Αερανάρτηση

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Σημείωση
Κατά την εκκίνηση του Model S, μπορεί να ακούσετε τον ήχο του συμπιεστή καθώς το δοχείο του συστήματος αερανάρτησης γεμίζει με αέρα.

Το Model S διαθέτει προαρμοζόμενη αερανάρτηση (Adaptive Air Suspension), που προσφέρει κορυφαία ποιότητα οδήγησης και σας επιτρέπει να επιλέξετε πιο μαλακή ή πιο σκληρή ανάρτηση ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Κατά τη μεταφορά φορτίων, το σύστημα διατηρεί επίσης το ίδιο ύψος μεταξύ του μπροστινού και του πίσω μέρους. Μπορείτε να ρυθμίσετε χειροκίνητα το ύψος οδήγησης ανάλογα με τις συνθήκες (για παράδειγμα, μπορείτε να ανυψώσετε το Model S όταν χρειάζεστε επιπλέον απόσταση από το έδαφος, όπως κατά την οδήγηση σε απότομη είσοδο γκαράζ ή ράμπα, σε βαθύ χιόνι, πάνω από μεγάλα σαμαράκια, κράσπεδα πεζοδρομίων κ.λπ.).

Κίτρινο εικονίδιο με το περίγραμμα ενός οχήματος και βέλη προς τα πάνω και προς τα κάτω.
Εάν εντοπιστεί βλάβη που μειώνει την απόδοση του συστήματος προσαρμοζόμενης αερανάρτησης, ανάβει μια κίτρινη ενδεικτική λυχνία στον πίνακα οργάνων. Εάν το πρόβλημα παραμένει, επικοινωνήστε με την Tesla.
Κόκκινο εικονίδιο με το περίγραμμα ενός οχήματος και βέλη προς τα πάνω και προς τα κάτω.
Εάν εντοπιστεί βλάβη που απενεργοποιεί το σύστημα προσαρμοζόμενης αερανάρτησης, ανάβει μια κόκκινη ενδεικτική λυχνία στον πίνακα οργάνων. Επικοινωνήστε με την Tesla.

Ρύθμιση του ύψους οδήγησης

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
ΠΡΟΣΟΧΗ
Πριν από τη ρύθμιση του ύψους της ανάρτησης, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν εμπόδια πάνω και κάτω από το Model S.

Μπορείτε να ρυθμίσετε χειροκίνητα το ύψος οδήγησης, πατώντας το πεντάλ φρένου και αγγίζοντας τις επιλογές Controls > Suspension στην οθόνη αφής. Οι διαθέσιμες ρυθμίσεις ύψους οδήγησης εξαρτώνται από την ταχύτητα οδήγησης και άλλες συνθήκες (για παράδειγμα, η ανάρτηση δεν χαμηλώνει εάν μια πόρτα είναι ανοιχτή). Στην οθόνη αφής εμφανίζεται επίσης η κατά προσέγγιση απόσταση από το έδαφος για κάθε ρύθμιση. Σύρετε το ρυθμιστικό για να επιλέξετε από τις παρακάτω επιλογές:

  • Very High - Όταν ρυθμιστεί σε Very High, η ανάρτηση χαμηλώνει αυτόματα στο προεπιλεγμένο ύψος οδήγησης*, το οποίο είναι Standard ήLow) μετά από οδήγηση για περίπου 30 μέτρα ή όταν η ταχύτητα οδήγησης φτάσει τα 24 km/h. Για να διατηρήσετε τη ρύθμιση Very High για απεριόριστη απόσταση μέχρι η ταχύτητα οδήγησης να φτάσει στο όριο ταχύτητας, αγγίξτε την επιλογή Persist until 24 km/h στη ρύθμιση Very High.
  • High - Όταν ρυθμιστεί σε High, η ανάρτηση χαμηλώνει αυτόματα στο προεπιλεγμένο ύψος οδήγησης, το οποίο είναι Standard ή ή Low μετά από οδήγηση για περίπου 30 μέτρα ή όταν η ταχύτητα οδήγησης φτάσει τα 56 km/h. Για να διατηρήσετε τη ρύθμιση High για απεριόριστη απόσταση μέχρι η ταχύτητα οδήγησης να φτάσει στο όριο ταχύτητας, αγγίξτε την επιλογή Persist until 56 km/h.
  • Standard - Η ρύθμιση Standard εξασφαλίζει βέλτιστη άνεση και κράτημα σε όλες τις συνθήκες φόρτωσης.
  • Low - Η μείωση του ύψους μπορεί να βελτιώσει την αεροδυναμική και να διευκολύνει τη φόρτωση ή την εκφόρτωση φορτίων και επιβατών, καθώς και να βελτιώσει τον χειρισμό.

