Computerul de bord

Computerul de bord - prezentare generală

Computerul de bord se schimbă în funcție de vehiculul Model S, dacă acesta:

Când vehiculul Model S este oprit, pe computerul de bord este afișată estimarea autonomiei rămase, starea portierelor și temperatura exterioară. Când apăsați pedala de frână, lămpile indicatoare clipesc intermitent o scurtă perioadă în partea superioară. Dacă nu se referă la o situație a curentului electric, aceasta trebuie să se stingă. Dacă o lampă indicatoare nu se aprinde sau nu se stinge, contactați Tesla.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Următoarea ilustrație este oferită numai în scopuri demonstrative. În funcție de opțiunile vehiculului, de versiunea software și de regiunea pieței, informațiile afișate pot fi ușor diferite.
O prezentare generală a computerului de bord

Următoarele lămpi indicatoare se aprind pe computerul de bord pentru a vă anunța sau pentru a trimite o alertă cu privire la o anumită stare.

Semn de exclamare roșu într-un cerc roșu, cu cuvântul BRAKE dedesubt
Dacă pe ecranul tactil este afișat acest indicator de frânare de culoare roșie în orice alt moment decât pentru scurt timp atunci când porniți prima dată vehiculul Model S, este detectată o eroare la sistemul de frânare sau nivelul lichidului de frână este scăzut. Contactați Tesla imediat. Aplicați presiune constantă și mențineți pedala de frână apăsată ferm pentru a opri vehiculul când puteți face lucru în siguranță.
Semn de exclamare portocaliu într-un cerc portocaliu, cu cuvântul BRAKE dedesubt
Ecranul tactil afișează acest indicator de frână de culoare galbenă dacă este detectată o eroare a amplificatorului de frână. Aplicați presiune constantă și mențineți pedala de frână apăsată ferm pentru a opri vehiculul când puteți face lucru în siguranță. Compensarea hidraulică a amplificării va fi activă (consultați #GUID-63CA292E-1221-4207-8AF8-95419AD34D9C).
Cuvântul ABS într-un cerc portocaliu
Indicatorul pentru ABS se aprinde intermitent în culoarea galbenă o scurtă perioadă pe ecranul tactil când porniți pentru prima oară vehiculul Model S. Dacă acest indicator se aprinde în orice alt moment, a apărut o eroare a sistemului ABS și acesta nu funcționează. Contactați Tesla. Sistemul de frânare rămâne complet funcțional și nu este afectat de o defecțiune a sistemului ABS. Cu toate acestea, pot crește distanțele de frânare. Conduceți cu atenție și evitați frânarea excesivă.
Un P roșu într-un cerc roșu, cu cuvântul PARK dedesubt
Când acționați manual frâna de parcare folosind ecranul tactil, indicatorul roșu pentru frâna de parcare se aprinde pe ecranul tactil.
Un P portocaliu într-un cerc portocaliu
Dacă apare o problemă de natură electrică la frâna de parcare, se aprinde indicatorul galben pentru frâna de parcare și pe ecranul tactil este afișat un mesaj de avarie (eroare).
Formă circulară verde cu cinci linii orizontale oblice care ies din aceasta
Farurile pentru faza scurtă sunt aprinse.
Formă circulară albastră cu cinci linii orizontale oblice care ies din aceasta
Farurile pentru faza lungă sunt aprinse. Se aprinde atunci când luminile pentru faza lungă sunt aprinse, dar setarea Fază lungă automată este dezactivată dacă există sau dacă setarea Fază lungă automată este activată, dar indisponibilă temporar. Consultați Farurile pentru faza lungă.
Formă circulară albastră cu un A și cinci linii orizontale oblice care ies din aceasta
Farurile pentru faza lungă sunt în prezent aprinse și setarea Fază lungă automată (dacă există)este pregătită să stingă farurile pentru faza lungă dacă este detectată lumină în fața vehiculului Model S. Consultați Farurile pentru faza lungă.
Formă circulară gri cu un A și cinci linii orizontale oblice care ies din aceasta
Farurile pentru faza lungă sunt stinse temporar din cauză că setarea Fază lungă automată dacă existăeste aprinsă și detectează lumină în fața vehiculului Model S. Când nu mai este detectată lumină, farurile pentru faza lungă se reaprind automat. Consultați Farurile pentru faza lungă.
Două elipse verzi una lângă cealaltă cu trei linii orizontale ieșind din fiecare parte
Luminile de parcare (luminile laterale de marcare, stopurile și luminile de la plăcuța de înmatriculare) sunt aprinse. Consultați Lumini.
Semicerc verde cu trei linii oblice care ies din acesta și o linie verticală ondulată
Proiectoarele de ceață față, dacă există în dotare. Consultați Lumini.
Semicerc portocaliu cu trei linii orizontale care ies din acesta și o linie verticală ondulată
