Információk a nagyfeszültségű akkumulátorról

A nagyfeszültségű akkumulátorról

Model S gépjárműve a világ egyik legkifinomultabb akkumulátor-rendszerével rendelkezik. A nagyfeszültségű akkumulátor megóvásának legfontosabb módja, hogy amikor nem használja HAGYJA JÁRMŰVÉT CSATLAKOZTATVA. Ez különösen fontos akkor, ha úgy tervezi, hogy több hétig nem használja a Model S gépkocsit.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Ha nem használja és nem csatlakoztatja a gépkocsit, az rendszeresen használja az akkumulátor energiáját a rendszertesztekhez, valamint szükség esetén a alacsony feszültség akkumulátor feltöltéséhez.

Nem érdemes addig várni a feltöltéssel, amíg az akkumulátor töltöttségi szintje alacsony lesz. Valójában az akkumulátor akkor működik a legjobban, ha rendszeresen fel van töltve.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Ha hagyja, hogy az akkumulátor 0%-ra lemerüljön, az egyéb alkatrészek (például a alacsony feszültség akkumulátor) károsodhatnak, vagy ki kell cserélni őket. Ilyen esetekben Önnek kell vállalnia a javítási és/vagy szállítási költségeket. A garancia vagy az országúti segélynyújtó szolgálatra vonatkozó biztosítás nem fedezi a lemerüléssel kapcsolatos költségeket.

Nagyszámú egyenáramú, például szupertöltővel végzett gyorstöltés után kissé csökkenhet az akkumulátor legnagyobb töltési sebessége. A maximális hatótávolság biztosítása és az akkumulátor biztonsága érdekében az akkumulátor töltési sebessége csökken, ha az akkumulátor túl hideg, az akkumulátor már majdnem teljesen fel van töltve, illetve ha a használattal és a korral változik az akkumulátor állapota. Ezek az akkumulátor állapotát érintő változások az akkumulátor fizikai jellemzőin alapulnak, és az idő során néhány perccel megnövelhetik a teljes szupertöltési időt. Csökkentheti a töltési időt, ha az Útvonaltervező (ha az Ön piaci régiójában elérhető) segítségével felmelegíti az akkumulátort, miközben Supercharger töltő felé halad. További információért lásd: Útvonaltervező.

Az akkumulátor gondozása

Soha ne hagyja teljesen lemerülni az akkumulátort. Amikor a Model S gépkocsit nem használja, az akkumulátor nagyon lassan merül le a fedélzeti elektronika árammal való ellátása miatt. Az akkumulátor megközelítőleg napi 1%-kal merülhet, habár a kisülési sebesség a környezeti tényezőktől (ilyen például a hideg idő), a gépkocsi konfigurációjától, valamint az érintőképernyőn kiválasztott beállításoktól függően eltérő lehet. Előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor hosszabb ideig csatlakoztatás nélküli állapotban kell hagynia a Model S gépkocsit (például a reptéren, ha elutazik). Ilyen esetekben tartsa szem előtt az 1%-os arányt, és ügyeljen arra, hogy megfelelő töltöttségi szintű akkumulátorral állítsa le a gépkocsit. Ha például két hétre (14 napra) állítja le a gépkocsit, az akkumulátor megközelítőleg 14%-ban merülhet le.

Az akkumulátor 0%-ra történő lemerülése károsíthatja a gépkocsi alkatrészeit. A teljes lemerülés elleni védelem érdekében a Model S alacsony energiafogyasztási módba lép, ha a kijelzett töltöttségi szint megközelítőleg 0%-ra csökken. Ebben a módban az akkumulátor már nem támogatja a fedélzeti elektronikát és a alacsony feszültség kiegészítő akkumulátort. Ha bekapcsol az alacsony energiafogyasztási mód, azonnal csatlakoztassa a Model S gépkocsit a segédindítás és a alacsony feszültség akkumulátor cseréjének megakadályozása érdekében.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Ha a Model S nem reagál és nem oldható fel a zárolása, nem nyílik ki, vagy nem tölt, akkor lehet, hogy lemerült a alacsony feszültség akkumulátor. Ilyen helyzetben próbáljon segédindítást végezni a alacsony feszültség akkumulátoron (lásd: Segédindítás). Ha a gépjármű továbbra sem reagál, lépjen kapcsolatba a Teslával.

Hőmérsékleti határértékek

A hosszú távú teljesítmény fokozása érdekében ne tegye ki a Model S gépkocsit 60 °C feletti vagy –30 °C alatti hőmérsékletnek több mint 24 órán keresztül.

Energiamegtakarítási funkció

Model S gépjárműve energiamegtakarítási funkcióval rendelkezik, amely csökkenti a kijelzők által felhasznált energia mennyiségét, amikor a Model S nincs használatban. Az újabb járművekben ez a funkció automatizált, hogy optimális szinten tartsa az energiamegtakarítás mértékét. Azonban a régebbi típusoknál Ön szabályozhatja a kijelzők által felhasznált energiamennyiséget a Kezelőelemek > Megjelenítés > Energiatakarékosság lehetőség megérintésével. A hatótávolság maximalizálásával és az energiamegtakarítással kapcsolatos további információért lásd: A maximális hatótáv elérése.

Víz alá merült jármű

Mint minden elektromos jármű esetében, ha a Tesla árvíznek, szélsőséges időjárási eseményeknek volt kitéve, vagy más módon vízbe (különösen sós vízbe) került, kezelje úgy, mintha balesetet szenvedett volna, és forduljon segítségért a biztosítótársasághoz. Ne próbálja meg működtetni a járművet, amíg a Tesla szerviz nem vizsgálta meg azt, de vontassa ki vagy távolítsa el a járművet, ha az épületben van.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
A garancia nem terjed ki a víz által okozott károkra.

Akkumulátorra vonatkozó figyelmeztetések és óvintézkedések

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Figyelmeztetés
Az akkumulátor nem tartalmaz olyan alkatrészeket, amelyeket a tulajdonos vagy a Tesla által nem jóváhagyott szerelő meg tud javítani. Az akkumulátort semmilyen körülmények között sem szabad felnyitni vagy módosítani. Az akkumulátor szervizelésével kapcsolatban mindig forduljon a Tesla vállalathoz.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
FIGYELMEZTETÉS
Ha az akkumulátor töltöttségi szintje 0%-ra csökken, csatlakoztatnia kell azt. Ha hosszabb időre csatlakoztatás nélkül hagyja, lehet, hogy a Model S gépjármű feltöltéséhez vagy használatához segédindítást kell végeznie, vagy ki kell cserélnie a alacsony feszültség akkumulátort. Ha hosszabb időre csatlakoztatás nélkül hagyja a Model S gépjárművet, tartósan károsodhat az akkumulátor. Ha nem tudja feltölteni a Model S gépjárművet a alacsony feszültség akkumulátorral történő segédindítás után, azonnal forduljon a Tesla ügyfélszolgálatához.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
FIGYELMEZTETÉS
Az akkumulátor nem igényel a tulajdonos általi karbantartást. Ne távolítsa el a hűtőfolyadék-betöltőnyílás sapkáját, és ne töltsön be folyadékot. Ha a műszerfalon figyelmeztetés jelenik meg arról, hogy a folyadékszint alacsony, azonnal lépjen kapcsolatba a Tesla vállalattal.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
FIGYELMEZTETÉS
Ne használja az akkumulátort helyhez kötött áramforrásként. Ez érvényteleníti a garanciát.