Asistența la schimbarea benzii

Model S monitorizează marcajele de pe banda pe care vă deplasați, precum și zonele înconjurătoare pentru prezența vehiculelor sau a altor obiecte.

Captură de ecran cu linii radiante pentru a arăta că este detectat un obiect.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Asigurați-vă că toate camerele sunt curate și fără obstacole înainte de fiecare deplasare și înainte de a utiliza funcțiile Autopilot (consultați Curățarea unei camere). Camerele murdare și senzorii (dacă există în dotare) murdari, precum și condițiile de mediu, cum ar fi ploaia și marcajele de bandă șterse, pot afecta funcționarea Autopilot. Dacă o cameră este obstrucționată sau orbită, Model S afișează un mesaj pe vehiculul panoul de bord și este posibil ca funcțiile Autopilot să nu fie disponibile. Pentru mai multe informații despre alerte specifice, consultați Depanarea alertelor.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Funcționalitățile asistenței la menținerea benzii sunt doar cu titlu orientativ și nu sunt destinate să înlocuiască verificările vizuale directe pe care le efectuați. Înainte de schimbarea benzilor, folosiți întotdeauna oglinzile laterale și efectuați verificările cuvenite privind peste umăr pentru a stabili vizual dacă puteți schimbarea benzilor este adecvată și se poate efectua în siguranță.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Nu vă bazați niciodată pe Asistență la menținerea benzii pentru a vă informa dacă vă deplasați neintenționat în afara benzii sau pentru a vă informa că există un vehicul lângă dvs. sau în unghiul mort. Mai mulți factori externi pot reduce performanțele funcției Asistență la menținerea benzii (consultați Limitări și inexactități). Este responsabilitatea șoferului să fie vigilent și atent la banda de deplasare și la alți participanți la trafic. Nerespectarea acestei recomandări poate avea drept rezultat vătămări corporale grave sau decesul.

Intervențiile asupra virajelor

Asistența la schimbarea benzii asigură intervenții asupra virajelor dacă vehiculul Model S derapează pe (sau aproape de) o bandă alăturată în care este detectat un obiect, cum ar fi un vehicul. În aceste situații, Model S virează automat spre o poziție mai sigură pe banda de deplasare. Acest viraj se aplică numai când vehiculul Model S se deplasează la viteze între 48 și 140 km/h pe drumurile principale cu marcaje vizibile în mod clar ale benzilor. Atunci când are loc o intervenție asupra direcției computerul de bord afișează pentru scurt timp un mesaj de avertizare.

Evitarea părăsirii benzii

Evitarea părăsirii benzii este conceput să vă avertizeze dacă Model S părăsește sau se apropie de marginea benzii de deplasare.

Evitarea părăsirii benzii funcționează doar când vă deplasați cu viteze între 64 și 145 km/h pe drumurile cu marcaje de bandă vizibile clar. Puteți alege dacă și cum doriți să funcționeze Avertizare la părăsirea benzii atingând Comenzi > Autopilot > Evitarea părăsirii benzii și selectând dintre aceste opțiuni:

 • Oprit: Nu sunteți avertizat(ă) cu privire la părăsirea benzii sau la coliziunile potențiale cu un vehicul de pe o bandă alăturată.
 • Avertizare: Dacă o roată din față depășește un marcaj de bandă, Volan vibrează
 • Asistare: Se aplică o virare de corecție pentru a menține Model S într-o poziție sigură, dacă Model S se abate într-o bandă adiacentă sau spre marginea drumului.