Proiectoarele de ceață din spate, dacă există în dotare. Consultați Lumini.
Formă circulară portocalie cu cinci linii orizontale oblice care ies din aceasta
Iluminatul față adaptiv, dacă există în dotare. Consultați Sistemul de lumini adaptive din față(AFS).
Pictogramă portocalie cu vederea din spate a vehiculului cu urme de pneuri ondulate
Sistemele de control electronic al stabilității minimizează în mod activ rotirea roților controlând presiunea de la nivelul frânelor și puterea motorului (indicatorul clipește intermitent în culoarea galbenă). Consultați Controlul tracțiunii. Dacă acest indicator rămâne aprins, este detectată o eroare și trebuie să contactați imediat Tesla.
Conturul portocaliu al unei mașini cu o săgeată orientată în sus la interior și o săgeată orientată în jos dedesubt
Dacă este detectată o eroare care reduce performanța sistemului de suspensii pneumatice, este afișată această lampă indicatoare galbenă (consultați Suspensie pneumatică). Dacă problema persistă, contactați Tesla.
Conturul roșu al unei mașini cu o săgeată orientată în sus la interior și o săgeată orientată în jos dedesubt
Dacă este detectată o eroare care dezactivează sistemul de suspensii pneumatice, pe computerul de bord se aprinde o lampă indicatoare roșie (consultați Suspensie pneumatică). Contactați Tesla.
O persoană ilustrată în culoarea roșie care stă jos cu un cerc mare roșu în fața sa
Siguranța airbagurilor. Dacă acest indicator roșu nu clipește intermitent o scurtă perioadă când vehiculul Model S se pregătește pentru a fi condus sau dacă rămâne aprins, contactați Tesla imediat. Consultați Airbagurile.
Un cerc gri cu litera H la interior
Funcția Reținere vehicul aplică frânele în mod activ. Consultați Reținere vehicul.
O formă de U portocalie cu un semn al exclamării la interior
Avertizare privind presiunea în pneuri. Presiunea unui pneu este în afara intervalului. Dacă este detectată o eroare la sistemul de monitorizare a presiunii în pneuri (TPMS), indicatorul clipește intermitent. Pentru o eroare a sistemului TPMS, contactați Tesla. Consultați Îngrijirea și întreținerea pneurilor.
O mașină roșie cu portierele deschise
O portiera sau un portbagaj este deschis(ă). Consultați Cheile și portierele, Portbagajul din spatesau Portbagaj din față.
O persoană ilustrată în culoarea roșie cu centura de siguranță fixată
O centură de siguranță pentru un scaun ocupat nu este fixată. Consultați Centuri de siguranță.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
În funcție de data fabricației, este posibil ca pozițiile pentru scaunele din spate să nu fie echipate cu un memento pentru centura de siguranță.
O persoană ilustrată în culoarea portocalie cu un cerc tăiat și un număr 2 cu cuvântul OFF în dreapta sa
Airbagul pentru pasagerul din față este dezactivat. Consultați Airbagurile.
Pictogramă portocalie cu vederea din spate a vehiculului cu urme de pneuri ondulate și cuvântul OFF
Sistemele de control electronic al stabilității nu mai minimizează rotirea roților. Pe un vehicul cu tracțiune spate, sistemul de control al tracțiunii a fost dezactivat sau, pe un vehicul cu tracțiune integrală, a fost activată Demaraj cu patinare. Consultați Controlul tracțiunii.
Un N portocaliu între paranteze pătrate
Model S este în modul de transport și poate să ruleze liber. Acesta nu comută automat în poziția Parcare atunci când ieșiți din vehicul. Consultați Instrucțiuni pentru transportatori.
Un fulg de zăpadă albastru
Apare când este posibil ca o parte din energia stocată în baterie să nu fie disponibilă din cauza condițiilor de vreme rece. În aceste condiții de vreme rece, este posibil ca și ratele de încărcare să fie limitate. Dacă vehiculul Model S este conectat, puteți încălzi bateria activând controlul climatizării cu aplicația mobilă. Pictograma sub forma unui fulg de zăpadă dispare când bateria este suficient de caldă.
Pictogramă portocalie a unei țestoase într-un cerc
Puterea vehiculului este limitată momentan, deoarece nivelul de energie rămas în baterie este scăzut sau se încălzesc sau se răcesc sistemele vehiculului.
Un cerc verde cu o săgeată orientată spre stânga
Clipește intermitent în culoarea verde când este în funcțiune semnalizatorul stânga. Ambele semnalizatoare clipesc intermitent în culoarea verde când avariile sunt în funcțiune (avertizare).
Un cerc verde cu o săgeată orientată spre dreapta
Clipește intermitent în culoarea verde când este în funcțiune semnalizatorul dreapta. Ambele semnalizatoare clipesc intermitent în culoarea verde când avariile sunt în funcțiune (avertizare).

