Κανονικοί ήχοι λειτουργίας

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Σημείωση
Αυτός είναι ένας γενικός οδηγός που σας βοηθά να κατανοήσετε τους συνήθεις ήχους που μπορεί να ακούτε από το όχημά σας κατά τη διάρκεια της κανονικής λειτουργίας του. Δεν αποτελεί διάγνωση για το όχημά σας και δεν αντιπροσωπεύει μια ολοκληρωμένη λίστα των φυσιολογικών ήχων που μπορεί να ακούτε. Εάν επιθυμείτε να προγραμματίσετε μια συνάντηση με το σέρβις της Tesla για οποιονδήποτε λόγο, επικοινωνήστε με το τοπικό κέντρο εξυπηρέτησης.

Αν και το Model S είναι απίστευτα αθόρυβο, δεν είναι εντελώς αθόρυβο. Το όχημά σας παράγει κάποιους θορύβους ως μέρος της κανονικής καθημερινής λειτουργίας του και δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας. Ακολουθεί μια λίστα με τους πιθανούς κανονικούς ήχους λειτουργίας που μπορεί να κάνει το όχημά σας με βάση το σημείο από το οποίο προέρχεται ο ήχος:

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Σημείωση
Ορισμένοι ήχοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολλαπλούς σκοπούς. Χρησιμοποιήστε την οθόνη αφής για να προσδιορίσετε την αιτία του ήχου.

Κατά τη στάθμευση

Μηχανική ενεργοποίηση/απενεργοποίηση ξαφνικού θορύβου

Απενεργοποίηση:

Ενεργοποίηση:

Αυτοί οι ήχοι ακούγονται κάθε φορά που επιλέγετε τη θέση στάθμευσης στο όχημά σας και είναι ο ήχος της ενεργοποίησης/απενεργοποίησης του φρένου στάθμευσης. Βλ. Αλλαγή σχέσης για περισσότερες πληροφορίες.

Θόρυβος από τα τακάκια φρένων

Όταν επιλέγετε μια θέση ταχύτητας εκτός της θέσης στάθμευσης, μπορεί να παρατηρήσετε έναν θόρυβο από τα φρένα. Αυτό προκαλείται από την ελαφρά επαφή μεταξύ του περιβλήματος στο τακάκι φρένου και της δαγκάνας κατά την απελευθέρωση του φρένου.

Ήχος "κλικ", συριγμός, ή ξαφνικός θόρυβος από το δάπεδο του οχήματος

Όταν είναι σταθμευμένο, το Model S ανοίγει τους επαφείς της μπαταρίας υψηλής τάσης για εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτός ο ήχος ακούγεται όταν εκκινείτε το όχημα αφού έχει παραμείνει σταθμευμένο και υποδεικνύει ότι οι επαφείς υψηλής τάσης κλείνουν το κύκλωμα μεταξύ του οχήματός σας και της μπαταρίας.

Τρίξιμο από τα ελαστικά ή τα φρένα

Εάν έχετε σταθμεύσει το όχημά σας για μεγάλο χρονικό διάστημα και επιλέξετε τη σχέση πορείας, μπορεί να ακούσετε αυτόν τον ήχο. Αυτό συμβαίνει επειδή το όχημά σας χρησιμοποιεί τα δισκόφρενα του για να συγκρατεί τους τροχούς στη θέση τους όταν είναι επιλεγμένη η σχέση στάθμευσης. Ο ήχος ακούγεται όταν οι δαγκάνες των φρένων απελευθερωθούν από τους ρότορες και μπορεί να είναι αρκετά δυνατός, ειδικά σε χαμηλές θερμοκρασίες ή μετά από δυνατή βροχή. Αυτός ο ήχος μπορεί επίσης να προέρχεται από τα μπροστινά ελαστικά κατά τη στροφή του τιμονιού και δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας.

Σήμα κλειδώματος

Αυτός ο ήχος ακούγεται όταν βρίσκεστε μέσα στο όχημα και αυτό κλειδώνει (όπως όταν αγγίζετε το εικονίδιο κλειδώματος στην οθόνη αφής). Βλ. Κλειδιά και πόρτες.

Χρησιμοποιήστε ένα πιστοποιημένο κλειδί για να οδηγήσετε

Αυτός ο ήχος εμφανίζεται όταν το όχημά σας δεν ανιχνεύει ένα έγκυρο κλειδί. Για να ξεκινήσετε την οδήγηση, ακολουθήστε τις οδηγίες στην οθόνη αφής για να πιστοποιήσετε το κλειδί σας. Βλ. Κλειδιά και πόρτες για περισσότερες πληροφορίες.

