Lumini

Controlul luminilor

Atingeți Comenzi > Lumini pentru a controla luminile.

În plus față de luminile pe care le puteți controla de la ecranul tactil, vehiculul Model S dispune de lumini de confort care se aprind și se sting automat pe baza acțiunilor pe care le efectuați. De exemplu, luminile interioare, luminile de marcare, stopurile,luminile de la mânerele ușilorși luminile de acces la portiere se aprind atunci când deblocați vehiculul Model S, când deschideți o portieră și când treceți în treapta Parcare. Acestea se sting automat după un minut sau două minute sau când comutați în altă treaptă sau blocați vehiculul Model S.

Lumini exterioare

Luminile exterioare (faruri, stopuri, luminile laterale de marcare, luminile pentru parcare și luminile de la plăcuța de înmatriculare) sunt setate la Auto de fiecare dată când porniți vehiculul Model S. Dacă schimbați la o setare diferită, luminile revin întotdeauna la setarea Auto la următoarea deplasare.

Atingeți una dintre aceste opțiuni pentru a schimba și menține setările luminilor exterioare până la o viitoare reajustare sau până data viitoare când conduceți.

OPRIT
Se sting luminile exterioare. Atunci când conduceți, luminile de zi pot rămâne pornite în funcție de reglementări din diferite regiuni de piață.
Două pictograme pentru lumini
Se aprind luminile de parcare, luminile laterale de marcare, stopurile și luminile de la plăcuța de înmatriculare.
O pictogramă de far negru cu raze de lumină îndreptate în jos
Se aprind numai farurile pentru faza scurtă luminile laterale de marcare, luminile pentru parcare, stopurile și luminile de la plăcuța de înmatriculare.

Dacă există în dotare, farurile se reglează automat pentru a vă îmbunătăți vizibilitatea în funcție de viteza de deplasare și de unghiul de direcție. Când vă deplasați la viteze reduse cu farurile de fază scurtă aprinse, farurile cresc iluminarea laterală pentru a face pietonii și bordurile mai vizibile și a îmbunătăți vizibilitatea când virați în intersecții întunecate, când intrați pe alei sau când întoarceți.

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
ATENŢIE
Asigurați-vă că farurile și stopurile din spate sunt aprinse în condiții de vizibilitate scăzută (de exemplu, când este întuneric, ceață, zăpadă sau drumul este umed etc.). Stopurile sunt stinse cât timp luminile de zi sunt aprinse. Nerespectarea acestei recomandări poate cauza daune sau vătămări corporale grave.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Pentru respectarea legislației rutiere locale la trecerea dintr-o zonă cu circulație pe stânga într-o zonă cu circulație pe dreapta și viceversa, trebuie reglate farurile. Dacă intenționați să vă deplasați într-o regiune care necesită reglarea farurilor, programați o rezervare la service, utilizând aplicația mobilă.

Lumini de ceață

Dacă există în dotare, atingeți pentru a aprinde sau stinge proiectoarele de ceață. Proiectoarele de ceață funcționează numai când sunt aprinse farurile cu fază scurtă. Când farurile sunt stinse, se sting și proiectoarele de ceață.

Un semicerc portocaliu cu trei linii orizontale care ies din acesta și o linie verticală ondulată
Indicatorul proiectorului de ceață din spate este afișat pe computerul de bord de fiecare dată când sunt aprinse proiectoarele de ceață (dacă sunt în dotare) din spate.
Un semicerc verde cu trei linii oblice care ies din acesta și o linie verticală ondulată
Indicatorul pentru proiectoarele de ceață din față este afișat pe computerul de bord de fiecare dată când sunt aprinse proiectoarele de ceață față opționale.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
În funcție de regiunea pieței și de opțiunile vehiculului, este posibil ca vehiculul dvs. să nu fie echipat cu proiectoare de ceață din față și/sau din spate.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
În unele regiuni, nu există niciun control pentru proiectoarele de ceață din față. Acestea funcționează împreună cu farurile și se aprind numai în situațiile în care sunt aprinse farurile cu față scurtă.

