Frânarea și oprirea

Sistemele de frânare

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Sistemele de frânare care funcționează corespunzător sunt esențiale pentru a oferi siguranță. Dacă aveți o problemă cu pedala de frână, etrierele de frână sau orice componentă a sistemului de frânare pentru Model S, contactați Tesla imediat.

Model S are un sistem de frânare cu antiblocare (ABS) care previne blocarea roților când aplicați presiune maximă pe pedala de frână. Acest lucru îmbunătățește controlul direcției în timpul frânărilor intense în majoritatea condițiilor de drum.

În condiții de frânare de urgență, sistemul ABS monitorizează în permanență viteza fiecărei roți și variază presiunea asupra frânei conform aderenței disponibile.

Modificarea presiunii frânei poate fi resimțită ca o senzație de pulsare prin pedala de frână. Acest lucru demonstrează că sistemul ABS funcționează și nu reprezintă motiv de îngrijorare. Țineți o presiune fermă și stabilă pe pedala de frână când simțiți pulsația.

Cuvântul ABS într-un cerc portocaliu
Indicatorul pentru ABS se aprinde intermitent în culoarea chihlimbar o scurtă perioadă pe computerul de bord când porniți pentru prima oară vehiculul Model S. Dacă acest indicator se aprinde în orice alt moment, a apărut o eroare a sistemului ABS și acesta nu funcționează. Contactați Tesla. Sistemul de frânare rămâne complet funcțional și nu este afectat de o defecțiune a sistemului ABS. Cu toate acestea, pot crește distanțele de frânare. Conduceți cu atenție și evitați frânarea excesivă.
Semn de exclamare roșu într-un cerc roșu, cu cuvântul BRAKE dedesubt
Dacă pe computerul de bord este afișat acest indicator de frânare de culoare roșie altfel decât pentru scurt timp atunci când porniți prima dată vehiculul Model S, este detectată o eroare la sistemul de frânare sau nivelul lichidului de frână este scăzut. Contactați Tesla imediat. Aplicați presiune constantă și continuați să apăsați ferm pe frână pentru a opri vehiculul, când puteți face acest lucru în siguranță.
Semn de exclamare portocaliu într-un cerc portocaliu, cu cuvântul BRAKE dedesubt
Computerul de bord afișează acest indicator de frână de culoare chihlimbar dacă este detectată o eroare a amplificatorului de frână. Aplicați presiune constantă și mențineți frânele ferme pentru a opri vehiculul când puteți face acest lucru în siguranță. Compensarea hidraulică a amplificării va fi activă (consultați Compensarea hidraulică a amplificării).

Frânarea de urgență

Într-o situație de urgență, apăsați complet pedala de frână și mențineți o presiune fermă, chiar și pe suprafețele cu un nivel scăzut de tracțiune. Sistemul ABS variază presiunea de frânare pe fiecare roată, în funcție de gradul de tracțiune disponibil. Acest lucru previne blocarea roților și vă ajută să opriți cât mai în siguranță posibil.

Dacă este nevoie de o metodă alternativă pentru a opri vehiculul, apăsați și țineți apăsat butonul Parcare de pe maneta de transmisie pentru a aplica frânele și a elimina cuplul de tracțiune în timp ce butonul este ținut apăsat.

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Nu apăsați pedala de frână în mod repetat. Dacă procedați astfel, este întreruptă funcționarea sistemului ABS și poate crește distanța de frânare.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Mențineți întotdeauna o distanță de siguranță față de vehiculul aflat înaintea dvs. și conștientizați condițiile periculoase de condus. Deși sistemul ABS poate îmbunătăți distanța de oprire, nu poate contracara legile fizicii. De asemenea, nu previne pericolul de acvaplanare (când un strat de apă previne contactul direct dintre pneuri și carosabil).
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
ATENŢIE
Frânarea automată de urgență (consultați Asistență la evitarea coliziunii) poate interveni pentru a frâna automat în situațiile în care o coliziune este considerată iminentă Frânarea automată de urgență nu este proiectată să prevină o coliziune. În cel mai bun caz, poate minimiza impactul unei coliziuni frontale, încercând să reducă viteza de deplasare. Dacă depindeți de funcția Frânare automată de urgență pentru a evita o coliziune, pot apărea vătămări corporale grave sau decesul.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
ATENŢIE
În situații de urgență, dacă frânele nu funcționează corespunzător, apăsați și țineți apăsat butonul Parcare pentru a opri vehiculul Model S. Nu utilizați această metodă pentru a opri vehiculul decât dacă este absolut necesar.