Când Evitarea părăsirii benzii este activată și Pilot automat adaptiv este activă, dacă Model S părăsește banda de deplasare când semnalizatorul asociat nu este acționat, Asistență la menținerea benzii verifică și dacă mâinile dvs. se află pe Volan. Dacă nu sunt detectate mâinile computerul de bord afișează o serie de alerte, similare cu cele folosite când conduceți cu Asistență pentru direcție. Dacă mâinile nu sunt detectate în mod repetat, vehiculul Model S încetinește treptat până la 25 km/h sub limita de viteză detectată sau sub viteza de croazieră setată, iar luminile de avarie încep să clipească intermitent.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Evitarea părăsirii benzii nu vă avertizează cu privire la părăsirea benzii și nici nu intervine asupra direcției dacă semnalizatorul corespunzător este activ, ceea ce indică o schimbare de bandă intenționată.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Evitarea părăsirii benzii este destinată pentru a vă menține în siguranță, dar nu funcționează în fiecare situație și nu înlocuiește nevoia de a rămâne atenți și de a deține controlul.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Țineți mâinile pe Volan și conduceți cu atenție întotdeauna.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Intervențiile asupra virajelor sunt minimale și nu sunt proiectate pentru a deplasa vehiculul Model S în afara benzii sale de deplasare. Nu vă bazați pe intervențiile asupra virajelor pentru a evita coliziunile laterale.

Evitarea părăsirii benzii de urgență

Evitarea părăsirii benzii de urgență intervine automat asupra direcției pentru a evita o potențială coliziune în situații în care:

 • Model S părăsește banda și ar putea intra în coliziune cu un vehicul care se deplasează în același sens pe banda adiacentă (indiferent de starea semnalizatorului).
 • Model S părăsește banda către o bandă de sens opus, semnalizatorul este oprit și este detectat un vehicul din sens opus.
 • Model S părăsește drumul și semnalizatorul este oprit (de exemplu, foarte aproape de marginea drumului și poate avea loc o coliziune).

Evitarea părăsirii benzii de urgență este activată automat la începerea fiecărei deplasări. O puteți dezactiva doar pentru deplasarea curentă atingând Comenzi > Autopilot > Evitarea părăsirii benzii de urgență.

Atunci când Evitarea părăsirii benzii de urgență intervine automat asupra direcției, se aude un semnal sonor, iar computerul de bord afișează o avertizare și evidențiază cu roșu marcajul de bandă.

Evitarea părăsirii benzii funcționează doar când Model S se deplasează cu viteze între 64 și 145 km/h pe un drum cu marcaje de bandă, borduri etc. clar vizibile.

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Evitarea părăsirii benzii de urgență nu înlocuiește condusul cu atenție și buna judecată. Rămâneți atenți la drum atunci când conduceți și nu vă bazați niciodată pe Evitarea părăsirii benzii de urgență pentru prevenirea unei coliziuni. Mai mulți factori pot reduce sau afecta performanțele. Dacă vă bazați pe Evitarea părăsirii benzii de urgență pentru prevenirea unei potențiale coliziuni se poate ajunge la vătămări corporale grave sau deces.

Asistență unghi mort

Sunetul de avertizare privind coliziunea în unghiul mort

Dacă doriți să se audă un semnal sonor când un vehicul se află în unghiul mort și este detectată o eventuală coliziune, atingeți Comenzi > Autopilot > Sunetul de avertizare privind coliziunea în unghiul mort.

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Camera pentru unghiul mort nu elimină nevoia conducerii cu atenție și a efectuării manuale a verificărilor peste umăr în momentul schimbării benzilor.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Sunetul de avertizare privind coliziunea în unghiul mort nu poate detecta fiecare coliziune. Șoferului îi revine responsabilitatea de a rămâne alert și de a efectua verificările corespunzătoare peste umăr în momentul schimbării benzilor.

Limitări și inexactități

Funcția Asistență la menținerea benzii nu poate detecta întotdeauna marcajele de bandă și este posibil să aveți parte de avertizări inutile sau nevalide când:

 • Vizibilitatea este scăzută și marcajele pentru benzi nu sunt vizibile în mod clar (din cauza precipitațiilor abundente, a zăpezii, a ceții etc.).
 • Lumină strălucitoare (precum cea provenită de la farurile din față sau de la lumina directă a soarelui) interferează cu vizualizarea camerei/camerelor.
 • Un vehicul aflat în fața vehiculului Model S blochează vederea camerei/camerelor.
 • Parbrizul obstrucționează vizualizarea camerei/camerelor (zona de deasupra acestora este aburită, acoperită de un autocolant etc.).
 • Marcajele benzilor sunt uzate excesiv, au marcaje anterioare vizibile, au fost modificate din cauza construcției drumului sau se schimbă rapid (de exemplu, ramificarea, intersectarea sau unirea benzilor).
 • Drumul este îngust sau sinuos.
 • Obiectele sau formele de relief aruncă umbre puternice pe marcajele benzii.