Plafoniere

Aprindeți sau stingeți luminile de curtoazie (pentru hărți). Dacă sunt setate la Auto, toate luminile interioare de pe plafon se aprind când descuiați vehiculul Model S, deschideți o portieră la ieșire sau comutați în treapta Park.

De asemenea, puteți să aprindeți sau să stingeți manual fiecare plafonieră în parte, prin atingerea lentilelor acesteia. Dacă aprindeți manual o lumină de curtoazie, aceasta se stinge când este oprit vehiculul Model S . Dacă vehiculul Model S era deja oprit când ați aprins lumina manual, aceasta se oprește după 60 de minute.

Faruri după ieșire

După ce ați terminat condusul și parcați Model S în condiții de luminozitate redusă, luminile exterioare rămân iluminate temporar. Ele se sting automat după un minut sau când blocați vehiculul Model S , în funcție de situația care apare prima dată.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Dacă blocați Model S utilizând aplicația mobilă Tesla, sau cheia cu telecomandă, farurile se opresc imediat. Cu toate acestea, dacă vehiculul se blochează pentru că funcția Încuiere prin distanțare este activată (consultați Walk-Away Door Lock (Încuietoare ușă Walk-Away)), farurile se opresc automat după un minut.

Pentru a activa și dezactiva această funcționalitate, atingeți Comenzi > Lumini > Faruri după ieșire. Când setarea Faruri după ieșire este dezactivată, farurile se sting imediat când treceți în modul Park (parcare) și deschideți o portieră.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Vehiculul Model S dispune de lumini de-a lungul ornamentului farurilor, denumite de asemenea lumini de tip „semnătură”. Aceste lumini se aprind automat de fiecare dată când este pornit vehiculul Model S și este cuplat modul Drive (Condus).

Farurile pentru faza lungă

Împingeți maneta semnalizatorului în direcție opusă dvs. pentru a aprinde continuu farurile de fază lungă. Pentru a anula, trageți maneta spre dvs.

Pentru a aprinde scurt farurile de fază lungă, trageți maneta spre dvs.

Maneta farurilor de fază lungă cu săgeți orientate spre interior și exterior

Farurile pentru faza lungă comută automat la faza scurtă când este detectată lumină în fața vehiculului Model S (de exemplu, de la un vehicul din sens opus). Pentru a activa sau a dezactiva această funcție, atingeți Comenzi > Fază lungă automată sau Comenzi > Lumini > Fază lungă automată.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Setarea aleasă de dvs. este reținută până când o modificați manual.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Fază lungă automată este disponibilă pe vehiculele echipate cu componente Autopilot.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Fază lungă automată este activată automat când este cuplată Asistența pentru direcție.

În situațiile în care faza lungă este stinsă din cauză că este activată setarea FAZĂ LUNGĂ AUTOMATĂ și este detectată lumină în fața Model S, puteți să aprindeți temporar faza lungă trăgând complet de manetă spre dvs.

Următoarele lămpi indicatoare sunt vizibile pe computerul de bord pentru a afișa starea farurilor:

Formă circulară verde cu cinci linii orizontale oblice care ies din aceasta
Farurile cu fază scurtă sunt aprinse.
Formă circulară albastră cu cinci linii orizontale oblice care ies din aceasta
Farurile cu fază lungă sunt aprinse. Se aprinde atunci când luminile pentru faza lungă sunt aprinse, dar setarea FAZĂ LUNGĂ AUTOMATĂ este dezactivată sau dacă setarea FAZĂ LUNGĂ AUTOMATĂ este activată, dar indisponibilă temporar.
Formă circulară albastră cu un A și cinci linii orizontale oblice care ies din aceasta
Farurile pentru faza lungă sunt în prezent aprinse și setarea FAZĂ LUNGĂ AUTOMATĂ este pregătită să stingă farurile cu fază lungă dacă este detectată lumină în fața Model S.
Formă circulară gri cu un A și cinci linii orizontale oblice care ies din aceasta
Farurile pentru faza lungă sunt stinse temporar din cauză că FAZĂ LUNGĂ AUTOMATĂ este în funcțiune și detectează lumină în fața Model S. Când nu mai este detectată lumină, farurile cu fază lungă se reaprind automat.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
FAZĂ LUNGĂ AUTOMATĂ este doar pentru comoditate și este supusă unor limitări. Șoferului îi revine responsabilitatea de a se asigura că farurile sunt întotdeauna reglate corespunzător pentru condițiile meteo și împrejurările de condus.