Luminile de frânare dinamică (dacă există în dotare)

Dacă vă deplasați cu o viteză de peste 50 km/h și frânați cu putere (sau dacă se cuplează frânarea automată de urgență), luminile de frână se aprind intermitent repede pentru a-i avertiza pe alți șoferi că Model S încetinește rapid. Dacă Model S se oprește complet, luminile de avarie (avertizare) se aprind intermitent. Aprinderea intermitentă continuă până când apăsați pedala de accelerație sau apăsați manual butonul pentru luminile de avarie (avertizare) pentru a le stinge (consultați ).

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Când tractați o remorcă (dacă este cazul), luminile de frână de pe remorcă funcționează, de asemenea, așa cum este descris mai sus, chiar și atunci când remorca nu este echipată cu un sistem de frânare separat.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
În cazul tractării unei remorci (dacă se aplică), măriți întotdeauna distanța de urmărire. Frânarea bruscă poate avea drept rezultat deraparea, deraparea transversală și pierderea controlului.

Ștergerea discurilor de frână

Pentru a asigura reacția frânelor pe vreme rece și umedă, Model S este echipat cu ștergerea discurilor de frână. Atunci când este detectată vreme rece și umedă, această funcție aplică repetat o forță de frânare imperceptibilă pentru a îndepărta apa de pe suprafața discurilor de frână.

Compensarea hidraulică a diminuării intensității

Model S este echipat cu compensarea hidraulică a diminuării intensității. Aceasta oferă asistență la monitorizarea presiunii din sistemul de frânare și a activității sistemului ABS pentru cazurile de performanțe reduse la frânare. Dacă sunt detectate performanțe reduse la frânare (de exemplu, ca urmare a unei diminuări a intensității frânelor sau a unor condiții de temperatură scăzută sau umezeală), s-ar putea să auziți un sunet, să simțiți o îndepărtare a pedalei de frână de piciorul dvs. și să observați o creștere puternică în timpul frânării. Frânați așa cum ați proceda în mod normal și continuați să apăsați pedala de frână fără să o eliberați sau să o apăsați în mod repetat.

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
ATENŢIE
În situații de urgență, dacă frânele nu funcționează corespunzător, apăsați și țineți apăsat butonul Parcare pentru a opri vehiculul Model S. Nu utilizați această metodă pentru a opri vehiculul decât dacă este absolut necesar.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Atunci când condițiile de condus sunt periculoase, mențineți întotdeauna o distanță de siguranță față de vehiculul aflat înaintea dvs. și fiți atent. Ștergerea discurilor de frână și compensarea hidraulică a diminuării intensității nu înlocuiesc aplicarea adecvată a frânelor.

Compensarea hidraulică a amplificării

Model S este echipat cu un amplificator de frână care activează frânele atunci când este apăsată pedala de frână. Compensarea hidraulică a amplificării asigură asistență mecanică dacă amplificatorul de frână se defectează. Dacă este detectată o defecțiune a amplificatorului de frână, pedala de frână este mai greu de apăsat și este posibil să auziți un sunet când apăsați pedala de frână. Pentru a opri vehiculul Model S, aplicați o forță constantă asupra pedalei de frână, fără să o eliberați sau să o apăsați în mod repetat. Conduceți cu atenție și mențineți o distanță sigură față de ceilalți participanți la trafic—capacitatea de reacție a pedalei de frână și performanța de frânare pot fi afectate.

Frânarea regenerativă

Atunci când vehiculul Model S este în mișcare și aveți piciorul pe pedala de accelerație, frânarea regenerativă încetinește vehiculul și transmite înapoi la baterie orice surplus de energie. Dacă anticipați opririle și reduceți sau eliminați presiunea de pe pedala de accelerație pentru a încetini, puteți să profitați de frânarea regenerativă pentru a crește autonomia pentru deplasare.

Contorul de energie din aplicația Energy afișează evaluarea în timp real a cantității de energie utilizată curent. De asemenea, puteți afișa contorul de energie pe fiecare parte a computerului de bord, selectând Energie cu ajutorul butonului de derulare de pe Volan (consultați Volan). Când se obține energie prin frânarea regenerativă, contorul de energie afișează o zonă verde, care reprezintă cantitatea de energie transmisă înapoi la baterie.

Cantitatea de energie transmisă înapoi la baterie cu ajutorul frânării regenerative poate să depindă de starea curentă a bateriei. De exemplu, este posibil ca frânarea regenerativă să fie limitată dacă bateria este rece sau este deja complet încărcată. În situațiile în care frânarea regenerativă este limitată, contorul de energie afișează o liniuță, indicând că energia din urma decelerării nu este transmisă înapoi la baterie.