Κατά τη φόρτιση

Θόρυβος χτυπήματος, συριγμός ή ξαφνικός θόρυβος σε περίπτωση φόρτισης σε Supercharger

Αυτός ο ήχος προέρχεται από το δάπεδο του οχήματός σας (όπου βρίσκεται η μπαταρία υψηλής τάσης) και προκύπτει όταν τα μεταλλικά εξαρτήματα στην μπαταρία υψηλής τάσης του οχήματός σας διαστέλλονται ή συστέλλονται με φυσικό τρόπο, ώστε να προσαρμόζονται στις μεταβολές της θερμοκρασίας περιβάλλοντος.

Κατά την οδήγηση

Διαπεραστικός θόρυβος σφυρίγματος κατά την επιτάχυνση

Κατά το πάτημα του πεντάλ του γκαζιού, μπορεί να ακούσετε έναν διαπεραστικό ήχο στην καμπίνα. Αυτός είναι ο ήχος όταν το όχημά σας επιταχύνει. Επειδή τα ηλεκτρικά οχήματα είναι τόσο αθόρυβα, ο ήχος αυτός μπορεί να είναι πιο αισθητός κατά την οδήγηση.

Θόρυβος καμπίνας κατά την επιτάχυνση με ενεργοποιημένο το Ludicrous

Μπορεί να ακούσετε αυτόν τον θόρυβο κατά το πάτημα του πεντάλ του γκαζιού όταν είναι ενεργοποιημένο το Ludicrous (εάν υπάρχει). Βλ. για περισσότερες πληροφορίες.

Βουητό ή σφύριγμα από τον συμπιεστή του συστήματος κλιματισμού

Εκτός του οχήματος: Όταν το όχημά σας είναι σταθμευμένο, ειδικά σε εξωτερικό χώρο σε ζεστή ημέρα, μπορεί να ακούσετε ένα βουητό ή έναν ελαφρύ ήχο χτυπήματος από το μπροστινό μέρος του οχήματος, κοντά στον μπροστινό χώρο αποσκευών. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και όταν το όχημά σας δεν φορτίζει. Μπορεί επίσης να ακούσετε αυτόν τον ήχο όταν το Model S είναι σταθμευμένο μετά από μια μεγάλη διαδρομή. Αυτός είναι ο ήχος ψύξης της μπαταρίας από το όχημά σας για να διατηρηθεί η βέλτιστη θερμοκρασία της. Υποδεικνύει ότι ο συμπιεστής του συστήματος κλιματισμού λειτουργεί για την ψύξη της καμπίνας. Αυτό προκαλείται από την πρόσθετη ζήτηση στο σύστημα κλιματισμού για να καλύψει όλες τις ανάγκες ψύξης του οχήματός σας. Η συχνότητα ή/και η ένταση του ήχου μπορεί να μειωθεί σταδιακά καθώς επιτυγχάνεται η βέλτιστη θερμοκρασία.

Εντός του οχήματος: Μπορεί να ακούσετε αυτόν τον ήχο από την καμπίνα του Model S, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό και συμβαίνει για τους ίδιους λόγους όπως παραπάνω.

Ήχος/αίσθηση δόνησης Τιμόνι

Σε αυτήν την περίπτωση, το τιμόνι δονείται επειδή η Προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας σάς ειδοποιεί ότι το όχημα εντοπίζει ακούσια αλλαγή γραμμής λωρίδας.

Σφύριγμα κατά την οδήγηση σε χαμηλές ταχύτητες (εάν το όχημα διαθέτει Σύστημα προστασίας πεζών)

Αυτός ο ήχος ακούγεται όταν το όχημα κινείται με χαμηλή ταχύτητα, για να προειδοποιήσει τους πεζούς που βρίσκονται κοντά ότι το όχημα κινείται. Ο ήχος σφυρίγματος διαφέρει ελαφρώς, ανάλογα με το αν το Model S κινείται προς τα εμπρός ή προς τα πίσω.

