Asistență pentru direcție

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
În funcție de regiunea de piață, configurația vehiculului, opțiunile achiziționate și versiunea software, este posibil ca vehiculul dvs. să nu fie echipat cu Asistență pentru direcție sau funcția poate să nu funcționeze exact conform descrierii.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Asistență pentru direcție este o funcționalitate BETA.

Asistența pentru direcție este generată când este activ Tempomat în funcție de trafic (consultați Tempomat în funcție de trafic), menținând în mod inteligent vehiculul Model S pe banda de deplasare în timpul deplasării în modul tempomat la o viteză setată. De asemenea, Asistență pentru direcție vă permite să utilizați semnalizatoarele pentru a muta vehiculul Model S pe o bandă alăturată (consultați Schimbare automată a benzii). Asistență pentru direcție detectează marcajele de bandă și prezența vehiculelor și obiectelor pentru a vă asista la virareaModel S.

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
ATENŢIE
Asigurați-vă că toate camerele și senzorii (dacă există în dotare) sunt curate/curați. Camerele murdare și senzorii murdari, precum și condițiile de mediu, cum ar fi ploaia și marcajele de bandă șterse, afectează performanțele.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Asistență pentru direcție este o funcționalitate practică. Trebuie să țineți în permanență mâinile pe Volan .
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Asistența pentru direcție este destinată utilizării pe autostrăzile cu acces controlat, când șoferul este complet atent. Când utilizați Asistența pentru direcție, țineți mâinile pe Volan și fiți atenți la condițiile de drum și la traficul din jur. Nu utilizați Asistență pentru direcție în zonele de construcții sau în zonele în care pot fi prezenți pietonii și bicicliștii. Nu depindeți niciodată de Asistență pentru direcție pentru a determina o traiectorie de deplasare corespunzătoare. Fiți întotdeauna pregătiți să luați măsuri imediate. Nerespectarea acestor instrucțiuni poate provoca pagube, deteriorări corporale grave sau decesul.

Utilizarea Virajului automat

Înainte de a putea utiliza Asistență pentru direcție, trebuie să o activați atingând Comenzi > Autopilot > Funcții Autopilot > Asistență pentru direcție (Beta).

Pictogramă a unui volan gri.
Pentru a indica faptul că Asistență pentru direcție este disponibilă (dar că nu virează în mod activ vehiculul Model S), computerul de bord afișează o pictogramă gri Asistență pentru direcție.

Pentru a iniția Asistența pentru direcție, trageți spre dvs. maneta Autopilot de două ori în succesiune rapidă.

Imagine a manetei Autopilot cu o săgeată îndreptată spre șofer.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Dacă opțiunea Activare Autopilot este setată la O tragere (atingeți Comenzi > Autopilot > Activare Autopilot), funcția Asistență pentru direcție se cuplează atunci când trageți spre dvs. o singură dată maneta Autopilot. În cazul setării la Două trageri, trebuie să trageți maneta Autopilot spre dvs. de două ori în succesiune rapidă, pentru a cupla Asistență pentru direcție.
pictogramă cu volan albastru
Pentru a arăta că Asistența pentru direcție controlează acum în mod activ vehiculul vă asistă la virarea Model S, computerul de bord afișează pictograma Asistență pentru direcție în albastru. Când Asistență pentru direcție poate să detecteze marcajele benzilor, acesta afișează de asemenea banda de circulație cu albastru.

Asistență pentru direcție afișează pentru scurt timp un mesaj pe computerul de bord, amintindu-vă să fiți atenți la drum și să țineți mâinile pe Volan.