Captură de ecran cu contorul de energie al vehiculului, cu o săgeată care indică spre linia întreruptă galbenă.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Dacă frânarea regenerativă încetinește agresiv vehiculul Model S (de exemplu când luați piciorul complet de pe pedala de accelerație la viteze de autostradă), se aprind lămpile de frână pentru a alerta alți participanți la trafic că încetiniți.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Deoarece Model S folosește frânarea regenerativă, plăcuțele de frână sunt, de obicei, folosite mai puțin frecvent decât cele din sisteme de frânare tradiționale. Pentru a evita acumularea de rugină și coroziune, Tesla recomandă apăsarea frecventă a pedalei de frână pentru a aplica frânele mecanice și a usca plăcuțele și discurile de frână.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
În condiții de zăpadă sau polei, Model S poate resimți o pierdere a tracțiunii în timpul frânării regenerative, în special când este activă setarea Standard și/sau nu se utilizează pneuri de iarnă. Tesla recomandă utilizarea setării Coborât în condiții de zăpadă sau polei, pentru a ajuta la menținerea stabilității vehiculului.

Pentru a seta nivelul de frânare regenerativă

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Setarea pentru frânarea regenerativă nu este disponibilă pe toate vehiculele.

Puteți utiliza ecranul tactil pentru a modifica nivelul de frânare regenerativă:

 1. Atingeți Comenzi > Pedale și direcție > Frânare regenerativă.
 2. Alegeți dintre două niveluri:
  • Standard: Asigură cantitatea maximă de frânare regenerativă. Când eliberați pedala de accelerație, Model S încetinește.
  • Coborât: Limitează frânarea regenerativă. Când eliberați pedala de accelerație, crește durata de care are nevoie Model S pentru a încetini, iar acesta se deplasează mai mult din inerție decât în cazul setării la nivelul „Standard”.

Modul de oprire

Frânarea regenerativă reduce viteza vehiculului Model S de fiecare dată când eliberați pedala de accelerație în timp ce conduceți. Puteți alege cum doriți să se comporte vehiculul Model S odată ce viteza de deplasare a fost redusă la o valoare foarte mică (aproape de cea de oprire) și atât pedala de accelerație, cât și pedala de frână sunt eliberate. În treapta Park, atingeți Comenzi > Conducere > Mod oprire și alegeți din aceste opțiuni:

 • CREEP: Când este aproape de sau în momentul unei opriri complete, motorul aplică în continuare cuplu, deplasând vehiculul Model S încet în direcția înainte (în treapta Drive) sau înapoi (în treapta Reverse), ca în cazul unui vehicul convențional cu transmisie automată. În anumite situații, cum ar fi pe o rampă abruptă sau pe o alee, ar putea fi nevoie să apăsați pedala de accelerație pentru a vă deplasa în continuare sau pentru a preveni deplasarea vehiculului Model S în direcția opusă.
  Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
  Avertisment
  Nu vă bazați niciodată pe funcția CREEP pentru a preveni deplasarea la viteză mare a vehiculului pe o rampă. Apăsați întotdeauna pedala de frână pentru a rămâne pe loc sau de accelerație pentru a înainta pe rampă. Nerespectarea acestei instrucțiuni poate avea drept rezultat deteriorarea bunurilor și/sau o coliziune.
 • REȚINERE: Maximizează autonomia și reduce uzura frânelor asigurând în continuare frânarea regenerativă la viteze mai mic decât în cazul setărilor Creep și Rulare. Când vehiculul Model S se oprește, frânele sunt aplicate automat fără să fie nevoie să puneți piciorul pe pedala de frână. Indiferent dacă ați oprit pe o suprafață plană sau pe o rampă, funcția Reținere vehicul menține frâna aplicată, cu condiția ca piciorul să nu atingă pedalele de accelerație și de frână. Consultați Reținere vehicul.
  Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
  Avertisment
  Nu vă bazați niciodată pe funcția REȚINERE pentru a decelera sau opri complet vehiculul în mod adecvat. Numeroși factori pot contribui la o distanță de oprire mai mare, inclusiv pantele descendente, setarea frânării regenerative la o valoare mică și frânarea regenerativă redusă sau limitată (consultați Frânarea regenerativă). Fiți întotdeauna pregătiți să utilizați pedala de frână pentru a decelera sau opri în mod adecvat.
 • RULARE: Când sunteți aproape de sau în momentul unei opriri complete, vehiculul Model S devine liber, rulând ca un vehicul în treapta Neutral. Prin urmare, dacă este oprit pe o pantă, vehiculul Model S va rula în jos. Frâna nu cuplează și motorul nu aplică cuplul (până când nu este apăsată pedala de accelerație).
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Notă
  Dacă alegeți funcția CREEP sau RULARE, puteți utiliza în continuare funcția Reținere vehicul pentru a aplica frânele. Cu toate acesta, va trebui să aplicați scurt pedala de frână când vehiculul este oprit. Consultați Reținere vehicul.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Setarea dvs. preferată a modului Oprire nu se sincronizează cu profilul dvs. de șofer.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Apăsați pedala de frână dacă vehiculul Model S se deplasează și acest lucru nu poate fi efectuat în condiții de siguranță. Vă revine responsabilitatea de a fi vigilent și de a deține în permanență controlul asupra vehiculului. Nerespectarea acestei recomandări poate avea drept rezultat deteriorări grave, vătămări corporale grave sau decesul.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Nu vă bazați pe frânarea regenerativă și pe Modul de oprire ales de dvs. pentru ca dvs. și vehiculul să fiți în siguranță. Diverși factori precum condusul cu o încărcătură grea pe vehicul, pe o pantă abruptă sau pe drumuri umede sau cu polei afectează viteza de decelerare și distanța la care se va opri Model S . Conduceți cu atenție și fiți întotdeauna pregătiți să utilizați pedala de frână pentru a opri corespunzător, în funcție de condițiile de trafic și de drum.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Avertizare de coliziune frontală și Frânare automată de urgență nu funcționează în timpul deplasării la viteze foarte mici (consultați Asistență la evitarea coliziunii). Nu vă bazați pe aceste funcționalități pentru a vă avertiza sau pentru a preveni sau reduce impactul unei coliziuni.