*Εάν είναι απενεργοποιημένη η ρύθμιση Default Ride Height to Low, το ύψος οδήγησης προσαρμόζεται μεταξύ των ρυθμίσεων Standard και Low για εξισορρόπηση μεταξύ άνεσης, χειρισμού και αυτονομίας. Για να βελτιστοποιήσετε τον χειρισμό και την αυτονομία, ενεργοποιήστε τη ρύθμιση Default Ride Height to Low.

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
ΠΡΟΣΟΧΗ
Αποφύγετε την επιθετική οδήγηση (απότομες επιταχύνσεις, απότομες στροφές κ.λπ.) όταν η ανάρτηση είναι ρυθμισμένη σε High ή Very High. Διαφορετικά, μπορεί να προκληθούν κραδασμοί και να αυξηθεί η πιθανότητα ζημιάς.

Προσαρμοζόμενη απόσβεση ανάρτησης

Οι ρυθμίσεις που σχετίζονται με την επιλογή Adaptive Suspension Damping παρέχουν προσαρμογές στο σύστημα ανάρτησης σε πραγματικό χρόνο, για βελτιστοποίηση τόσο της οδήγησης όσο και του κρατήματος. Επιλέξτε από τα εξής:

  • Comfort - Παρέχει πιο ομαλή οδήγηση για μια πιο χαλαρή εμπειρία οδήγησης.
  • Auto - Προσαρμόζεται σε ένα ευρύ φάσμα δρόμων και στυλ οδήγησης, παρέχοντας μια ομαλή αλλά καλά ελεγχόμενη διαδρομή.
  • Sport - Παρέχει πιο σταθερή και ελεγχόμενη οδήγηση, που αυξάνει τη συμμετοχή του οδηγού και τη σύνδεση με τον δρόμο.
  • Advanced - Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ακριβή ρύθμιση της ανάρτησης, σύροντας τα επιμέρους ρυθμιστικά που προσαρμόζουν τις επιλογές Ride Comfort και Handling.

Αγγίξτε την επιλογή Show Suspension Data για να εμφανίσετε αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τα αμορτισέρ για κάθε τροχό, όπως το ύψος οδήγησης, οι τιμές συμπίεσης και επαναφοράς και οι επιταχύνσεις του αμαξώματος.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Σημείωση
Όταν η προσαρμοζόμενη απόσβεση ανάρτησης είναι ρυθμισμένη σε Comfort ή Auto, η ανάρτηση μπορεί να ανυψώνεται προκειμένου να βελτιώνεται η άνεση κατά την οδήγηση σε ανώμαλους δρόμους..

Use Comfort Damping in Autopilot (εάν υπάρχει) - Από προεπιλογή, η απόσβεση κραδασμών έχει τη ρύθμιση Comfort όταν χρησιμοποιείται το Autopilot και επανέρχεται στη ρύθμιση που έχετε επιλέξει εσείς όταν παύει να χρησιμοποιείται το Autopilot. Για να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία, απενεργοποιήστε τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Απεικόνιση σε πραγματικό χρόνο