Viteza la care puteți iniția Asistență pentru direcție poate să varieze, în funcție de diverse condiții și dacă vehiculul este detectat sau nu un vehicul în fața dvs. Atunci când nu este detectat niciun vehicul în fața dvs., trebuie să vă deplasați cu cel puțin 30 km/h, exceptând cazul în care sunt îndeplinite anumite condiții legate de vehicul și de mediu, când este posibil să puteți inițializa funcția la viteze mai reduse. Atunci când este detectat un vehicul în fața dvs., puteți să inițializați Asistență pentru direcție la orice viteză, chiar și atunci când staționați, cu condiția ca vehiculul Model S să se afle la cel puțin 150 cm în spatele vehiculului detectat.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Când asistența pentru direcție este activată, Faza lungă automată este activată automat, iar viteza de croazieră maximă este 140 km/h.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Nu depindeți niciodată de funcțiile Autopilot pentru a determina prezența vehiculelor de urgență. Model S este posibil să nu detecteze luminile de la vehiculele de urgență. Țineți-vă ochii la drum și fiți întotdeauna pregătiți să luați măsuri imediate.

În situațiile în care asistența pentru direcție este temporar indisponibilă, pictograma Asistență pentru direcție dispare. De exemplu, viteza de deplasare nu se încadrează în viteza necesară pentru funcționarea Asistență pentru direcție. Este posibil ca Asistența pentru direcție să fie indisponibilă dacă nu primește date adecvate de la cameră(e).

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
În condiții de lumină scăzută (amurg sau întuneric), Asistența pentru direcție abandonează sau nu este disponibilă dacă farurile sunt Off. Pentru rezultate optime, setați farurile în modul Auto.

Dacă nu poate detecta marcajele benzilor de circulație, Asistența pentru direcție poate determina banda de circulație pe baza unui vehicul aflat în fața dvs.

În majoritatea cazurilor, Asistența pentru direcție încearcă să centreze vehiculul Model S pe banda de deplasare. Cu toate acestea, pot exista situații în care Asistența pentru direcție poate să direcționeze Model S pe o cale de deplasare care se abate de la centrul benzii de circulație (de exemplu, detectarea parapetelor de protecție).

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Asistența pentru direcție nu este concepută pentru a și nu va direcționa Model S în jurul obiectelor aflate parțial pe o bandă de circulație și, în unele cazuri, este posibil să nu oprească în fața unor obiecte care blochează complet banda de circulație. Fiți întotdeauna atenți la drumul din față și fiți pregătiți să luați măsuri imediate. Șoferului îi revine responsabilitatea de a ține sub control vehiculul Model S în orice moment.

Viteza restricționată

Pe o autostradă cu acces controlat, viteza de croazieră reflectă limita de viteză, luând în considerare orice decalaj pe care l-ați specificat utilizând Asistența la viteză. Dacă alegeți să utilizați Asistența pentru direcție pe drumurile din zone rezidențiale, un drum fără un separator central sau un drum unde accesul nu este limitat, Asistența pentru direcție poate să limiteze viteza de croazieră maximă admisă și computerul de bord afișează un mesaj care arată că viteza este restricționată. Viteza restricționată va fi limita de viteză a drumului plus 10 km/h.

În situațiile în care limita de viteză nu poate fi detectată când este cuplată Asistența pentru direcție, acesta reduce viteza de deplasare și limitează viteza de croazieră setată la 70 km/h. Deși puteți să accelerați manual pentru a depăși viteza limitată, este posibil ca vehiculul Model S să nu poată aplica frânele în cazul obstacolelor detectate. Asistența pentru direcție reduce viteza până la viteza limitată când eliberați pedala de accelerație. Când părăsiți drumul sau decuplați Asistența pentru direcție utilizând Volan, dacă doriți, puteți să măriți din nou viteza setată.

Reținere Volan

Asistența pentru direcție determină cel mai bun mod de a asista la în timpul virajelor Model S. Când este activă Asistența pentru direcție, este necesar să țineți mâinile pe Volan. Dacă nu detectează mâinile pe Volan pentru o perioadă de timp, apare o lumină albastră intermitentă în partea de sus a computerului de bord și se afișează următorul mesaj:

Mâinile pe volan
Rotiți ușor volanul

Asistența pentru direcție vă detectează mâinile prin recunoașterea rezistenței ușoare când Volan se rotește sau când rotiți manual Volan foarte ușor (fără suficientă forță pentru a prelua controlul direcției).

