsólámpa-egység részét képező ajtó mögött található. Parkolja le úgy a Model S járművet, hogy a töltőkábel könnyedén elérjen a töltőnyíláshoz.

Állítsa a(z) Model S fokozatválasztóját Parkolás fokozatba, majd nyomja meg és engedje fel a Tesla töltőkábelén lévő gombot a töltőnyílás ajtajának kinyitásához.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Ha a töltőkábel a töltőnyílás ajtajának közelében van, a töltőkábelen lévő gomb megnyomásával akkor is kinyithatja a töltőnyílás ajtaját, ha a Model S be van zárva, vagy ha hatótávolságon belül nincs felismert kulcs.
egy töltőkábel a gombra mutató nyíllal.

A töltőnyílás ajtaját a következő módszerekkel is kinyithatja:

 • Az érintőképernyőn érintse meg a töltőnyílás ikont (villám).
 • Az érintőképernyőn érintse meg a Kezelőelemek > Töltés > Töltőnyílás kinyitásalehetőséget.
 • Nyomja meg a töltőnyílás ajtajának , amikor a(z) Model S ki van oldva .
 • A távirányítón1–2 másodpercig tartsa lenyomva a hátsó csomagtartó gombját.
 • Hangutasítással nyissa ki a töltőnyílás ajtaját (lásd: Hangutasítások). Hangutasításokkal be is csukhatja a töltőnyílás ajtaját, és elindíthatja vagy leállíthatja a töltést.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
A következő ábra csak tájékoztatásul szolgál. A piaci régiótól és a gyártás dátumától függően a töltőnyílás némileg eltérő lehet.
jármű nyitott töltőnyílás ajtóval.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
A töltőnyílás világít, amikor kinyitja a töltőnyílás ajtaját. Ha a töltőnyílás ajtajának kinyitása után néhány percen belül nem helyez be töltőkábelt a töltőnyílásba, a töltőnyílás ajtaja bezárul. Ilyen esetben az érintőképernyő segítségével újból kinyithatja a töltőnyílás ajtaját.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Rendkívül hideg időjárásban vagy jeges körülmények között elképzelhető, hogy a töltőnyílás retesze befagy. Amikor nem tudja csatlakoztatni vagy eltávolítani a töltőkábelt, vagy a jármű nem tud szupertöltést végezni, mert a töltőcsatlakozó fedele befagyott, a Tesla mobilalkalmazás segítségével kb. 30–45 percen át előkészítheti a járművet a légkondicionáló rendszer HI beállításával (a jármű előkészítéséhez a mobilalkalmazással kell HI beállításra állítania a légkondicionáló rendszert, mivel az érintőképernyő ilyen esetben nem használható). Ez segíthet leolvasztani a jeget a töltőnyílás reteszéről, így a töltőkábel leválasztható vagy csatlakoztatható.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
FIGYELMEZTETÉS
Ne próbálja meg erővel kinyitni a töltőaljzat ajtaját.

Csatlakoztatás

Ha szeretné, az érintőképernyőn módosíthatja a töltési határértéket és a töltőáramot (lásd: Töltési beállítások).

Nyilvános töltőállomásról történő töltés esetén dugja be a megfelelő adaptert a jármű töltőcsatlakozójába, majd csatlakoztassa az állomás töltőcsatlakozóját az adapterhez. Minden piaci területhez biztosítjuk a legáltalánosabban használt adaptert (adaptereket). A használt töltőberendezéstől függően lehet, hogy a töltőberendezésen található vezérlőgombbal el kell indítania és le kell állítania a töltést.

Ha a mobilcsatlakozót használja, a Model Sjárműhöz való csatlakoztatás előtt dugja be az elektromos csatlakozóaljzatba.

Igazítsa a csatlakozót a töltőaljzathoz, és helyezze be teljesen. Amikor a csatlakozó megfelelően be van helyezve, a töltés automatikusan megkezdődik, miután a Model S:

 • Bekapcsol egy reteszt, amely a helyén tartja a csatlakozót;
 • Parkolás fokozatba vált (ha más vezetési módban volt);
 • Felmelegíti vagy lehűti az akkumulátort, ha szükséges. Ha az akkumulátor melegítést vagy hűtést igényel, akkor némi késéssel kezdődhet meg a töltés.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Amikor a Model S csatlakoztatva van, de nem tölt aktívan, a fali aljzatból veszi az energiát, ahelyett, hogy az akkumulátorban tárolt energiát használná. Ha például a Model S járműben ül, és a jármű Parkolás fokozatban van, illetve csatlakoztatva van a töltőberendezéshez, és közben az érintőképernyőt használja, a Model S a fali aljzat energiáját használja, nem pedig az akkumulátort.

