Airbagurile

Amplasarea airbagurilor

Airbagurile sunt situate în zonele aproximative ilustrate mai jos. Informațiile de avertizare privind airbagurile sunt tipărite pe parasolare.

Model S este echipat cu un airbag și o centură pentru poală/umeri în ambele poziții ale scaunelor din față. Airbagul este o restricție suplimentară la nivelul pozițiilor scaunelor respective. Toți pasagerii, inclusiv șoferul, trebuie să poarte întotdeauna centura de siguranță, indiferent dacă un airbag este prevăzut sau nu în poziția scaunului, pentru a minimiza riscul de vătămări corporale grave sau decesul în cazul unui accident.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
La vehiculele RHD (cu volan pe dreapta), pozițiile airbagurilor pentru pasager și șofer sunt inversate.
Amplasarea tuturor airbagurilor în interiorul vehiculului
 1. Airbagul față pentru pasageri
 2. Airbagul față pentru șofer
 3. Airbagurile laterale montate în scaune
 4. Airbagurile tip cortină

Cum funcționează airbagurile

Airbagurile se umflă atunci când senzorii detectează un impact care depășește pragurile de declanșare. Aceste praguri sunt concepute pentru a preconiza gravitatea unui accident la timp pentru ca airbagurile să ajute la protejarea pasagerilor vehiculului. Airbagurile se umflă instantaneu cu o forță considerabilă, însoțită de un zgomot puternic. Sacul umflat, împreună cu centurile de siguranță, limitează mișcarea pasagerilor pentru a reduce riscul de vătămări corporale.

Airbagurile din față nu sunt concepute în mod normal pentru a se umfla în cazul coliziunilor din partea posterioară, al răsturnărilor, al coliziunilor laterale și în cazul frânării puternice sau al trecerii peste denivelări sau gropi. În mod similar, este posibil ca airbagurile din față să nu se umfle în toate coliziunile frontale, precum coliziunile frontale minore, coliziunile cu partea inferioară sau impacturile minore cu obiecte înguste (precum stâlpi). Daunele superficiale considerabile se pot produce la nivelul vehiculului fără umflarea airbagurilor și, viceversa, un grad relativ scăzut de daune structurale pot duce la umflarea airbagurilor. Prin urmare, aspectul extern al vehiculului după o coliziune nu indică dacă airbagurile frontale ar fi trebuit sau nu să se declanșeze.

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Înainte de a modifica vehiculul pentru a transporta o persoană cu handicap într-un mod care ar putea afecta sistemul de airbaguri, utilizați aplicația mobilă pentru a face o programare la service.

Tipurile de airbaguri

Model S are următoarele tipuri de airbaguri:

 • Airbagurile din față: Airbagurile din față sunt proiectate pentru a reduce vătămările corporale în cazul în care pe scaunele din față călătoresc copii mai mari sau adulți. Urmați toate avertizările și instrucțiunile referitoare la așezarea unui copil pe scaunul pasagerului din față (dacă este permis în regiunea pieței dvs.).
 • Airbagurile montate în scaune: Un airbag lateral montat în scaunele din față ajută la protejarea pelvisului și a regiunii toracice a trunchiului. Airbagul montat în scaun din porțiunea interioară a scaunului șoferului contribuie la protejarea capului și trunchiului. Airbagurile montate în scaune, atât de pe partea afectată, cât și de pe partea neafectată a vehiculului se umflă în cazul unui impact lateral sever sau a unui impact frontal sever cu întârziere.
 • Airbagurile tip cortină: Airbagurile tip cortină ajută la protejarea capului. Airbagurile tip cortină aflate atât pe partea lovită, cât și pe partea nelovită a vehiculului se umflă numai dacă are loc un impact lateral sever sau dacă vehiculul se răstoarnă.