Θόρυβος στον χώρο ποδιών του οδηγού κατά το πάτημα του φρένου

Όταν το Model S σταματάει, μπορεί να ενεργοποιηθεί η επιλογή Hold. Με αυτόν τον τρόπο, το όχημα συγκρατείται στη θέση του μέχρι να πατήσετε το πεντάλ γκαζιού, ώστε να μπορείτε να απομακρύνετε το πόδι σας από το πεντάλ φρένου, εάν χρειάζεται. Όταν ενεργοποιείται αρχικά η επιλογή Hold, αυτός ο ελαφρύς ήχος μπορεί να ακουστεί από τον χώρο ποδιών του οδηγού, καθώς μπορεί να προκύψει μια αίσθηση ότι το πεντάλ φρένου πατιέται περισσότερο. Στην οθόνη αφής, εμφανίζεται επίσης το εικονίδιο Hold:
Γκρι εικονίδιο ενός "HHH" σε έναν κύκλο.

Ο κινητήρας βουίζει ή σφυρίζει κατά την πλοήγηση σε μια μονάδα Supercharger

Κατά την πλοήγηση προς μια μονάδα Supercharger (ή, σε ορισμένες περιοχές, προς έναν ταχυφορτιστή τρίτου κατασκευαστή), το Model S προθερμαίνει την μπαταρία για να την προετοιμάσει για φόρτιση. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζεται η βέλτιστη θερμοκρασία της μπαταρίας κατά την άφιξη, ώστε να μειώνεται ο χρόνος που απαιτείται για τη φόρτιση. Σε ορισμένες περιπτώσεις (όπως όταν ο καιρός είναι κρύος), οι κινητήρες και τα εξαρτήματα είναι φυσιολογικό να κάνουν θόρυβο, όπως βουητό ή σφύριγμα, καθώς παράγουν θερμότητα για τη θέρμανση της μπαταρίας.

Αποθήκευση Dashcam

Όταν αγγίζετε το εικονίδιο Dashcam, αυτός ο ήχος υποδεικνύει ότι έχει αποθηκευτεί μια εγγραφή. Βλ. Dashcam για περισσότερες πληροφορίες.

Η ζώνη ασφαλείας δεν έχει ενεργοποιηθεί

Μπροστινά καθίσματα:

Ηχεί όταν το όχημα ανιχνεύει ότι ένας επιβάτης σε ένα από τα μπροστινά καθίσματα δεν φοράει ζώνη ασφαλείας. Μπορείτε να δείτε ποιος επιβάτης δεν φοράει ζώνη ασφαλείας βλέποντας το κόκκινο εικονίδιο ζώνης ασφαλείας στην οθόνη αφής. Βλ. Ζώνες ασφαλείας για περισσότερες πληροφορίες.

Πίσω καθίσματα:

Ηχεί όταν το όχημά σας ανιχνεύει ότι ένας επιβάτης σε ένα από τα πίσω καθίσματα δεν φοράει ζώνη ασφαλείας.

Λειτουργίες ασφαλείας

Ακούγονται διάφορα ηχητικά σήματα και συναγερμοί όταν το όχημά σας ανιχνεύει πιθανή σύγκρουση, αλλαγή λωρίδας κ.λπ. για να διατηρήσει το όχημά σας και τους επιβάτες ασφαλείς.

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
ΠΡΟΣΟΧΗ
Οι λειτουργίες ασφαλείας παρέχονται μόνο για σκοπούς καθοδήγησης και δεν προορίζονται για να αντικαταστήσουν τους δικούς σας απευθείας οπτικούς ελέγχους.

Ειδοποίηση επικείμενης εμπρόσθιας σύγκρουσης (FCW)

Το όχημα σάς προειδοποιεί για μια επικείμενη εμπρόσθια σύγκρουση. Βλ. Σύστημα αποφυγής σύγκρουσης για περισσότερες πληροφορίες.

Ειδοποίηση απόκλισης από τη λωρίδα (LDW)

Αυτό σας προειδοποιεί όταν το όχημά σας ανιχνεύει πιθανή απόκλιση από τη λωρίδα. Η σήμανση της λωρίδας επισημαίνεται επίσης στην απεικόνιση του Autopilot στην οθόνη αφής. Διορθώστε την κατεύθυνση του οχήματος και παραμείνετε στη μέση της λωρίδας. Βλ. Σύστημα υποβοήθησης λωρίδας για περισσότερες πληροφορίες.

Σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης Park Assist

Αυτό το ηχητικό σήμα ακούγεται όταν προσπαθείτε να σταθμεύσετε και το όχημα ανιχνεύει αντικείμενα κοντά σας. Στην οθόνη αφής, η κατάσταση του αυτοκινήτου σας υποδεικνύει περίπου πού βρίσκεται το αντικείμενο. Βλ. Σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης Park Assist για περισσότερες πληροφορίες.