Néhány esetben, ha a(z) Model S csatlakoztatva van, de nagyon kevés energiát használ, amelyet azonban közvetlenül az akkumulátorból nyerhet. Például, ha a(z) Model S elemet csatlakoztatva hagyja néhány napig használat nélkül, az fokozatosan kis mennyiségű energiát vehet fel közvetlenül az akkumulátorból a járműrendszerek támogatására.

Amikor az akkumulátor kellő mértékben lemerül, elkezd töltődni, hogy újra elérje a határértéket. Attól függően, hogy mikor ellenőrzi, előfordulhat, hogy az akkumulátor még nem merült le eléggé ahhoz, hogy egy töltési ciklust indítson el. Ennek eredményeképpen előfordulhat, hogy a töltöttségi határérték alatt marad, még akkor is, ha hosszabb ideig csatlakoztatva van. Ez normális jelenség, és a(z) Model S újból elkezd tölteni, ha kellő mértékben lemerült. Vagy egy új töltési ciklus manuális indításához válassza le, majd csatlakoztassa újra a(z) Model S elemet.

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
FIGYELMEZTETÉS
A töltőkábel csatlakozós vége károsíthatja a fényezést, ha a Model S járműre ejti.

Töltőaljzat lámpája

 • FEHÉR (VAGY VILÁGOSKÉK): Nyitva van a töltőaljzat ajtaja. Model S készen áll a töltésre, és a csatlakozó nincs behelyezve, vagy a töltőaljzat retesze ki van nyitva, és a csatlakozó eltávolításra kész.
 • KÉK: A töltő csatlakoztatva van, de a(z) Model S nem tölt (például ha az ütemezett töltés be van kapcsolva).
 • VILLOGÓ KÉK: Model S kommunikál a töltővel, de még nem kezdte meg a töltést (például amikor a jármű a töltésre készül).
 • VILLOGÓ ZÖLD: A töltés folyamatban van. Amikor a Model S közelít a teljes töltöttségi szint eléréshez, a villogás lelassul.
 • FOLYAMATOS ZÖLD: A töltés befejeződött.
 • FOLYAMATOS SÁRGA: A csatlakozó nincs teljesen bedugva. Igazítsa a csatlakozót újból a töltőaljzathoz, és helyezze be teljesen.
 • VILLOGÓ SÁRGA: Model S kisebb áramerősséggel tölt (csak AC töltés esetén).
 • PIROS: A rendszer hibát észlelt, és a töltés leállt. Olvassa el a műszerfalon vagy az érintőképernyőn megjelenő riasztást.

Töltési állapot

Amikor a töltőaljzat ajtaja nyitva van, a műszerfalon megjelenik a töltés állapota.

A töltési állapot képernyőképe feliratokkal.
 1. Hatótávolság: Megjeleníti az elérhető összes becsült hatótávolságot vagy az energia százalékos értékét (a kijelző beállításától függően).
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Megjegyzés
  Ha módosítani szeretné az energiaegységek megjelenítését, érintse meg a Kezelőelemek > Megjelenítés > Energia kijelzéselehetőséget.
 2. Töltési állapot: Itt jelennek meg a töltési állapotra vonatkozó üzenetek (például Ütemezett töltés vagy Szupertöltés) (lásd: Ütemezett töltés és ütemezett indulás).
 3. Hátralévő idő: A beállított szintig hátra lévő becsült töltési idő (lásd: Töltési beállítások).
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Megjegyzés
  Ha a töltés 100%-ra történik, előfordulhat, hogy a jármű alacsony teljesítményen folytatja a töltést, amikor a töltés befejezettnek van kijelezve. Ez a várható működés. Mivel a hozzáadott energia ezen a ponton túl alacsony, általában nem előnyös a töltés folytatása.
 4. Töltési sebesség: A jármű jelenlegi töltési sebessége.
 5. Hatótávolság-növekedés: A töltési folyamat során addig elért, becsült hatótávolság-növekedés.
 6. Töltés: A töltő által aktuálisan leadott áramerősség.
  Egy szürke kör, benne a 3-as számjeggyelHa háromfázisú tápforráshoz csatlakozik (ha elérhető az Ön országában), az elérhető áramerősség a fázisonkénti áramerősséget jelenti, és megjelenik a három fázis szimbóluma.

Töltés közben

Töltés közben a töltőaljzat lámpája zölden villog, és a műszerfalon megjelenik a valós idejű töltési állapot. A töltőnyílás zöld lámpájának villogása lelassul, amikor a töltöttség eléri a maximális szintet. Amikor a töltés befejeződik, a lámpa nem villog, hanem folyamatos zölden világít.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Ha a Model S be van zárva, a töltőaljzat lámpája nem világít.