Indicatorul pentru starea airbagurilor

Starea airbagului față al pasagerului este afișată pe ecranul tactil:

Simboluri pentru airbaguri și pasageri cu textul: Airbag pentru pasageri oprit
Indicatorul Airbag pentru pasager oprit este afișat pe ecranul tactil atunci când airbagul față al pasagerului este OFF. Când airbagul față al pasagerului este OPRIT, acesta nu se umflă când are loc o coliziune. Acest indicator este afișat, de asemenea, când scaunul nu este ocupat. Când conduceți cu un scaun pentru copii așezat pe scaunul pasagerului din față (dacă acest lucru este permis în regiunea pieței dvs.), verificați întotdeauna de două ori starea airbagului frontal al pasagerului pentru a confirma că acesta este OPRIT.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Pentru vehiculele fabricate înainte aproximativ de decembrie 2019, indicatorul Airbag pentru pasager oprit nu afișează când scaunul nu este ocupat.
Pictogramă pentru scaunul de siguranță pentru copii cu un simbol cu bară oblică inversă într-un cerc și textul: Airbag pentru pasager pornit
Pentru a proteja un adult care ocupă scaunul pasagerului din față, asigurați-vă că airbagul frontal al pasagerului este PORNIT. Când airbagul pasagerului este PORNIT, acesta se poate umfla când are loc o coliziune.
Cerc roșu care ilustrează un airbag și o pictogramă a unui pasager cu o centură de siguranță pusă

Indicatorul airbagului de pe computerul de bord rămâne aprins dacă sistemul airbagurilor este defect. Singura dată când acest indicator trebuie să fie aprins pentru o scurtă durată este atunci când vehiculul Model S este pornit pentru prima oară, caz în care acesta se stinge după câteva secunde. Dacă acesta rămâne aprins, utilizați aplicația mobilă pentru a face o programare la service imediat.

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Dacă așezarea unui copil pe scaunul pasagerului din față este permisă prin lege în regiunea dvs. de piață, șoferului îi revine responsabilitatea de a se asigura că airbagul frontal pentru pasagerul este OFF. Nu așezați niciodată un copil pe scaunul pasagerului din față cu un airbag activ, chiar dacă utilizați un sistem de fixare pentru copii sau un înălțător. Ar putea să survină DECESUL sau VĂTĂMAREA CORPORALĂ GRAVĂ a copilului.

Controlul airbagului din față pentru pasageri

Când un copil este așezat pe scaunul pasagerului din față (chiar dacă copilul este așezat într-un sistem de fixare pentru copii sau un înălțător), trebuie să dezactivați airbagul din față pentru pasageri pentru a preveni vătămarea corporală a copilului de către acesta în cazul în care se produce o coliziune. Poziționați comutatorul airbagului frontal al pasagerului la OPRIT înainte de a așeza un scaun pentru copii pe scaunul pasagerului din față, asigurându-vă că vehiculul este în poziția Parcare și apăsând pe Comenzi > Siguranță > Airbagul față pentru pasageri.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Pentru a accesa controlul airbagului frontal al pasagerului, scaunul pasagerului din față trebuie să fie gol. Dacă senzorul de ocupare detectează greutate (precum o persoană, un scaun de siguranță pentru copii sau un obiect), butonul de control nu este accesibil. Trebuie să îndepărtați orice greutate de pe scaun înainte de a porni sau opri airbagul frontal al pasagerului.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Model S are un ecran tactil capacitiv și este posibil să nu reacționeze la atingerile dvs. dacă purtați mănuși standard. Dacă ecranul tactil nu răspunde, scoateți mănușile sau purtați mănuși cu vârfuri conductive pentru utilizarea cu ecranele tactile capacitive.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Când dezactivați manual airbagul față pentru pasageri, trebuie să îl activați manual ulterior pentru a proteja un pasager adult așezat pe scaunul pasagerului din față.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Dacă airbagul pasagerului din față nu pornește sau nu se oprește conform așteptărilor, în funcție de pragurile de greutate descrise anterior, utilizați aplicația mobilă pentru a face o programare la service imediat.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Nu așezați niciodată un copil pe scaunul pasagerului din față când airbagul pentru pasagerul din față este ACTIVAT. Dacă procedați astfel, puteți provoca vătămări corporale grave sau decesul. Șoferului îi revine responsabilitatea de a confirma că airbagul frontal al pasagerului este OPRIT înainte de a se deplasa cu un copil așezat pe scaunul pasagerului din față.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Dacă airbagul frontal al pasagerului, sau butonul de control de pe ecranul tactil pentru Airbag frontal pasager nu pare a fi funcțional (de exemplu indicatorul de stare al airbagului arată că airbagul este pornit, chiar dacă acesta a fost oprit sau invers, sau dacă butonul de control pentru airbag pornit sau oprit de pe ecranul tactil nu este disponibil chiar dacă scaunul este gol), nu așezați un pasager pe scaunul din față. Folosiți aplicația mobilă pentru a face o programare la service imediat.