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Când sunt detectate mâinile dvs., mesajul dispare și Asistența pentru direcție reia funcționarea normală.

Pentru Asistența pentru direcție, este necesar să fiți atenți la împrejurimi și să rămâneți pregătiți să preluați controlul în orice moment. Dacă Asistența pentru direcție continuă să nu vă detecteze mâinile pe Volan, lumina intermitentă de pe computerul de bord crește în frecvență și se aude un semnal sonor.

Dacă ignorați în mod repetat mesajele de la funcția Asistență pentru direcție pentru a aplica o ușoară forță asupra Volan, Asistența pentru direcție este dezactivată pentru restul deplasării și afișează următorul mesaj care vă solicită să conduceți manual. Dacă nu reluați virajul manual, Asistența pentru direcție emite un semnal sonor continuu, aprinde luminile de avarie (avertizare) și reduce viteza vehiculului până când îl oprește complet.

Punctul exclamării într-un triunghi
Asistența pentru direcție indisponibilă pentru restul acestei deplasări. Țineți apăsat Volan pentru a conduce manual.

Pentru restul deplasării, trebuie să efectuați virajele manual. Asistența pentru direcție este din nou disponibilă pentru următoarea deplasare (după ce opriți și treceți vehiculul Model S în treapta Parcare).

Suspendarea Asistenței pentru direcție

Utilizarea Asistență pentru direcție va fi suspendată dacă este detectată o utilizare necorespunzătoare.

Când dvs. sau un alt șofer al vehiculului dvs. primiți trei decuplări forțate ale Autopilot, utilizarea Asistență pentru direcție este suspendată timp de o săptămână. O decuplare forțată este atunci când sistemul Autopilot se decuplează pentru restul călătoriei după ce șoferul primește mai multe avertizări auditive și vizuale privind neatenția sa. Decuplările inițiate de șofer nu sunt considerate utilizare necorespunzătoare.

Puteți vedea câte decuplări mai rămân înainte ca accesul la Asistență pentru direcție să fie suspendat atingând Comenzi > Autopilot.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Dacă accesul dvs. la Asistență pentru direcție este suspendat, puteți utiliza în continuare Pilot automat adaptiv și toate funcțiile de siguranță activă sunt în continuare activate.

Funcția de viraj automat este abandonată

În situațiile în care nu poate să vireze vehiculul Model S, Asistența pentru direcție se anulează, emite un semnal sonor de avertizare și afișează următorul mesaj pe computerul de bord:

Punctul exclamării într-un triunghi
Se renunță la Asistența pentru direcție

Anularea Asistență pentru direcție

Asistență pentru direcție este anulată atunci când:

 • Apăsați pedala de frână.
 • Aplicați o forță de rotație la nivelul Volan (chiar și într-o mică măsură).
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Notă
  Dacă opțiunea Activare Autopilot este setată la Două trageri și funcția Asistență pentru direcție este anulată deoarece ați aplicat o forță de rotație asupra vehiculului Volan, funcția Pilot automat adaptiv rămâne activă. Dacă opțiunea Activare Autopilot este setată la O tragere și funcția Asistență pentru direcție este anulată deoarece ați început să virați manual, se va anula și funcția Pilot automat adaptiv.
 • Împingeți maneta Autopilot în direcție opusă dvs.
 • Depășiți viteza maximă la care funcționează Asistența pentru direcție – 150 km/h.
 • Comutați.
 • Este deschisă o portieră.
 • Apare un eveniment Frânare automată de urgență (consultați Asistență la evitarea coliziunii).

