Τιμόνι

Ρύθμιση της θέσης του τιμονιού

Ρυθμίστε το τιμόνι στην επιθυμητή θέση οδήγησης, μετακινώντας το χειριστήριο στην αριστερή πλευρά της κολόνας του τιμονιού. Χρησιμοποιώντας αυτό το χειριστήριο, μπορείτε να μετακινήσετε το τιμόνι εμπρός-πίσω και πάνω-κάτω.

Χειριστήριο στο τιμόνι με πλαίσιο μεγέθυνσης με μπλε βέλη που δείχνουν προς τα πάνω, κάτω, αριστερά και δεξιά
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Προειδοποίηση
Μην κάνετε ρυθμίσεις ενώ οδηγείτε.

Ρύθμιση της αντίστασης του τιμονιού

Μπορείτε να ρυθμίσετε την αίσθηση και την ευαισθησία του συστήματος διεύθυνσης ανάλογα με τις προσωπικές σας προτιμήσεις:

 1. Στην οθόνη αφής, αγγίξτε τις επιλογές Controls > Pedals & Steering > Steering Mode.
 2. Επιλέξτε μια ρύθμιση για το σύστημα διεύθυνσης:
  • Comfort - Μειώνει την προσπάθεια που απαιτείται για να στρίψετε το τιμόνι. Κατά την κίνηση μέσα στην πόλη, το Model S δίνει την αίσθηση ότι η οδήγηση και η στάθμευση γίνονται ευκολότερα.
  • Standard - Η Tesla θεωρεί ότι αυτή η ρύθμιση προσφέρει τον καλύτερο χειρισμό και την καλύτερη απόκριση στις περισσότερες περιστάσεις.
  • Sport - Αυξάνει την προσπάθεια που απαιτείται για να στρίψετε το τιμόνι. Όταν οδηγείτε με υψηλότερες ταχύτητες, το Model S δίνει την αίσθηση ότι ανταποκρίνεται καλύτερα.

Χρήση των αριστερών κουμπιών στο τιμόνι

Χρησιμοποιήστε τα κουμπιά στην αριστερή πλευρά του τιμονιού για αλλαγή ραδιοφωνικών σταθμών, για να ελέγξετε την ένταση ήχου της μονάδας αναπαραγωγής πολυμέσων και για να επιλέξετε τα στοιχεία που θα εμφανίζονται στην αριστερή πλευρά του πίνακα οργάνων (όταν δεν εμφανίζονται οδηγίες από την εφαρμογή πλοήγησης).

Κουμπιά στα αριστερά του τιμονιού με επεξηγήσεις
 1. Επόμενο

  Αν ακούτε ένα τοπικό ή δορυφορικό ραδιόφωνο και έχετε ορίσει πάνω από έναν προεπιλεγμένο ραδιοφωνικό σταθμό, πατήστε το για να ακούσετε τον επόμενο προεπιλεγμένο ραδιοφωνικό σταθμό στην τρέχουσα επιλεγμένη ραδιοφωνική ζώνη συχνοτήτων. Εάν δεν έχετε ορίσει πάνω από έναν προεπιλεγμένο ραδιοφωνικό σταθμό, πατήστε το για μετάβαση στην επόμενη διαθέσιμη συχνότητα.

  Αν ακούτε διαδικτυακό ραδιόφωνο ή ένα αρχείο ήχου από μια συνδεδεμένη συσκευή Bluetooth ή USB, πατήστε το για μετάβαση στο επόμενο τραγούδι ή σταθμό.

  Εάν έχετε ορίσει πάνω από έναν αγαπημένο ραδιοφωνικό σταθμό, πατήστε το παρατεταμένα για κυκλική εναλλαγή μεταξύ των αγαπημένων ραδιοφωνικών σταθμών.