Πλησιάζετε πολύ ένα ανιχνευμένο αντικείμενο. Προχωρήστε με προσοχή και αφήστε αρκετό χώρο για να σταθμεύσετε με ασφάλεια.

Αυτό προειδοποιεί ότι βρίσκεστε πολύ κοντά σε ένα αντικείμενο. Αφήστε περισσότερο χώρο για να σταθμεύσετε.

Προειδοπ. ορίου ταχύτητας

Ακούγεται ένα ηχητικό σήμα όταν το όχημά σας υπερβαίνει το ανιχνευμένο ή ρυθμισμένο όριο ταχύτητας. Βλ. Περιοριστής ταχύτητας για περισσότερες πληροφορίες.

Autopilot

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Σημείωση
Ανάλογα με την περιοχή αγοράς, τη διαμόρφωση του οχήματος, τον προαιρετικό εξοπλισμό που έχετε αγοράσει και την έκδοση του λογισμικού, το όχημά σας μπορεί να μην διαθέτει όλες τις δυνατότητες Autopilot ή η λειτουργία μπορεί να μην ηχεί ακριβώς όπως περιγράφεται σε όλες τις περιπτώσεις.

Όσο οι λειτουργίες του Autopilot είναι ενεργοποιημένες, ενδέχεται να ακούγονται πολλά ηχητικά σήματα για να τραβήξουν την προσοχή σας στο όχημα. Βλ. Πληροφορίες για το Autopilot για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις λεπτομέρειες και τους περιορισμούς της λειτουργίας. Δώστε προσοχή στους δρόμους και κρατήστε τα χέρια σας στο τιμόνι ανά πάσα στιγμή σε περίπτωση που το Autopilot απενεργοποιηθεί.

Συναγερμοί Autopilot

Αυτός ο ήχος μπορεί να εμφανιστεί για διάφορους λόγους. Δείτε τις ειδοποιήσεις στην οθόνη αφής για περισσότερες πληροφορίες.

Το Autopilot δεν είναι διαθέσιμο

Αυτό σημαίνει ότι το Autopilot δεν είναι διαθέσιμο επί του παρόντος. Δοκιμάστε να το ενεργοποιήσετε σε διαφορετική ώρα ή ανατρέξτε στο Πληροφορίες για το Autopilot για περισσότερες πληροφορίες.

Τα χέρια στο τιμόνι τώρα

Αυτό προειδοποιεί τον οδηγό να τοποθετήσει τα χέρια του στο τιμόνι, διαφορετικά το Autopilot μπορεί να απενεργοποιηθεί για την ασφάλεια των επιβατών και των άλλων οχημάτων στο δρόμο. Τοποθετήστε τα χέρια σας στο τιμόνι για να σιγήσει το ηχητικό σήμα.

Πλοήγηση με Autopilot

Ακούτε αυτόν τον ήχο όταν ενεργοποιείτε το Πλοήγηση με Autopilot.

Ακούτε αυτόν τον ήχο όταν η Πλοήγηση με Autopilot πιλότο είναι απενεργοποιημένη.

Autosteer

Εμφανίζεται όταν το Autosteer είναι ενεργοποιημένο.

Εμφανίζεται όταν το Autosteer είναι απενεργοποιημένο.

Σύστημα σταθεροποίησης ταχύτητας ανάλογα με την κίνηση

Ακούτε αυτόν τον ήχο όταν το Σύστημα σταθεροποίησης ταχύτητας ανάλογα με την κίνηση είναι ενεργοποιημένο.

Ακούτε αυτόν τον ήχο όταν το Σύστημα σταθεροποίησης ταχύτητας ανάλογα με την κίνηση είναι απενεργοποιημένο.

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Προειδοποίηση
Πολλές απρόβλεπτες περιστάσεις μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη λειτουργία του Autopilot. Έχετε υπόψη σας πάντα αυτό το γεγονός και να θυμάστε ότι, ως αποτέλεσμα, το Autopilot ενδέχεται να μην λειτουργεί όπως αναμένεται στο Model S. Είναι δική σας ευθύνη να οδηγείτε με προσοχή και να είστε έτοιμοι να αναλάβετε άμεση δράση ανά πάσα στιγμή.