Érintőképernyő

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Figyelmeztetés
Vezetés közben mindig figyeljen az útra és a forgalomra. A vezető figyelemelterelésének minimalizálása, valamint az utasok és a forgalom többi résztvevőjének biztonsága érdekében mozgó gépjármű mellett kerülje a beállítások érintőképernyőn való módosítását.

Az érintőképernyő számos funkció vezérlésére használható, amelyet egy hagyományos autóban fizikai gombokkal kellene vezérelni (pl. a fülke fűtésének és a légkondicionálásának állítását, a fényszórókat stb.). Az érintőképernyő használható továbbá a média vezérlésére, navigálásra, szórakoztató funkciók működtetésére és a Model S igény szerinti testre szabására. A gyakran használt érintőképernyős kezelőelemek kéz nélküli eléréséhez használja a hangutasításokat (lásd Hangutasítások).

Ha az érintőképernyő nem reagál, vagy szokatlanul viselkedik, indítsa újra (lásd: Az érintőképernyő vagy műszerfal újraindítása).

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
FIGYELMEZTETÉS
Ne tegyen képernyővédőt az érintőképernyőre. Ez az érintőképernyőn többek között nem szándékos bevitelt (fantombevitelt), késleltetett választ vagy az érintésekre való érzéketlenséget, elektrosztatikus kisülést okozhat, amely károsíthatja az érintőképernyőt. A képernyővédő felszerelése által okozott károkra a garancia nem terjed ki.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Az ábrák csak a koncepció szemléltetésének céljára szolgálnak. A gépjármű opcióitól, szoftververziójától, értékesítési területétől, illetve régiós és nyelvi beállításaitól függően eltérnek a képernyőn megjelenő részletek.
 1. Állapotsáv: A felső sávban megtalálja a gépjármű kezelőelemeit és állapotát (lásd Felső állapotsáv ikonjai).
 2. Navigáció: Módosítsa a térkép tájolását, keresse meg az úticélt vagy navigáljon el oda, illetve módosítsa a navigációs beállításokat (lásd: Térképek és navigáció).
 3. Kezelőelemek: Vezérelheti a különböző funkciókat, és testre szabhatja Model S igényeinek megfelelően. A térkép felett megjelenik a Kezelőelemek képernyő. Érintsen meg egy opciót a Kezelőelemek képernyőn a kiválasztott opcióhoz kapcsolódó különböző beállítások megjelenítéséhez.

  Egy adott beállítás megkereséséhez érintse meg a Kezelőelemek képernyő tetején a Keresés lehetőséget. Végezze el a módosításokat közvetlenül a megjelenített eredmények képernyőről, vagy érintse meg a linket, hogy a Kezelőelemekben az adott opcióra ugorjon.

  Információ ikon
  Ha megérinti a beállítások mellett megjelenő információs ikont, az előugró ablakban hasznos tudnivalókat olvashat az adott beállítással kapcsolatban.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Megjegyzés
  Hangutasításokkal sok járművezérlés, beállítás és preferencia (például klíma, média és navigáció) szabad kézzel is állítható (lásd: Hangutasítások).
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Megjegyzés
  Az ikon hosszú megnyomásával küldhet visszajelzést a Teslának az érintőképernyőről.
 4. Klímaszabályozás (vezetőoldali): A bal és jobb nyilakkal csökkentheti/növelheti az utastér hőmérsékletét. A felugró ablakban érintse meg a Szétválasztás elemet a vezető és utas számára történő különálló kezelőelemek megjelenítéséhez. Érintse meg a hőmérséklet ikont a klímaszabályozás beállításainak testre szabásához (lásd: A klímavezérlés működtetése).
 5. Saját alkalmazások: A gyakran használt alkalmazások és kezelőelemek egyérintéses eléréséhez kiválaszthatja, hogy mi jelenjen meg itt. Lásd: Saját alkalmazások testreszabása.
 6. Alkalmazásindító: Az alkalmazástálca megnyitásához érintse meg az alkalmazásindítót. Ezután érintse meg bármelyik alkalmazást a megnyitásához. A kiválasztott alkalmazás megjelenik a térkép tetején. Egy alkalmazás bezárásához húzza azt lefelé.
 7. Legutóbbi alkalmazás(ok): Megjeleníti a legutóbb használt alkalmazás(oka)t. Az itt megjelenített legutóbbi alkalmazások száma attól függ, hogy hány alkalmazást adott hozzá a Saját alkalmazások lehetőséghez. Ha maximális számú alkalmazást ad hozzá a Saját alkalmazások listához, csak a legutóbbi alkalmazás jelenik meg.
 8. Klímaszabályozás (utasoldali): Akkor jelenik meg, ha a hőmérséklet-szabályozás a Szétválasztás funkcióval el van osztva, amely különálló kezelőelemeket jelenít meg a vezető és az utas számára.
 9. Hangerőszabályozás: A médialejátszó és a telefonhívások hangerejét szabályozza (lásd: Hangerő-szabályozás). A navigációs utasítások hangerejét külön szabályozza a rendszer (lásd: Térképek és navigáció).