Când este anulată, Asistența pentru direcție emite un semnal sonor și pictograma pentru Asistență pentru direcție fie se colorează în gri, pentru a arăta că nu mai este activă, fie dispare, pentru a arăta că nu este disponibilă în prezent.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Dacă Asistența pentru direcție este anulată din cauză că ați aplicat o forță de rotație la nivelul volanului, Tempomat în funcție de trafic rămâne activ. Dezactivați Pilot automat adaptiv așa cum ați proceda în mod normal, apăsând pedala de frână sau împingând scurt maneta Autopilot în direcție opusă dvs.

Pentru a dezactiva Asistența pentru direcție astfel încât să nu mai fie disponibilă atingeți Comenzi > Autopilot > Funcții Autopilot > Asistență pentru direcție (Beta).

Schimbare automată a benzii

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
În funcție de regiunea de piață, configurația vehiculului, opțiunile achiziționate și versiunea software, este posibil ca vehiculul dvs. să nu fie echipat cu Schimbare automată a benzii sau funcția poate să nu funcționeze exact conform descrierii.

Când funcția Asistență pentru direcție este activă, cuplați un semnalizator de virare pentru a deplasa Model S pe o bandă adiacentă (deplasarea Volan ar anula Asistență pentru direcție).

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Șoferului îi revine responsabilitatea de a determina dacă schimbarea unei benzi este adecvată și poate fi efectuată în siguranță. Prin urmare, înainte de a iniția o schimbare de bandă, verificați întotdeauna unghiurile moarte, marcajele benzilor și artera de circulație din jur pentru a conforma că mutarea pe banda țintă este adecvată și poate fi efectuată în siguranță.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Nu depindeți niciodată de schimbarea automată a benzii pentru a determina o traiectorie de deplasare corespunzătoare. Conduceți cu atenție fiind atenți la drumul și la traficul din fața dvs., verificând zona din jur și monitorizând computerul de bord pentru a vedea dacă există avertizări. Fiți întotdeauna pregătiți să luați măsuri imediate.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Nu utilizați funcția Schimbare automată a benzii pe drumurile pe care condițiile de trafic se schimbă în mod constant și pe care sunt prezenți bicicliști și pietoni.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Performanța funcției de schimbare automată a benzii depinde de capacitatea camerei/camerelor de a recunoaște marcajele benzilor.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Nu utilizați schimbarea automată a benzii pe drumuri sinuoase cu viraje strânse, pe drumurile cu gheață sau alunecoase sau când condițiile meteo (precum precipitații abundente, zăpada, ceața etc.) pot să obstrucționeze vederea de la cameră(e) sau de la senzori (dacă există în dotare).
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Nerespectarea tuturor avertizărilor și instrucțiunilor poate avea drept rezultat pagube materiale, vătămări corporale grave sau decesul.

Utilizarea Schimbare automată a benzii

Funcția Schimbare automată a benzii este disponibilă de câte ori este activă Asistența pentru direcție. Pentru schimbarea benzilor utilizând funcția Schimbare automată a benzii:

 1. Efectuați verificări vizuale pentru a vă asigura că vă puteți muta pe banda țintă în condiții de siguranță și în mod corespunzător.
 2. Cuplați semnalizatorul de virare corespunzător, în timp ce țineți mâinile pe Volan.
 3. Dacă este necesar, anulați semnalizatorul de virare după ce ajungeți pe banda țintă.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Funcția Schimbare automată a benzii este anulată dacă nu poate fi finalizată în cinci secunde.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Viteza minimă la care operează funcția Schimbare automată a benzii poate varia în funcție de regiune, vitezele benzii adiacente și de alți factori. Fiți întotdeauna gata să virați manual și să schimbați benzile după cum este necesar.