Asigurarea detectării precise a ocupantului

Pentru a vă asigura că un ocupant al scaunului pasagerului din față poate fi detectat cu precizie, pasagerul trebuie:

 • Să poarte centura de siguranță.
 • Să stea drept, în centrul pernei scaunului, cu umerii lipiți de spătar și cu picioarele întinse confortabil, cu tălpile pe podea. Consultați Exemple de poziții corecte și incorecte pe scaun.
 • Să rămână așezat pe perna scaunului și să nu își ridice greutatea de pe scaun (de exemplu, împingând cu picioarele în podea sau apăsând pe consola centrală sau pe cotieră pentru a se ridica).
 • Să nu poarte niciodată îmbrăcăminte groasă, udă sau voluminoasă (precum îmbrăcăminte de schi sau căptușită).

Pe lângă cele enumerate mai sus, următoarele situații pot afecta precizia sistemului de clasificare a ocupantului:

 • Așezarea unui emițător radio (de exemplu, un aparat radio sau o stație de emisie-recepție) pe scaunul pasagerului din față.
 • Așezarea unui invertor c.a./c.c. sau a unui dispozitiv alimentat de un invertor (de exemplu, un telefon mobil, o tabletă sau un computer) pe perna scaunului pasagerului din față.
 • Așezarea unor recipiente cu lichid (precum o sticlă cu băutură) sau alimente pe un scaun al mașinii, atunci când este prezent un scaun pentru copii.
 • Obiecte blocate sub scaun sau introduse între spătarul și perna scaunului.
 • Obiectele grele așezate pe scaun (serviete, poșete mari).
 • Mărfurile care cauzează interferențe cu scaunul.
 • Articole aftermarket atașate sau poziționate între scaun și ocupant, cum ar fi huse, covorașe, pături etc.

Aceste condiții pot cauza interferențe cu senzorul de ocupare. Dacă ați eliminat posibilitățile de mai sus și starea airbagului este în continuare incorectă, informați pasagerii să călătorească pe scaunele din spate și utilizați aplicația mobilă pentru a face o programare la service, în vederea verificării sistemului de airbaguri.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Senzorul de ocupare pentru pasagerul din față afectează funcționarea airbagurilor față și laterale pentru pasager.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Nerespectarea instrucțiunilor de mai sus poate afecta negativ sistemul de clasificare a ocupantului (OCS), ceea ce poate duce la vătămare corporală gravă sau deces.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Dacă airbagul pasagerului din față nu se oprește sau nu pornește așa cum este preconizat, nu așezați pasageri pe scaunul pasagerului din față. Folosiți aplicația mobilă pentru a face o programare la service.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Pentru a asigura precizia sistemului de detectare a pasagerilor, nu aduceți niciun fel de modificări scaunului pasagerului din față și nu folosiți huse pentru scaune. Modificarea scaunelor sau folosirea huselor de scaune poate restricționa declanșarea airbagurilor laterale montate în scaune în cazul producerii unei coliziuni. De asemenea, se poate reduce precizia sistemului de clasificare a ocupantului.

Exemple de poziții corecte și incorecte pe scaun

Poziție corectă pe scaun:

Persoană care stă corect pe scaunul mașinii: umerii și spatele lipite de spătar, tălpile pe podea, centura de siguranță pusă

Poziție incorectă pe scaun – tălpile pasagerului trebuie să fie pe podea:

Persoană care stă incorect pe scaunul mașinii, cu tălpile pe tabloul de bord

Poziție incorectă pe scaun – pasagerul nu trebuie să alunece în față pe perna scaunului:

Persoană care stă incorect pe scaunul mașinii, cu șoldurile în partea din față a pernei scaunului

Poziție incorectă pe scaun – pasagerul nu trebuie să încline spătarul până la poziția întinsă atunci când vehiculul se află în mișcare:

Persoană care stă incorect pe scaunul mașinii, cu spătarul în poziția întinsă

Efectele umflării airbagurilor

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Când se umflă airbagurile, este eliberată o pudră fină. Această pudră poate să irite pielea și trebuie îndepărtată din ochi și din orice tăieturi sau abraziuni cu apă din abundență.

După umflare, airbagurile se dezumflă pentru a asigura un efect treptat de amortizare pentru pasageri și pentru a fi sigur că nu se obstrucționează vederea șoferului în direcția înainte.