 2. Κουμπί κύλισης
  • Για να ρυθμίσετε την ένταση του ήχου πολυμέσων, περιστρέψτε το προς τα επάνω ή προς τα κάτω.
   Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
   Σημείωση
   Το κουμπί κύλισης ρυθμίζει την ένταση ήχου για τα πολυμέσα, τις οδηγίες πλοήγησης και τις τηλεφωνικές κλήσεις, ανάλογα με το ποιο από αυτά χρησιμοποιείται τη δεδομένη στιγμή. Καθώς ρυθμίζετε την ένταση του ήχου, στον πίνακα οργάνων εμφανίζεται η στάθμη της έντασης του ήχου και η πηγή ήχου για την οποία γίνεται ρύθμιση της έντασης (πολυμέσα, πλοήγηση ή τηλέφωνο).
  • Για σίγαση της έντασης ήχου των πολυμέσων ή για παύση/αναπαραγωγή ενός αρχείου ήχου, πατήστε το κουμπί κύλισης.
  • Για να επιλέξετε τι θα εμφανίζεται στην αριστερή πλευρά του πίνακα οργάνων, κρατήστε για λίγο πατημένο το κουμπί κύλισης μέχρι να εμφανιστούν οι διαθέσιμες επιλογές. Περιστρέψτε το κουμπί κύλισης για να επιλέξετε τα στοιχεία Empty, Car Status, Clock, Media, Energy, Trips, Suspension, κ.λπ. Όταν επισημανθεί η επιλογή που θέλετε, πατήστε το κουμπί κύλισης.
   Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
   Σημείωση
   Το στοιχείο που επιλέγετε για εμφάνιση με το αριστερό κουμπί κύλισης διατηρείται μέχρι να το αλλάξετε χειροκίνητα.
   Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
   Σημείωση
   Η εμφανιζόμενη κατάσταση του αυτοκινήτου περιλαμβάνει πληροφορίες όπως η κατάσταση των θυρών και των χώρων αποσκευών και, στα νεότερα μοντέλα οχημάτων, οι μετρήσεις πίεσης των ελαστικών.
 3. Προηγούμενο

  Λειτουργεί όπως το στοιχείο Επόμενο που περιγράφεται παραπάνω, αλλά η μετάβαση γίνεται στο προηγούμενο τραγούδι ή σταθμό. Εάν έχετε ορίσει πάνω από έναν αγαπημένο ραδιοφωνικό σταθμό, πατήστε το παρατεταμένα για κυκλική εναλλαγή μεταξύ των αγαπημένων ραδιοφωνικών σταθμών.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Σημείωση
Ανεξάρτητα από το πώς θα προσαρμόσετε την αριστερή πλευρά του πίνακα οργάνων, αυτή μεταβαίνει αυτόματα στην προβολή οδηγιών πλοήγησης (εάν χρησιμοποιούνται) ή στην προβολή πληροφοριών για τυχόν ανοικτές πόρτες ή χώρους αποσκευών, όταν επιλέγεται στο Model S η σχέση οδήγησης ή όπισθεν.

Χρήση των δεξιών κουμπιών στο τιμόνι

Χρησιμοποιήστε τα κουμπιά στη δεξιά πλευρά του τιμονιού για πρόσβαση στις επιλογές κλήσης στη διάρκεια τηλεφωνικών κλήσεων, για επιλογή των στοιχείων που θα εμφανίζονται στη δεξιά πλευρά του πίνακα οργάνων, για ρύθμιση των λειτουργιών του Model S και για τη χρήση φωνητικών εντολών.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Σημείωση
Κάθε φορά που λαμβάνετε ή πραγματοποιείτε μια τηλεφωνική κλήση, στη δεξιά πλευρά του πίνακα οργάνων εμφανίζονται αυτόματα οι επιλογές κλήσης, οι οποίες σας βοηθούν να χειρίζεστε εύκολα τις τηλεφωνικές κλήσεις στο τηλέφωνό σας που είναι συνδεδεμένο μέσω Bluetooth.
Κουμπιά στα δεξιά του τιμονιού με επεξηγήσεις
 1. Πατήστε το για να χρησιμοποιήσετε μια φωνητική εντολή για να κάνετε κλήση σε μια επαφή, για πλοήγηση ή για ακρόαση μουσικής από το Internet. Όταν ακούσετε τον χαρακτηριστικό ήχο, εκφωνήστε την εντολή. Για λεπτομέρειες, βλ. Φωνητικές εντολές.
 2. Κουμπί κύλισης
  • Κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής κλήσης, αγγίξτε το κουμπί κύλισης για να εμφανιστούν οι επιλογές κλήσης που σας επιτρέπουν να εκτελέσετε μια ενέργεια σχετική με την κλήση.
  • Περιστρέψτε το κουμπί κύλισης για να ρυθμίσετε τη λειτουργία που χρησιμοποιήθηκε πιο πρόσφατα από τη λίστα λειτουργιών (βλ. κουμπί μενού).
  • Για να επιλέξετε τι θα εμφανίζεται στη δεξιά πλευρά του πίνακα οργάνων, κρατήστε για λίγο πατημένο το κουμπί κύλισης μέχρι να εμφανιστούν οι διαθέσιμες επιλογές. Περιστρέψτε το κουμπί κύλισης για να επιλέξετε τα στοιχεία Empty, Car Status, Clock, Media, Energy, Trips, Suspension, κ.λπ. Όταν επισημανθεί η επιλογή που θέλετε, πατήστε το κουμπί κύλισης.
   Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
   Σημείωση
   Η κατάσταση του αυτοκινήτου εμφανίζει πληροφορίες όπως η κατάσταση των θυρών και των χώρων αποσκευών και, στα νεότερα μοντέλα οχημάτων, οι μετρήσεις της πίεσης των ελαστικών.
   Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
   Σημείωση
   Το στοιχείο που επιλέγετε για εμφάνιση με το δεξί κουμπί κύλισης διατηρείται μέχρι να το αλλάξετε χειροκίνητα.
  • Για να επανεκκινήσετε την οθόνη αφής, πατήστε παρατεταμένα και τα δύο κουμπιά κύλισης για περίπου πέντε δευτερόλεπτα. Βλ. Επανεκκίνηση της οθόνης αφής ή του πίνακα οργάνων.
  • Suspension. Εμφανίζει σε πραγματικό χρόνο πώς προσαρμόζει δυναμικά το σύστημα ανάρτησης την απόσβεση κάθε τροχού ανάλογα με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες του οδοστρώματος. Μετακινήστε το κουμπί κύλισης για να επιλέξετε το στοιχείο Suspension (Ανάρτηση) και πατήστε το κουμπί κύλισης. Βλ. Αερανάρτηση.
 3. Κουμπί μενού