Este posibil ca Asistență la menținerea benzii să nu ofere avertizări sau să aplice avertizări necorespunzătoare când:

 • Unul sau mai mulți senzori (dacă există în dotare) sau camere sunt deteriorați/deteriorate, murdari(e) sau obstrucționați/obstrucționate (de noroi, gheață sau zăpadă ori de masca unui vehicul, vopseaua în exces sau produsele adezive precum folii, autocolante, straturi de acoperire din cauciuc etc.).
 • Condițiile meteo (precipitații abundente, zăpadă, ceață sau temperaturi extrem de ridicate sau de scăzute) interferează cu funcționarea senzorului.
 • Senzorii (dacă există în dotare) sunt afectați de alte echipamente sau dispozitive electrice care generează unde ultrasonice.
 • Un obiect care este montat pe vehiculul Model S interferează cu și/sau obstrucționează un senzor (cum ar fi un suport pentru biciclete sau un autocolant de pe bara de protecție).

În plus, Asistența la schimbarea benzii nu poate să vireze vehiculul Model S pentru a-l îndepărta de un vehicul alăturat sau poate aplica viraje inutile sau necorespunzătoare, în aceste situații:

 • Conduceți vehiculul Model S spre serpentine sau spre o curbă la o viteză relativ mare.
 • Lumină strălucitoare (precum cea provenită de la farurile din față sau de la lumina directă a soarelui) interferează cu vizualizarea camerei/camerelor.
 • Derapați pe altă bandă, dar un obiect (cum ar fi un vehicul) nu este prezent.
 • Un vehicul de pe altă bandă vă taie calea sau derapează pe banda dvs. de deplasare.
 • Model S nu se deplasează în intervalul de viteză la care este proiectată să funcționeze funcția Asistență la menținerea benzii.
 • Unul sau mai mulți senzori (dacă există în dotare) sunt deteriorați, murdari sau obstrucționați (de exemplu cu noroi, gheață sau zăpadă ori de masca unui vehicul, vopseaua în exces sau produsele adezive precum folii, autocolante, straturi de acoperire din cauciuc etc.).
 • Condițiile meteo (precipitații abundente, zăpadă, ceață sau temperaturi extrem de ridicate sau de scăzute) interferează cu funcționarea senzorului.
 • Senzorii (dacă există în dotare) sunt afectați de alte echipamente sau dispozitive electrice care generează unde ultrasonice.
 • Un obiect montat pe vehiculul Model S (cum ar fi un suport pentru biciclete sau un autocolant de pe bara de protecție) interferează cu și/sau obstrucționează un senzor.
 • Vizibilitatea este scăzută și marcajele pentru benzi nu sunt vizibile în mod clar (din cauza precipitațiilor abundente, a zăpezii, a ceții etc.).
 • Marcajele benzilor sunt uzate excesiv, au marcaje anterioare vizibile, au fost modificate din cauza construcției drumului sau se schimbă rapid (de exemplu, ramificarea, intersectarea sau unirea benzilor).
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
ATENŢIE
Funcțiile de asistență a șoferului sunt dezactivate în mod automat atunci când este activat Modul Circuit. Șoferului îi revine responsabilitatea de a conduce în siguranță și de a menține în permanență controlul asupra vehiculului, inclusiv pe circuitul de curse. Funcțiile de asistență a șoferului se reactivează automat atunci când Modul Circuit este dezactivat.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Listele de mai sus nu ilustrează fiecare situație posibilă care poate interfera cu funcțiile Asistență la menținerea benzii. Există numeroase motive pentru care Asistență la menținerea benzii nu ar putea funcționa cum este prevăzut. Pentru a evita o coliziune, rămâneți vigilenți și fiți mereu atenți la drum, pentru a putea anticipa necesitatea luării de măsuri corective cât mai din timp posibil.