Mesaje pop-up și alerte ale vehiculului

Mesajele pop-up apar pe computerul de bord. De exemplu, apar memento-uri pentru centurile de siguranță dacă o centură de siguranță nu este fixată într-un scaun ocupat, apare o alertă care vă notifică cu privire la un apel telefonic primit, apar mesaje text (după caz) și comenzi vocale în timpul utilizării.

Puteți vizualiza o listă de alerte și notificări ale vehiculului atingând pictograma de notificări de pe ecranul tactil.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Nu toate alertele oferă informații suplimentare în acest moment.

Computerul de bord - condusul

Când este condus vehiculul Model S (sau este pregătit pentru a fi condus), pe computerul de bord este afișată starea curentă de conducere și o vizualizare în timp real a drumului detectat de componentele Autopilot (consultați Despre Autopilot). Vizualizarea este mărită sau micșorată automat în funcție de necesități, pentru a vă informa când este detectat un vehicul în unghiul mort.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Următoarea ilustrație este oferită numai în scopuri demonstrative. În funcție de opțiunile vehiculului, de versiunea software și de regiunea pieței, informațiile afișate pot fi ușor diferite.
O prezentare generală a computerului de bord
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Atingeți Comenzi > Autopilot > Previzualizare în Full Self-Driving (dacă există în dotare) pentru a afișa mai multe detalii despre partea carosabilă și împrejurimile acesteia, precum marcaje rutiere, semafoare, obiecte (precum coșuri de gunoi și stâlpi) etc.
 1. Lămpile indicatoare sunt afișate în partea de sus pentru a indica starea (consultați Computerul de bord - prezentare generală).
 2. Când navigați în mod activ către o destinație, instrucțiunile de navigare sunt afișate aici. Utilizați butoanele din partea stângă a volanului pentru modificarea conținutului care este afișat în partea stângă a computerului de bord de fiecare dacă când nu sunt afișate instrucțiuni de navigare (consultați Utilizarea butoanelor din partea stângă a volanului).
 3. Asistență pentru direcție efectuează în mod activ virajele pentru vehiculul Model S. Când Asistență pentru direcție este disponibil, dar nu l-ați activat, pictograma este gri (consultați Autosteer).
 4. Controlul vitezei de croazieră în funcție de trafic deplasează vehiculul la viteza setată. Când controlul vitezei de croazieră în funcție de trafic este disponibil, dar nu ați setat o viteză de croazieră, pictograma este gri și viteza nu este afișată (consultați Tempomat în funcție de trafic).
 5. Viteza de deplasare.
 6. Limita de viteză (dacă este disponibilă) care este setată în prezent și detectată de funcția Asistență pentru menținerea vitezei (consultați Asistența la viteză).
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Notă
  Pictograma asociată cu limita de viteză detectată reflectă stilul semnelor pentru limita de viteză utilizate în regiunea dvs. de piață.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Notă
  Poate apărea un contur albastru în jurul pictogramei de limită de viteză, pentru a vă înștiința că ați depășit limita de viteză.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Notă