Η εικόνα του Model S στην οθόνη Suspension παρέχει μια απεικόνιση σε πραγματικό χρόνο της κατάστασης του συστήματος αερανάρτησης. Εκτός από την οπτική εμφάνιση των αλλαγών στο ύψος οδήγησης, εμφανίζει γραμμές συμπίεσης και επαναφοράς που αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο το σύστημα ανάρτησης ελέγχει τα αμορτισέρ για κάθε τροχό, ανάλογα με τις ρυθμίσεις που έχετε επιλέξει και τις μεταβαλλόμενες συνθήκες του οδοστρώματος. Και τα δύο αυτά στοιχεία ελέγχονται ταυτόχρονα. Αγγίξτε την επιλογή Show Suspension Data για να εμφανίσετε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα αμορτισέρ για κάθε τροχό, όπως το ύψος οδήγησης, οι τιμές συμπίεσης και επαναφοράς και οι επιταχύνσεις του αμαξώματος.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Σημείωση
Στον πίνακα οργάνων μπορεί επίσης να εμφανίζεται σε πραγματικό χρόνο ο τρόπος με τον οποίο το σύστημα ανάρτησης προσαρμόζει δυναμικά την απόσβεση κάθε τροχού ανάλογα με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες του οδοστρώματος. Για να το δείτε αυτό, κρατήστε πατημένο για λίγο το αντίστοιχο κουμπί κύλισης στο τιμόνι μέχρι να εμφανιστούν οι διαθέσιμες επιλογές. Περιστρέψτε το κουμπί κύλισης για να επισημάνετε το στοιχείο Suspension και πατήστε το κουμπί κύλισης.

Τοποθεσίες αυτόματης ανύψωσης

Η τοποθεσία αποθηκεύεται αυτόματα κάθε φορά που ανυψώνετε την ανάρτηση με τη ρύθμιση High ή Very High. Με την αποθήκευση της τοποθεσίας, δεν χρειάζεται να ανυψώνετε χειροκίνητα την ανάρτηση κάθε φορά που φτάνετε σε μια τοποθεσία που επισκέπτεστε συχνά, όπου είχατε προηγουμένως ανυψώσει την ανάρτηση. Όταν επιστρέψετε στην αποθηκευμένη τοποθεσία, το Model S ανυψώνει την ανάρτηση και στον πίνακα οργάνων εμφανίζεται ένα μήνυμα που υποδεικνύει ότι η ανάρτηση έχει ανυψωθεί.

Κατά την αποθήκευση τοποθεσιών, το Model S αποθηκεύει επίσης τη ρύθμιση Persist until XX km/h (εάν έχει οριστεί).

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Σημείωση
Όταν επιστρέψετε σε μια αποθηκευμένη τοποθεσία και οδηγείτε γρηγορότερα από όσο επιτρέπουν οι ρυθμίσεις ανάρτησης High και Very High, η ανάρτηση δεν ανυψώνεται μέχρι να επιβραδύνει το Model S.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Σημείωση
Μετά την απομάκρυνση από μια αποθηκευμένη τοποθεσία, η ανάρτηση χαμηλώνει αυτόματα. Ωστόσο, μπορεί να μην χαμηλώσει μέχρι το Model S να φτάσει στα όρια ταχύτητας και απόστασης στα οποία χαμηλώνει η ανάρτηση.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Σημείωση
Εάν το Model S φτάσει σε μια αποθηκευμένη τοποθεσία και η υπάρχουσα ρύθμιση ανάρτησης είναι ήδη υψηλότερη από το επίπεδο που έχει αποθηκευτεί για τη συγκεκριμένη τοποθεσία, το ύψος οδήγησης δεν προσαρμόζεται.

Για να καταργήσετε μια τοποθεσία αυτόματης ανύψωσης

Εάν δεν θέλετε να ανυψώνεται αυτόματα η ανάρτηση σε μια τοποθεσία, αγγίξτε για να ακυρώσετε την επιλογή Always raise at this location στο αναδυόμενο παράθυρο που εμφανίζεται όταν φτάνετε σε μια αποθηκευμένη τοποθεσία.

Αυτόματη οριζοντίωση

Model S διαθέτει αερανάρτηση, οριζοντιώνεται αυτόματα, ακόμα και όταν είναι απενεργοποιημένο. Για την αποφυγή ζημιάς κατά την ανύψωση του οχήματος με γρύλο ή ανυψωτικό, πρέπει να ενεργοποιείτε το Jack Mode, ώστε να απενεργοποιηθεί η αυτόματη οριζοντίωση (πατήστε το πεντάλ φρένου και αγγίξτε τα στοιχεία Controls > Service > Jack Mode). Για περισσότερες λεπτομέρειες, βλ. Jack Mode.