Schimbarea automată a benzii vă asistă la mutarea vehiculului Model S pe banda alăturată în direcția indicată de semnalizatorul de virare, cu condiția ca următoarele condiții să fie îndeplinite:

 • Semnalizatorul de virare este cuplat.
 • Schimbarea automată a benzii a detectat că țineți mâinile pe Volan.
 • Model S nu detectează un vehicul în unghiul mort sau un vehicul sau un obstacol până în centrul benzii țintă.
 • Marcajele benzilor arată că este permisă o schimbare a benzii.
 • La jumătatea acțiunii de schimbare a benzii, Model S trebuie să detecteze marcajul exterior al benzii țintă. Dacă acest marcaj al benzii nu poate fi detectat, schimbarea benzii este abandonată și Model S revine pe banda inițială de deplasare.
 • Vederea camerei/camerelor nu este obstrucționată.

Când schimbarea benzii este în curs de desfășurare, este activată funcția accelerație la depășire, permițând vehiculului Model S să accelereze mai aproape de un vehicul aflat în față (consultați Accelerația la depășire).

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Schimbare automată a benzii vă asistă la schimbareaModel S câte o bandă. Pentru mutarea pe o bandă suplimentară, este necesar să cuplați a doua oară semnalizatorul de virare după ce este finalizată prima schimbare de bandă.

Când utilizați funcția Schimbare automată a benzii, este important să monitorizați performanța acesteia urmărind traiectoria de deplasare din fața dvs. și din zona înconjurătoare. Fiți pregătiți să preluați direcția vehiculului în orice moment. În timp ce treceți pe banda alăturată, computerul de bord afișează locul de pe banda pe care se mută vehiculul Model S.

În situațiile în care funcția Schimbare automată a benzii nu poate să funcționeze la parametri optimi sau nu poate să funcționeze din cauza datelor neadecvate, computerul de bord afișează o serie de avertizări. Prin urmare, când utilizați funcția Schimbare automată a benzii, fiți întotdeauna atenți la computerul de bor și fiți pregătiți să virați manual vehiculul Model S.

Viteză bandă alăturată

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
În funcție de regiunea de piață, configurația vehiculului, opțiunile achiziționate și versiunea software, este posibil ca vehiculul dvs. să nu fie echipat cu funcția Viteză bandă alăturată sau funcția poate să nu funcționeze exact conform descrierii.

Când vă deplasați semnificativ mai repede decât vehiculele de pe benzile adiacente, Model S reduce automat viteza dvs. de deplasare. Acest lucru este util mai ales în situații de trafic aglomerat sau atunci când vehiculele schimbă des benzile. Atunci când Model S detectează alte vehicule care se deplasează considerabil mai lent, computerul de bord evidențiază benzile adiacente cu săgeți și vehiculele detectate cu gri, iar vehiculul Model S reduce viteza de deplasare după cum este cazul. Pentru a înlocui temporar această funcție, apăsați pedala de accelerație.

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Nu vă bazați niciodată pe Autopilot pentru stabilirea unei viteze sigure de deplasare; dvs. sunteți răspunzător pentru condusul în siguranță și conform legilor rutiere din regiunea dvs. de piață.

Avertizare semafoare și indicatoare de oprire

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
În funcție de regiunea de piață, configurația vehiculului, opțiunile achiziționate și versiunea software, este posibil ca vehiculul dvs. să nu fie echipat cu Avertizare semafoare și indicatoare de oprire sau funcția poate să nu funcționeze exact conform descrierii.

În timp ce funcția Autopilot este activată, Model S afișează o avertizare pe computerul de bord și emite un semnal sonor dacă detectează că este posibil să treceți când este aprinsă culoarea roșie a semaforului sau pe lângă un indicator de stop. Dacă se întâmplă acest lucru, LUAȚI MĂSURI CORECTIVE IMEDIATE!

Avertizările vizuale și sonore sunt anulate după câteva secunde sau când apăsați pedala de frână, în funcție de momentul care apare primul.

Avertizare semafoare și indicatoare de oprire oferă doar avertismente. Nu încearcă să încetinească sau să oprească Model S la culoarea roșie a semaforului, indicatoare de stop, marcaje rutiere, etc. Dacă vehiculul dvs. este echipat cu Control semafoare și indicatoare de oprire, puteți activa această funcție pentru oprirea automată Model S la control semafoare și indicatoare de stop (consultați Control semafoare și indicatoare de oprire).