  Πατήστε το για να εμφανιστεί ένα μενού που σας επιτρέπει να ελέγξετε τα ακόλουθα στο Model S:

  • Temperature. Περιστρέψτε το κουμπί κύλισης για να αλλάξετε τη θερμοκρασία στην πλευρά του οδηγού ή πατήστε το περιστροφικό κουμπί για να ενεργοποιήσετε/απενεργοποιήσετε το σύστημα κλιματισμού.
  • Fan Speed. Περιστρέψτε το κουμπί κύλισης για να ρυθμίσετε την ταχύτητα του ανεμιστήρα που χρησιμοποιείται για την ψύξη ή τη θέρμανση της καμπίνας.
  • Display Brightness. Περιστρέψτε το κουμπί κύλισης για να αλλάξετε το επίπεδο φωτεινότητας των οθονών ή πατήστε το περιστροφικό κουμπί για να επαναφέρετε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις.
  • Sunroof (εάν υπάρχει). Περιστρέψτε το κουμπί κύλισης για να ρυθμίσετε τη θέση της ηλιοροφής.
  • Recent Calls. Αν το τηλέφωνό σας είναι συζευγμένο με το Model S, περιστρέψτε το κουμπί κύλισης για να δείτε τις πρόσφατες κλήσεις σας. Πατήστε το κουμπί κύλισης για να κάνετε κλήση στην επαφή που εμφανίζεται. Για τη σύζευξη του τηλεφώνου σας, βλ. Σύζευξη μιας συσκευής Bluetooth.
  • Contacts. Αν το τηλέφωνό σας είναι συζευγμένο με το Model S, περιστρέψτε το κουμπί κύλισης για πλοήγηση στις επαφές του τηλεφώνου σας. Οι επαφές σας παρατίθενται αλφαβητικά με βάση το επώνυμό τους. Για να εξασφαλίσετε ότι το Model S θα μπορεί να έχει πρόσβαση στις επαφές σας, βλ. Εισαγωγή επαφών και πρόσφατες κλήσεις.

Πατήστε ξανά το κουμπί μενού για να κλείσετε τη λίστα λειτουργιών.

Θερμαινόμενο Τιμόνι

Εάν το Model S διαθέτει το πακέτο εξοπλισμού για ψυχρές καιρικές συνθήκες, μπορείτε να θερμαίνετε το τιμόνι αγγίζοντας τα χειριστήρια του συστήματος κλιματισμού στην οθόνη αφής (βλ. Χρήση χειριστηρίων του συστήματος κλιματισμού). Όταν είναι ενεργοποιημένη αυτή η λειτουργία, η ακτινοβολούμενη θερμότητα διατηρεί το τιμόνι σε άνετη θερμοκρασία.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Σημείωση
Ανάλογα με την ημερομηνία κατασκευής, το Model S μπορεί να μην περιλαμβάνει θερμαινόμενο τιμόνι, ακόμα και όταν είναι εξοπλισμένο με το προαιρετικό πακέτο οδήγησης σε ψυχρές καιρικές συνθήκες.

Κόρνα

Για να χρησιμοποιήσετε την κόρνα, πατήστε παρατεταμένα το κεντρικό τμήμα της επένδυσης στο τιμόνι.

Τιμόνι με βέλος που δείχνει προς το κεντρικό τμήμα της επένδυσης.