Saját alkalmazások testreszabása

A gyakran használt alkalmazásokhoz és vezérlőelemekhez való egyérintéses hozzáférés érdekében testre szabhatja, hogy mi jelenjen meg az érintőképernyő alsó sávján a Saját alkalmazások menüben:

 1. Lépjen be a testreszabás módba úgy, hogy megérinti és nyomva tartja bármelyik alkalmazást vagy vezérlőelemet a Saját alkalmazások menüben. Ha ez a menü üres, érintse meg az Alkalmazásindító elemet.
 2. Húzzon át bármilyen alkalmazást vagy vezérlőelemet az alkalmazástálcáról az alsó sávon található Saját alkalmazások menübe.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Megjegyzés
  Az alkalmazástálcán kiválasztott ülésfűtések a hőmérséklet mellett jelennek meg, nem pedig a Saját alkalmazások területen.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Ha maximális számú alkalmazást vagy vezérlőelemet adott hozzá a Saját alkalmazásokhoz, egy további alkalmazás hozzáadása eltávolítja a jobb szélső alkalmazást.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Úgy távolíthat el egy alkalmazást vagy vezérlőelemet a Saját alkalmazások menüből, hogy megérinti és nyomva tartja, majd megérinti a hozzá tartozó „X” elemet.

Felső állapotsáv ikonjai

nyitott zár
Megérintésével minden ajtót és csomagtérajtót kinyithat/lezárhat.
16:20
A jármű automatikusan frissíti az időt. Ha az idő hibás, ellenőrizze, hogy a gépjármű rendelkezik-e internet- és GPS-kapcsolattal, valamint a legújabb szoftverrel.
sárga óra
Megjeleníti, ha a szoftverfrissítés teljesen letöltött, és készen áll a telepítésre. (Lásd: Szoftverfrissítések).
félkör, felette egy kisebb körrel
Vezetői profilokat adhat hozzá, konfigurálhatja azokat és válthat közöttük (beleértve a Valet Mode és az Easy Entry módokat). Lásd: Vezetői profilok.
egy nyilat tartalmazó ház
A HomeLink eszközök programját vezérli (ha van ilyen) (lásd: Intelligens garázs).
piros kör, benne egy felkiáltójellel
Akkor jelenik meg, ha értesítés van érvényben. Megérintésével megjelenítheti az értesítés részleteit. A legfrissebb értesítések listájának elsőként a legfrissebb elemet mutató megjelenítése a Szerviz > Értesítésekmenüelem megérintésével is elvégezhető.
kör, felfelé sugárzó vonalakkal
Wi-Fi-hálózathoz csatlakozik.
balról jobbra növekvő magasságú vonalak
Mobilhálózathoz csatlakozik. Megérintésével csatlakozhat egy Wi-Fi-hálózathoz (lásd: Wi-Fi).
balról jobbra növekvő magasságú vonalak egy vonallal áthúzva
Akkor jelenik meg, amikor a Model S mobilkapcsolata nem elérhető. Ezt az ikont megérintve gyorsan hozzáférhet a Wi-Fi-beállításokhoz.
Bluetooth szimbólum
Csatlakozás Bluetooth-eszközhöz (lásd: Bluetooth).
sárga ember és légzsák, a "PASSENGER AIRBAG OFF" szöveggel
Az utasoldali első légzsák állapota (lásd: Légzsákok).

Az érintőképernyő vagy műszerfal újraindítása

Az érintőképernyőt újraindíthatja, ha nem válaszol, vagy szokatlanul működik.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Az utasok, valamint a közlekedés többi résztvevőjének biztonsága érdekében csak akkor indítsa újra az érintőképernyőt, ha a gépjármű Parkolás fokozatban van.
 1. Váltson Parkolás fokozatba.
 2. Tartsa nyomva a kormánykerék mindkét görgetőgombját, amíg az érintőképernyő feketére nem vált. A görgetőgombok megnyomása közben nem szükséges lenyomni a fékpedált, ez semmilyen hatással nem jár.
  Kormánykerék, a bal és jobb oldali görgetőgombokra mutató nyilak kinagyításával.
 3. Pár másodperc múlva megjelenik a Tesla embléma. Várjon megközelítőleg 30 másodpercet, amíg az érintőképernyő újraindul. Ha az érintőképernyő továbbra sem reagál vagy pár perc múlva szokatlanul kezd viselkedni, próbálkozzon a gépjármű ki-/bekapcsolásával (amennyiben lehetséges). Lásd: A gépjármű ki-/bekapcsolása.

A műszerfal alaphelyzetbe állításához váltson Parkolás fokozatba, és tartsa lenyomva a kormánykerék két felső gombját (Hangutasítások és Következő) 15–30 másodpercig, vagy amíg a képernyő el nem sötétül. Néhány másodperccel később megjelenik a Tesla logó. Várjon megközelítőleg 30 másodpercet, amíg a műszerfal újraindul.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
A görgetőgombok megnyomása csak az érintőképernyőt indítja újra. A jármű semmilyen más alkatrészét nem indítja újra, és a Model S ki- vagy bekapcsolását sem eredményezi.