Ha a töltőaljzat lámpája töltés közben pirosra vált, a rendszer hibát észlel. Olvassa el a műszerfalon vagy az érintőképernyőn megjelenő hibaleíró riasztást. A hibát valamilyen gyakori ok, például áramkimaradás okozhatja. Áramkimaradás esetén a töltés automatikusan folytatódik, amint az áramszolgáltatás helyreáll.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Nem jelent üzemzavart, ha töltés közben hangok hallatszódnak. különösen nagy áramerősség esetén, a hűtőkompresszor és a ventilátor szükség esetén működésbe lép az akkumulátor hűtéséhez.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
A töltés általában nem befolyásolja a klímaberendezés teljesítményét. Bizonyos körülmények között azonban (például ha nagy áramerősséggel tölt egy különösen meleg napon) a fúvókákból beáramló levegő hőmérséklete nem a vártnak megfelelő, és üzenet jelenik meg a műszerfalon. Ez normális jelenség, és biztosítja, hogy töltés közben az akkumulátor hőmérséklete optimális tartományon belül maradjon a hosszú élettartam és a megfelelő teljesítmény érdekében.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Figyelmeztetés
Töltés közben soha ne permetezzen nagy sebességgel folyadékot a töltőaljzatra (amikor például nagynyomású mosót használ). Ha mégis így tesz, az súlyos sérüléshez, a jármű vagy a töltőberendezés károsodásához, valamint egyéb anyagi károkhoz vezethet.

A töltés leállítása

A töltést bármikor leállíthatja a töltőkábel leválasztásával, illetve az érintőképernyőn a Töltés leállítása lehetőség megérintésével.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
A töltőkábel illetéktelen leválasztásának megakadályozására a töltőkábel retesze zárva marad, és a Model S járművet ki kell nyitni, vagy fel kell ismernie a kulcsot , mielőtt leválaszthatná a töltőkábelt.

A töltőkábel leválasztása:

 1. Tartsa lenyomva a csatlakozókaron lévő gombot a retesz kioldásához.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Megjegyzés
  A reteszt az érintőképernyőn vagy a mobilalkalmazásban a segítségével, vagy a távirányító hátsó csomagtartó gombjának megnyomásával és nyomva tartásával is kioldhatja. Ha járműve motorizált töltőaljzattal rendelkezik, az aljzat bal oldalán található gomb megnyomásával is kioldhatja a reteszt.
 2. Húzza ki a csatlakozót a töltőaljzatból.

Adaptert használó töltőkábel leválasztása nyilvános töltőállomáson:

 1. A Model Skioldása.
 2. A nyilvános töltő fogantyúját az egyik, az adaptert a másik kézben tartva tartsa nyomva a nyilvános töltő fogantyúján található gombot, és húzza mindkettőt kifelé, egyidejűleg eltávolítva a fogantyút és az adaptert.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Megjegyzés
  Ha a töltőállomás fogantyúja elválik az adaptertől, az adaptert a Model Sjárműben hagyva az érintőképernyő segítségével oldja ki a töltőnyílást.
 3. Ismét tartsa nyomva a töltő fogantyúján lévő gombot, hogy az adaptert kioldja a nyilvános töltő fogantyújából.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
FIGYELMEZTETÉS
A Tesla nyomatékosan javasolja, hogy hagyja a Model S járművet csatlakoztatva, amikor nem használja. Így az optimális töltöttségi szinten tarthatja az akkumulátort.

Töltési beállítások

A töltési beállítások eléréséhez érintse meg a Kezelőelemek > Töltés opciót amikor a Model S parkolási üzemmódban van. A töltési beállításokat a töltés ikon megérintésével is elérheti.

jármű és töltési beállítások
 1. Hatótávolság: A becsült hatótávolságot jeleníti meg.
 2. Limit megadása: Állítsa a töltés csúszkát a kívánt töltési szintre. A kiválasztott beállítás az azonnali és az ütemezett töltési folyamatra egyaránt érvényes.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Megjegyzés
  A Tesla azt ajánlja, hogy csak az akkumulátor teljes töltöttségének 90%-áig töltse fel azt a Napi töltéshez, és csak akkor töltse 100%-ra, ha egy hosszú Út vár járművére.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Megjegyzés
  Az akkumulátorábra egy része kék színben jelenhet meg. Ez azt jelzi, hogy az akkumulátorban tárolt energia egy kis része nem érhető el, mert az akkumulátor hideg. Ez normális jelenség, és nem jelent problémát. Amikor az akkumulátor felmelegedik, a kék terület eltűnik.