Dacă airbagurile s-au umflat sau dacă vehiculul a fost implicat într-o coliziune, verificați întotdeauna airbagurile, sistemele de pretensionare ale centurilor de siguranță și orice componente asociate și, dacă este necesar, solicitați înlocuirea acestora de către Tesla.

În cazul unei coliziuni, pe lângă umflarea airbagurilor:

 • Portierele sunt deblocate și mânerele portierelor ies în afară.
 • Se aprind luminile de avarie (avertizare).
 • Se aprind luminile interioare.
 • Tensiunea înaltă este dezactivată (trebuie să folosiți aplicația mobilă pentru a face o programare la service pentru a restabili alimentarea la tensiune înaltă).
 • Geamurile trec în poziția de ventilație.
 • Vehiculul aplică frânele pentru a oprire.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
În funcție de natura impactului și de forțele implicate, este posibil ca portierele să nu se poată debloca în cazul unei coliziuni și/sau deteriorarea poate împiedica deschiderea acestora. În astfel de cazuri, este posibil să fie necesară deschiderea portierei cu ajutorul dispozitivului de deblocare manuală din interior sau prin alte mijloace de extracție (de exemplu, deschiderea unei alte portiere sau spargerea geamului, etc.).

Avertizări privind airbagurile

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Nu așezați obiecte deasupra sau în apropierea airbagurilor, deoarece astfel de obiecte ar putea cauza vătămări corporale dacă vehiculul este implicat într-un accident suficient de grav pentru a cauza umflarea airbagului.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Toți pasagerii, inclusiv șoferul, trebuie să poarte întotdeauna centura de siguranță, indiferent dacă un airbag este prevăzut sau nu în poziția scaunului acestora, pentru a minimiza riscul de vătămări corporale grave sau decesul în cazul unei coliziuni.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Pasagerii de pe scaunele din față nu trebuie să își pună brațele deasupra modulului pentru airbag, deoarece un airbag care se declanșează poate cauza fracturi sau alte vătămări corporale.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Nu utilizați huse pentru scaune la vehiculul Model S. Dacă procedați astfel, ar putea fi restricționată declanșarea airbagurilor laterale montate în scaune în cazul producerii unei coliziuni. De asemenea, se poate reduce precizia sistemului de detectare a pasagerilor, dacă există în dotare.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Airbagurile se umflă cu o viteză și o forță considerabile, care pot cauza vătămări corporale. Pentru a limita vătămările corporale, asigurați-vă că pasagerii poartă centura de siguranță și sunt așezați corect, cu scaunul poziționat cât mai mult în spate.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Copiii nu trebuie așezați pe scaunul pasagerului din față dacă reglementările din regiunea pieței dvs. nu permit acest lucru. Respectați toate reglementările din regiunea dvs. cu privire la modul corespunzător de așezare a unui copil, în funcție de greutatea, mărimea și vârsta copilului. Cel mai sigur loc pentru așezarea nou-născuților și a copiilor mici este pe un loc din spate. Așezarea unui nou-născut sau a unui copil într-un sistem de fixare pentru copii orientat spre spate pe un scaun echipat cu un airbag funcțional poate cauza vătămări corporale grave sau decesul.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Pentru a asigura umflarea corectă a airbagurilor laterale, mențineți un spațiu liber fără obstacole între trunchiul unui pasageri și partea laterală a vehiculului Model S.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Pasagerii nu trebuie să își sprijine capul de portiere. Dacă procedează astfel, pot apărea vătămări corporale în cazul umflării unui airbag tip cortină.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Nu le permiteți pasagerilor să obstrucționeze funcționarea unui airbag prin amplasarea picioarelor, a genunchilor sau a oricărei alte părți a corpului pe un airbag sau în apropierea acestuia.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Nu atașați și nu așezați obiecte pe sau în apropiere de airbagurile din față, partea laterală a scaunelor din față, plafonul din partea laterală a vehiculului sau orice element de acoperire a airbagurilor care ar putea cauza interferențe cu umflarea unui airbag. Acestea includ, dar nu se limitează la: huse pentru volan, autocolante, perne de scaun, perne etc. Obiectele pot provoca vătămări corporale grave dacă vehiculul este implicat într-o coliziune suficient de puternică pentru a provoca umflarea airbagului.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
În urma umflării airbagurilor, unele dintre componentele acestora sunt fierbinți. Nu le atingeți până când nu se răcesc.