  Pe drumurile pe care datele despre hărți determină faptul că există o limită a vitezei condiționale (de exemplu, o limită de viteză în funcție de momentul zilei sau de condițiile meteo), o a doua limită de viteză este afișată. Șoferului îi revine responsabilitatea de a stabili dacă limita vitezei condiționale trebuie respectată în prezent și să regleze viteza de deplasare în consecință.
 7. Pe graficul Energie apar linii întrerupte pe contorul de energie dacă vehiculul Model S limitează energia. Liniile întrerupte apar în partea de sus (energia utilizată) când puterea disponibilă pentru accelerație este limitată, și în partea de jos (energia obținută) când puterea care poate fi obținută prin frânarea regenerativă este limitată. Model S limitează puterea din mai multe motive. Iată doar câteva exemple:
  • Accelerația poate fi limitată când acumulatorul atinge un nivel scăzut de încărcare sau când grupul motopropulsor este încins.
  • Atât accelerația, cât și frânarea regenerativă pot fi limitate când temperatura ambiantă este fie foarte ridicată, fie foarte scăzută.
  • Frânarea regenerativă poate fi limitată când acumulatorul este încărcat complet.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Notă
  Utilizați butoanele din partea dreaptă a volanului pentru a controla conținutul care este afișat în partea dreaptă a computerului de bord (consultați Utilizarea butoanelor din partea dreaptă a volanului).
 8. Acordați atenție mesajelor de alertă importante care sunt afișate aici. Dacă sunt în vigoare alerte, puteți vizualiza informații despre acestea atingând pictograma de alertă (semnul exclamării) de pe bara de stare a ecranului tactil (zona aflată cel mai sus pe ecranul tactil).
 9. Utilizați butoanele din partea dreaptă a volanului pentru modificarea conținutului care este afișat în partea dreaptă a computerului de bord de fiecare dacă când nu este activ un apel telefonic (consultați Utilizarea butoanelor din partea dreaptă a volanului).
 10. Distanța totală estimată de condus (sau energia) disponibilă. În locul distanței de deplasare, puteți să afișați procentul de energie rămasă în acumulator. Pentru a face acest lucru, atingeți Comenzi > Afișaj > Afișaj energie.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Notă
  Când anticipați momentul în care să realizați încărcarea, utilizați estimările de autonomie doar cu titlu de instrucțiuni generale.
 11. Modul de condus selectat în momentul actual: Parcare, Înapoi, Punct mort sau Condus.
 12. Mașina din fața dvs. (dacă este cazul).
 13. Acordați atenție mesajelor importante referitoare la condus care apar în partea inferioară din centrul computerului de bord.
 14. Vehiculul Model S.
 15. Când funcția Asistență pentru direcție este activă și detectează banda de deplasare, aceasta este evidențiată cu albastru (consultați Autosteer). În funcție de scenariul actual de condus, puteți vedea benzile învecinate.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Notă
  Dacă este activă funcția Navigare cu Autopilot, banda de deplasare este afișată sub forma unei singure linii albastre în fața Model S (consultați Navigare cu Autopilot).
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Deși pe computerul de bord este afișat traficul înconjurător, este posibil ca anumite vehicule să nu fie afișate. Nu vă bazați niciodată pe computerul de bord pentru a determina dacă un vehicul este prezent (de exemplu, în unghiul mort). Utilizați întotdeauna oglinzile și uitați-vă peste umăr.