Információk a nagyfeszültségű akkumulátorról

Model S gépjárműve a világ egyik legkifinomultabb akkumulátor-rendszerével rendelkezik. A nagyfeszültségű akkumulátor megóvásának legfontosabb módja, hogy amikor nem használja HAGYJA JÁRMŰVÉT CSATLAKOZTATVA. Ez különösen fontos akkor, ha úgy tervezi, hogy több hétig nem használja a Model S gépkocsit.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Ha nem használja és nem csatlakoztatja a gépkocsit, az rendszeresen használja az akkumulátor energiáját a rendszertesztekhez, valamint szükség esetén a alacsony feszültség akkumulátor feltöltéséhez.

Nem érdemes addig várni a feltöltéssel, amíg az akkumulátor töltöttségi szintje alacsony lesz. Valójában az akkumulátor akkor működik a legjobban, ha rendszeresen fel van töltve.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Ha hagyja, hogy az akkumulátor 0%-ra lemerüljön, az egyéb alkatrészek (például a alacsony feszültség akkumulátor) károsodhatnak, vagy ki kell cserélni őket. Ilyen esetekben Önnek kell vállalnia a javítási és/vagy szállítási költségeket. A garancia vagy az országúti segélynyújtó szolgálatra vonatkozó biztosítás nem fedezi a lemerüléssel kapcsolatos költségeket.

Nagyszámú egyenáramú, például szupertöltővel végzett gyorstöltés után kissé csökkenhet az akkumulátor legnagyobb töltési sebessége. A maximális hatótávolság biztosítása és az akkumulátor biztonsága érdekében az akkumulátor töltési sebessége csökken, ha az akkumulátor túl hideg, az akkumulátor már majdnem teljesen fel van töltve, illetve ha a használattal és a korral változik az akkumulátor állapota. Ezek az akkumulátor állapotát érintő változások az akkumulátor fizikai jellemzőin alapulnak, és az idő során néhány perccel megnövelhetik a teljes szupertöltési időt. Csökkentheti a töltési időt, ha az Útvonaltervező (ha az Ön piaci régiójában elérhető) segítségével felmelegíti az akkumulátort, miközben Supercharger töltő felé halad. További információért lásd: Útvonaltervező.

Az akkumulátor gondozása

Soha ne hagyja teljesen lemerülni az akkumulátort.

Amikor a Model S gépkocsit nem használja, az akkumulátor nagyon lassan merül le a fedélzeti elektronika árammal való ellátása miatt. Az akkumulátor megközelítőleg napi 1%-kal merülhet, habár a kisülési sebesség a környezeti tényezőktől (ilyen például a hideg idő), a gépkocsi konfigurációjától, valamint az érintőképernyőn kiválasztott beállításoktól függően eltérő lehet. Előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor hosszabb ideig csatlakoztatás nélküli állapotban kell hagynia a Model S gépkocsit (például a reptéren, ha elutazik). Ilyen esetekben tartsa szem előtt az 1%-os arányt, és ügyeljen arra, hogy megfelelő töltöttségi szintű akkumulátorral állítsa le a gépkocsit. Ha például két hétre (14 napra) állítja le a gépkocsit, az akkumulátor megközelítőleg 14%-ban merülhet le.

Az akkumulátor 0%-ra történő lemerülése károsíthatja a gépkocsi alkatrészeit. A teljes lemerülés elleni védelem érdekében a Model S alacsony energiafogyasztási módba lép, ha a kijelzett töltöttségi szint megközelítőleg 0%-ra csökken. Ebben a módban az akkumulátor már nem támogatja a fedélzeti elektronikát és a alacsony feszültség kiegészítő akkumulátort. Ha bekapcsol az alacsony energiafogyasztási mód, azonnal csatlakoztassa a Model S gépkocsit a segédindítás és a alacsony feszültség akkumulátor cseréjének megakadályozása érdekében.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Ha a Model S nem reagál és nem oldható fel a zárolása, nem nyílik ki, vagy nem tölt, akkor lehet, hogy lemerült a alacsony feszültség akkumulátor. Ilyen helyzetben próbáljon segédindítást végezni a alacsony feszültség akkumulátoron (lásd: Segédindítás). Ha a jármű továbbra sem válaszol, a mobilalkalmazás segítségével foglaljon időpontot egy szervizbe.

Hőmérsékleti határértékek

A hosszú távú teljesítmény fokozása érdekében ne tegye ki a Model S gépkocsit 60 °C feletti vagy –30 °C alatti hőmérsékletnek több mint 24 órán keresztül.

Energiamegtakarítási funkció

Model S gépjárműve energiamegtakarítási funkcióval rendelkezik, amely csökkenti a kijelzők által felhasznált energia mennyiségét, amikor a Model S nincs használatban. Az újabb járművekben ez a funkció automatizált, hogy optimális szinten tartsa az energiamegtakarítás mértékét. Azonban a régebbi típusoknál Ön szabályozhatja a kijelzők által felhasznált energiamennyiséget a Kezelőelemek > Megjelenítés > Energiatakarékosság lehetőség megérintésével. A hatótávolság maximalizálásával és az energiamegtakarítással kapcsolatos további információért lásd: A maximális hatótáv elérése.

Víz alá merült jármű

Mint minden jármű esetében, ha a Tesla árvíznek, szélsőséges időjárási eseményeknek volt kitéve, vagy más módon vízbe (különösen sós vízbe) került, kezelje úgy, mintha balesetet szenvedett volna, és forduljon segítségért a biztosítótársasághoz. Ne próbálja meg működtetni a járművet, amíg a Tesla szerviz nem vizsgálta meg azt, de vontassa ki vagy távolítsa el a járművet, ha az épületben van.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
A garancia nem terjed ki a víz által okozott károkra.

Akkumulátorra vonatkozó figyelmeztetések és óvintézkedések

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Figyelmeztetés
A nagyfeszültségű rendszert kizárólag szakképzett műszaki szakember szervizelheti. Az akkumulátort semmilyen körülmények között sem szabad felnyitni vagy módosítani. Ne szereljen szét, ne távolítson el és ne cseréljen ki egyetlen nagyfeszültségű alkatrészt, kábelt vagy csatlakozót sem. A könnyebb beazonosíthatóság érdekében a nagyfeszültségű kábelek általában narancssárga színűek.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
FIGYELMEZTETÉS
Ha az akkumulátor töltöttségi szintje 0%-ra csökken, csatlakoztatnia kell azt. Ha hosszabb időre csatlakoztatás nélkül hagyja, lehet, hogy a Model S gépjármű feltöltéséhez vagy használatához segédindítást kell végeznie, vagy ki kell cserélnie a alacsony feszültség akkumulátort. Ha hosszabb időre csatlakoztatás nélkül hagyja a Model S gépjárművet, tartósan károsodhat az akkumulátor. Ha nem tudja feltölteni a Model S gépjárművet a alacsony feszültség akkumulátorral történő segédindítás után, foglaljon időpontot a szervizbe.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
FIGYELMEZTETÉS
Az akkumulátor nem igényel a tulajdonos általi karbantartást. Ne távolítsa el a hűtőfolyadék-betöltőnyílás sapkáját, és ne töltsön be folyadékot. A műszerfal figyelmezteti Önt, ha a folyadékszint alacsony. Használja a mobilalkalmazást a szervizelés időpontjának egyeztetéséhez.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
FIGYELMEZTETÉS
Ne használja az akkumulátort helyhez kötött áramforrásként. Ez érvényteleníti a garanciát.