Frâna de parcare

Pentru a cupla frână de parcare, atingeți Comenzi > Siguranță > Frâna de parcare. Urmați instrucțiunile de pe ecran. De asemenea, puteți cupla frâna de parcare prin apăsarea și menținerea butonului din capătul manetei de transmisie atunci când vă aflați în treapta Parcare.

Maneta de transmisie afișată cu o săgeată care indică spre butonul din capăt.

Utilizați ecranul tactil pentru a elibera manual frâna de parcare (operație în urma căreia vehiculul Model S trece în treapta Neutral):

 1. Atingeți Comenzi > Siguranță.
 2. Apăsați pedala de frână, apoi atingeți Frâna de parcare. Dacă vehiculul Model S a fost anterior în treapta Parcare, acesta trece în treapta Neutral.
Un P roșu într-un cerc roșu, cu cuvântul PARK dedesubt
Când acționați manual frâna de parcare folosind ecranul tactil, indicatorul roșu pentru frâna de parcare se aprinde pe ecranul tactil.
Un P portocaliu într-un cerc portocaliu
Dacă apare o problemă de natură electrică la frâna de parcare, se aprinde indicatorul galben pentru frâna de parcare și pe ecranul tactil este afișat un mesaj de avarie (eroare).
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Frâna de parcare acționează numai asupra roților din spate și este independentă de sistemul de frânare acționat de la pedală.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
ATENŢIE
În situația puțin probabilă în care vehiculul Model S pierde curent electric, nu puteți accesa ecranul tactil și, prin urmare, nu puteți să eliberați frâna de parcare fără ca mai întâi să porniți de la altă sursă de alimentare (consultați Pornire de la altă sursă de alimentare).
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
În condiții de zăpadă sau de polei, roțile din spate s-ar putea să nu aibă suficientă tracțiune pentru a preveni deraparea vehiculului Model S pe o pantă, în special dacă nu utilizați pneuri de iarnă. Evitați parcarea pe rampe în condiții de zăpadă sau de polei. Vă revine întotdeauna responsabilitatea de a parca în siguranță.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Este posibil ca în vehiculul Model S să fie afișată o alertă dacă drumul este prea abrupt pentru parcarea în condiții de siguranță sau dacă frâna de parcare nu este cuplată corespunzător. Aceste alerte sunt doar cu titlu orientativ și nu constituie un înlocuitor pentru modul în care șoferul apreciază condițiile de parcare în siguranță, inclusiv condițiile meteo și de drum specifice. Nu trebuie să vă bazați pe aceste alerte pentru a determina dacă parcarea în orice loc se poate realiza în condiții de siguranță. Vă revine întotdeauna responsabilitatea de a parca în siguranță.

Uzura frânelor

Model S plăcuțele de frână sunt echipate cu indicatori de uzură. Un indicator de uzură este o bandă metalică subțire atașată de plăcuța de frână, care emite un sunet strident când se freacă de rotor în cazul în care plăcuța se uzează. Sunetul strident arată că plăcuțele de frână au ajuns la sfârșitul duratei de viață și este necesară înlocuirea lor. Pentru a înlocui plăcuțele de frână, contactați Service-ul Tesla.

Frânele trebuie inspectate vizual cu regularitate prin demontarea pneului și a roții. Pentru specificații detaliate și limitele de service pentru rotoare și plăcuțele de frână, consultați Subsisteme. De obicei, Tesla recomandă curățarea și lubrifierea etrierelor de frână în fiecare an sau la 20.000 km, dacă vă aflați într-o zonă în care drumurile sunt tratate cu sare pe durata lunilor de iarnă.

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Neglijarea recomandării de a înlocui plăcuțele de frână uzate duce la deteriorarea sistemului de frânare și poate provoca pericole la frânare.