Sistemul de lumini adaptive din față(AFS)

Dacă există în dotare, sistemul de lumini adaptive din față (AFS) reglează automat fasciculul de raze al farurilor, pentru a îmbunătăți vizibilitatea în timpul condusului. Senzorii electrici măsoară viteza de deplasare, unghiul virajelor și devierea (rotirea mașinii în jurul axei verticale), pentru a determina poziția optimă a farurilor pe baza condițiilor curente de condus. De exemplu, pentru a îmbunătăți vizibilitatea în timpul condusului pe timp de noapte pe drumuri cu vânt, sistemul AFS orientează fasciculul de raze în direcția curbei. Când sunt aprinse farurile cu fază scurtă și în timpul deplasării la viteze mai mici, sistemul AFS îmbunătățește iluminatul lateral pentru a crește vizibilitatea pietonilor și a curbelor și pentru a îmbunătăți vizibilitatea în timpul unui viraj într-o intersecție întunecată, pe o alee sau în timpul efectuării unei întoarceri la 180 de grade.

Sistemul de lumini adaptive din față (AFS) funcționează de fiecare dată când farurile sunt aprinse. Dacă vehiculul Model S nu se mișcă sau se mișcă în marșarier, farurile adaptive nu se activează. Acest lucru previne orbirea neglijentă a altor șoferi cu farurile.

Formă circulară portocalie cu cinci linii orizontale oblice care ies din aceasta
Dacă sistemul AFS se detectează pe computerul de bord este afișată o alertă. Contactați un service Tesla.

Semnalizatoare

Deplasați maneta semnalizatorului în sus (înainte de a vira la dreapta) sau în jos (înainte de a vira la stânga). Semnalizatoarele se aprind intermitent de trei ori sau continuu, în funcție de cât de departe deplasați maneta în sus sau în jos. Împingeți ușor maneta în sus sau în jos pentru o secvență de trei aprinderi intermitente. Pentru un semnal continuu, împingeți maneta complet în sus sau în jos.

Maneta farurilor de fază lungă cu săgeți orientate în sus și în jos

Semnalizatoarele se sting când sunt anulate de mișcarea Volansau când readuceți maneta în poziția centrală.

Săgeată verde îndreptată spre stânga
Când un semnal de virare este în funcțiune, indicatorul de semnalizare de virare corespunzător se aprinde pe computerul de bord și se aude un sunet de clic.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Când utilizați activ Pilot automat adaptiv (dacă există în dotare), activarea unui semnalizator poate determina accelerarea Model S în anumite situații (consultați Accelerația la depășire).
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Când utilizați activ Asistență pentru direcție (dacă există în dotare), activarea unui semnalizator poate determina Model S să schimbe benzile (consultați Auto Lane Change).

Luminile de avarie (avertizare)

Pentru a porni luminile de avarie (avertizare), apăsați pe butonul amplasat în partea laterală a ecranului tactil aflată cel mai aproape de Volan. Toate semnalizatoarele clipesc intermitent. Apăsați din nou pentru a opri.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Luminile de avarie (avertizare) funcționează chiar și fără o cheie în apropiere.

Condens în faruri sau stopuri

Din cauza schimbărilor de vreme, a nivelului de umiditate sau unei expuneri recente la umiditate (precum în cazul unei spălări recente a vehiculului), poate apărea ocazional o acumulare de condens în farurile sau în stopurile vehiculului. Acest lucru este normal— pe măsură ce vreme se încălzește și umiditatea scade, de cele mai multe ori condensul dispare de la sine. Dacă observați acumulare de apă în interiorul lentilelor exterioare sau dacă condensul vă afectează vizibilitatea luminilor exterioare, contactați departamentul de service Tesla.