Tovább módosíthatja a töltési beállításokat:

 • Töltőáram ezen a helyen: Az áramerősség értéke automatikusan igazodik a csatlakoztatott töltőkábelből elérhető maximális áramerősséghez, kivéve, ha korábban alacsonyabb szintre csökkentette. A - vagy + gombbal szükség esetén módosíthatja az áramerősséget (például azért szeretné csökkenteni áramerősséget, mert aggódik amiatt, hogy túlterheli az egyéb berendezésekkel közösen használt otthoni áramkört). A töltési áramerősséget nem állíthatja a csatlakoztatott töltési kábelből maximálisan elérhető áramerősségnél nagyobb értékre. Az áramerősség módosítása után a Model S emlékezni fog az adott helyre. Ha ugyanazon a helyen tölt, nem kell újból módosítania az értéket.

  Ha a mobilcsatlakozót a háztartásban használt aljzathoz csatlakoztatja a töltéshez, a jármű automatikusan kiválaszthat egy alapértelmezett töltési áramot. Ezt az alapértelmezett áramerősséget a Töltőáram ezen a helyen beállítás alatt a csúszka húzásával vagy a mobilalkalmazáson keresztül magasabb értékre írhatja felül.

  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Megjegyzés
  Háromfázisú töltés esetén az elérhető áramerősség a fázisonkénti áramerősséget (legfeljebb 32 A) jelenti. Töltés közben a jobb oldali állapotjelző a kijelzett áramerősség előtt megjeleníti a három fázis szimbólumát.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Megjegyzés
  Ha a Model S töltés közben váratlan ingadozást észlel a bemeneti áramerősségben, a rendszer 25%-kal automatikusan csökkenti a töltési áramerősséget. A 16 amper áramerősséget például 12 amperre csökkenti. Ez az automatikus áramerősség-csökkentés fokozza a megbízhatóságot és a biztonságot olyan esetekben, amikor valamilyen külső probléma merül fel (például az otthoni vezetékrendszer, aljzat, adapter vagy kábel nem tudja biztosítani a névleges áramerősséget). Amikor a Model S automatikusan csökkenti az áramerősséget, óvintézkedésként menti a töltőhelyen elérhető csökkentett áramerősséget. Habár kézzel módosíthatja az értéket, a Tesla javasolja, hogy az alacsonyabb áramerősséggel töltsön, amíg a probléma meg nem oldódik, és a töltőhely nem tud egyenletes áramerősséget biztosítani.
 • Töltőnyílás kinyitása, Töltőnyílás kioldása és Töltés leállítása Amikor nem tölt, érintse meg a Töltőnyílás kinyitása vagy Töltőnyílás kioldása lehetőséget, hogy kinyissa a töltőnyílást vagy kioldja a töltőkábelt a töltőnyílástól. Ha befejezte a töltést, használja a Töltés leállítása funkciót.
 • Ütemezés: A Váltás ütemezett indulásra/ütemezett töltésre elem megérintésével kiválasztott beállítástól függően megjelenik az indulási időpont, amikorra a járművet előkondicionálni és/vagy feltölteni kell, vagy a töltés megkezdésének időpontja (lásd Ütemezett töltés és ütemezett indulás).
 • Szupertöltés: Megjeleníti a szupertöltő-állomás használati díját, a helyszínt, a töltés megkezdésének időpontját és a munkamenet becsült költségét (lásd: A szupertöltő-állomás használati díjai és üresjárati díjai).
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Megjegyzés
  A nagy forgalmú szupertöltő-állomásokon a zsúfoltság csökkentése érdekében előfordulhat, hogy a maximális töltés 80%-ra van korlátozva, ha nem használ úttervezőt (ha az Ön piacán elérhető). Lásd: Útvonaltervező).

A szupertöltő-állomás használati díjai és üresjárati díjai

Ha egy Tesla szupertöltő-állomáson tölti fel járművét, a töltési képernyő alján megjelennek a töltési munkamenettel kapcsolatos adatok. Az információk között szerepel a helyszín, a töltés megkezdésének időpontja és a munkamenet becsült költsége. Amikor leállítja a szupertöltést, a folyamat becsült költsége mindaddig megjelenik, amíg el nem kezdődik egy új szupertöltési folyamat. Ha a töltés ingyenes, a becsült költségnél a nulla jelenik meg.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
A becsült költség nem feltétlenül mutatja a szupertöltési folyamat végleges költségét. A szupertöltési folyamatok vételárát megtekintheti Tesla-fiókjában.