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
ATENŢIE
Pentru funcția Avertizare semafoare și indicatoare de oprire este necesar ca harta vehiculului să știe că un anumit semafor sau indicator de stop există într-un loc. În anumite cazuri, datele hărților sunt inexacte sau neactualizate și este posibil să nu includă toate semafoarele sau indicatoarele de stop. De aceea, funcția Avertizare semafoare și indicatoare de oprire poate să nu detecteze toate semafoarele și indicatoarele de stop.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Funcția Avertizare semafoare și indicatoare de oprire nu acționează frânele și nu decelerează vehiculul Model S și pot să nu detecteze toate semafoarele și indicatoarele de stop. Funcția Avertizare semafoare și indicatoare de oprire este proiectată doar în scopuri orientative și nu înlocuiește conducerea atentă și un bun discernământ. Rămâneți atenți la drum atunci când conduceți și nu vă bazați niciodată pe Avertizare semafoare și indicatoare de oprire să vă avertizeze cu privire la un semafor sau indicator de stop.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Avertizarea pentru semafoare și indicatoare de oprire este concepută pentru a vă avertiza doar când vă apropiați de un indicator de oprire vizibil de culoare roșie, de un semafor roșu vizibil sau de ultima porțiune a unui semafor galben. Este posibil să nu vă avertizeze cu privire la intersecțiile cu lumini intermitente și nu vă avertizează cu privire la indicatoarele de cedare a trecerii sau oprire temporară și indicatoarele de cedare a trecerii (precum cele utilizate în zonele de construcții). În plus, Avertizare semafoare și indicatoare de oprire nu vă avertizează cu privire la semafoarele sau indicatoarele de stop de care vă apropiați, dacă apăsați pedala de accelerație sau pedala de frână (ceea ce dezactivează Asistență pentru direcție).

Limitări

Este foarte puțin probabil ca Asistența pentru direcție și funcțiile asociate ale acestuia să funcționeze conform destinației de utilizare, atunci când:

 • Asistență pentru direcție nu poate să determine cu precizie marcajele benzilor de circulație. De exemplu, marcajele benzilor de circulație sunt uzate excesiv, au marcajele precedente vizibile, au fost reglate din cauza construcției drumului, se schimbă rapid (benzile se ramifică, se intersectează sau se unesc), obiectele sau formele de relief aruncă umbre puternice pe marcajele benzii, sau suprafața drumului conține îmbinări de pavaj sau alte linii cu contrast ridicat.
 • Vizibilitatea este scăzută (precipitații abundente, zăpadă, ceață etc.) sau condițiile meteo interferează cu funcționarea senzorului.
 • Camerele sau senzorii prezintă obstacole, sunt acoperite sau prezintă deteriorări.
 • Deplasarea pe pante.
 • Apropierea de un ghișeu pentru plata taxei de drum.
 • Deplasarea pe un drum care are curbe strânse sau o suprafață excesiv de rigidă.
 • Lumină strălucitoare (așa cum este lumina directă a soarelui) interferează cu vizualizarea camerei/camerelor.
 • Senzorii (dacă există în dotare) sunt afectați de alte echipamente sau dispozitive electrice care generează unde ultrasonice.
 • În unghiul mort este detectat un vehicul atunci când cuplați semnalizatorul de virare.
 • Model S este condus foarte aproape de un vehicul din fața acestuia, care blochează vederea camerei/camerelor.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Funcționarea virajului automat poate fi afectată de numeroase situații neprevăzute. Rețineți întotdeauna acest lucru și amintiți-vă că, drept urmare, este posibil ca funcția de Asistență pentru direcție să nu vă asiste la viraje Model S în mod corespunzător. Conduceți întotdeauna cu atenție și fiți pregătiți să luați măsuri imediate.