A megjelenítési és hangbeállítások testreszabása

Érintse meg a Kezelőelemek > Megjelenítés elemet a megjelenítési beállítások testreszabásához:

 • Megjelenés: Szabja testre a kijelzőt, hogy az Sötét vagy Világoslegyen. Ha ki van választva az Autobeállítás, a fényerő a környezeti fényviszonyoknak megfelelően automatikusan változik.
 • Fényerő: Ujjával húzza el a csúszkát a fényerőszint kézi beállításához. Ha a Kijelző üzemmódAutoértékre van állítva, az érintőképernyő fényereje a környezeti fényviszonyokhoz és az Ön preferenciáihoz igazodik. Model S megjegyzi az Ön által kiválasztott, fényerőre vonatkozó preferenciákat, és annak megfelelően állítja be az érintőképernyőt.
 • Energiatakarékosság: Amikor be van kapcsolva, Model S gépjárműve lecsökkenti az energiafogyasztás mértékét, amikor az autó nincs használatban (az újabb gépjárművek esetében ez automatikus funkció). Lásd: A maximális hatótáv elérése.
 • Képernyő tisztítás üzemmód: Aktiválásakor a tisztítás megkönnyítése érdekében az érintőképernyő elsötétedik és átmenetileg letiltásra kerül. A Képernyőtisztítás üzemmódból való kilépéshez kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat.
 • Érintőképernyő nyelve: Az érintőképernyő nyelvezetét állíthatja be.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Megjegyzés
  Model S gépjárművének Parkolás fokozatban kell lennie a nyelv módosításához. A nyelv módosításakor rövid késedelmet tapasztalhat, mivel a Model S kikapcsolja, majd újraindítja az érintőképernyőt.
 • Hangfelismerés nyelve: Válassza ki a hangutasításokhoz használt nyelvet.
 • Hangos navigáció nyelve: Kiválasztható, hogy milyen nyelven szólaljon meg a navigációs rendszer.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Megjegyzés
  A letöltést igénylő nyelvek esetében válassza ki a nyelvet a legördülő listából a letöltés elindításához (Wi-Fi kapcsolat szükséges).
 • Idő: Választhat a 12 és a 24 órás formátum között.
 • Régió formátuma (ha van): Válasszon ki egy régiót a dátum (hh nn éé/nn-hh-éé stb.) és a tizedesjel megjelenítési formátumának (5.123, 5,123 stb.) meghatározásához.
 • Energia kijelzése: Kiválaszthatja a maradék energia és a töltőegységek kijelzését a maradék akkumulátor-energia százalékos értékeként, vagy a megtehető távolság becsült értékeként.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Megjegyzés
  Ha meg szeretné állapítani a legközelebbi töltés várható idejét, az energiára vonatkozó becsléseket csupán általános iránymutatásnak tekintse. Az energiafogyasztást számos tényező befolyásolja. Lásd: Az energiafogyasztást befolyásoló tényezők.
 • Távolság: Válasszon, hogy metrikus mértékegységeket (kilométer, centiméter stb.) vagy angolszász mértékegységeket (mérföld, hüvelyk stb.) kíván-e használni a kijelzéséhez.
 • Hőmérséklet: Válassza ki, hogy a hőmérséklet használatakor vagy Fahrenheit vagy Celsius jelenjen-e meg.
 • Abroncsnyomás: Válassza ki, hogy a gumiabroncsnyomás BAR vagy PSI mértékegységgel jelenjen-e használat.

A megjelenítés testreszabása mellett a Joe üzemmódot is engedélyezheti azon hangjelzések hangerejének csökkentése érdekében, amelyek nem létfontosságú biztonsági problémákat jeleznek. Érintse meg a Kezelőelemek > Biztonság > Joe üzemmód lehetőséget az engedélyezéshez.

A gépjármű elnevezése

A további személyre szabás érdekében nevezze el gépjárművét. Érintse meg a Kezelőelemek > Szoftver > Nevezze el a gépjárművet elemet, amely az érintőképernyő jobb oldalán, a Model S képe alatt látható. Ha járművének már van neve, érintse meg a meglévő nevet a módosításához. Írja be az új nevet az előugró ablakba, és érintse meg a Mentés elemet. A Model S neve a Tesla mobilalkalmazásban is megjelenik.

Személyes adatok törlése

Törölheti az összes személyes adatot (mentett címek, kedvenc zenék, beprogramozott HomeLink-beállítások stb.), és az egyéni beállításokat visszaállíthatja a gyári alapbeállításokra. Ez különösen hasznos, amikor átadja Model Sgépjárműve tulajdonjogát. Érintse meg a Kezelőelemek > Szerviz > Gyári visszaállításelemet. Az adatok törlése előtt a Model S ellenőrzi az Ön hitelesítő adatait. Ehhez kéri, hogy adja meg a Tesla-fiókjához tartozó felhasználónevet és jelszót.