Ha egy Tesla szupertöltő-állomáson tölt, üresjárati díjat kell fizetnie. Az üresjárati díjak célja arra ösztönözni a vezetőket, hogy elhajtsanak járművükkel a szupertöltő-állomásról, amikor a töltés befejeződött. Az üresjárati díjak csak akkor vannak érvényben, amikor az adott helyen található Supercharger töltőállomások legalább fele foglalt. A Tesla mobilalkalmazás értesíti Önt, amikor a töltés a végéhez közeledik, majd újból, amikor a töltés befejeződött. Az alkalmazás további értesítéseket küld, ha üresjárati díj merül fel. Az üresjárati díjat elengedik, ha a töltés befejezésétől számított öt percen belül elhajt járművével.

Ha bejelentkezik Tesla-fiókjába, megtekintheti a szupertöltések díjait és adatait, nyomon követheti a még hátralévő ingyenes krediteket , fizetési módot állíthat be, továbbá fizetéseket indíthat. A fizetési mód mentése után a rendszer automatikusan kifizeti a díjakat az Ön fiókjából.

A töltés bevált módszerei

 • Kerülje az akkumulátor túl alacsony töltöttségi szintjének elérését (az akkumulátor ikon sárgára vált, ha az akkumulátorban maradt kapacitás 20%-ra vagy az alá csökken).
 • Tekintse meg a jármű érintőképernyőjén megjelenített információt (navigáljon a Kezelőelemek > Töltés elemhez) vagy a mobilalkalmazásban érintse meg a Töltés ikont az ajánlott napi és útvonalhoz tartozó töltési határértékekhez.

A töltőkábel manuális leválasztása

Ha a szokásos módszerek nem működnek a töltőkábel töltőnyílásból való kioldására (a töltőkar kioldógombja, az érintőképernyő vagy a mobilalkalmazás használata), próbálja 1–2 másodpercig nyomva tartani a távirányító hátsó csomagtartó gombját. Ha még így sem lehet kioldani, körültekintően végezze el az alábbi lépéseket:

 1. Jelenítse meg a töltési képernyőt az érintőképernyőn, és győződjön meg arról, hogy a Model S nem tölt aktívan. Ha szükséges, érintse meg a Töltés leállításalehetőséget.
 2. Nyissa ki a hátsó csomagtartót.
 3. Nyissa fel a csomagtartó oldalsó burkolatának bal oldalán található fedelet.
  a csomagtartó oldalsó burkolatáról hiányzik a fedél.
 4. Tolja a töltőaljzat kézi kioldókarját a jármű eleje felé, és tartsa meg a töltőkábel kioldásához.
  Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
  Figyelmeztetés
  Ne érintse meg és ne próbálja meg eltávolítani a nagyfeszültségű kábel narancssárga burkolatát. Ezeknek az utasításoknak a figyelmen kívül hagyása áramütéshez és súlyos sérüléshez vezethet.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Megjegyzés
  Ha a járművében a töltőnyílás nincs felszerelve kézi kioldókarral, ne folytassa ezt az eljárást, és lépjen kapcsolatba a legközelebbi szervizközponttal.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Megjegyzés
  A kézi kioldókar tájolása a piaci területtől függően eltérő lehet.
  A kézi kioldókar meghúzását ábrázoló kép.
 5. Húzza ki a töltőkábelt a töltőaljzatból.
 6. Zárja le a csomagtartó oldalsó burkolatának bal oldalán található fedelet.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
FIGYELMEZTETÉS
A kioldókar csak olyan esetekben használandó, amikor a szokásos módszerekkel nem lehet leválasztani a töltőkábelt a töltőaljzatról. A folyamatos használat károsíthatja a kioldókart vagy a töltőberendezést.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Figyelmeztetés
Ne hajtsa végre ezt az eljárást, miközben a járműve tölt, vagy ha narancssárga színű, nagyfeszültségű vezetékek vannak a közelben. Ezeknek az utasításoknak a figyelmen kívül hagyása áramütéshez, súlyos sérüléshez vagy a jármű károsodásához vezethet. Ha nem biztos abban, hogyan végezheti el biztonságosan ezt az eljárást, lépjen kapcsolatba a legközelebbi szervizközponttal.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Figyelmeztetés
Ne próbálja meg leválasztani a töltőkábelt, miközben a jármű eleje felé tolja a kioldókart. Először mindig tolja a kioldókart a jármű eleje felé, és tartsa meg, mielőtt leválasztaná a töltőkábelt a töltőaljzatról. Ezeknek az utasításoknak a figyelmen kívül hagyása áramütéshez és súlyos sérüléshez vezethet.