Doseganje največjega dosega

Dejavniki, ki vplivajo na porabo energije

Med vožnjo:

 • Višja hitrost vožnje.
 • Okoljske razmere, kot sta mrzlo ali vroče vreme in veter.
 • Uporaba upravljalnih elementov klimatske naprave za segrevanje ali hlajenje kabine.
 • Vožnja v breg: Vožnja v breg porabi več energije in hitreje skrajša doseg vozila. Med spustom pa vozilo po zaslugi regenerativnega zaviranja znova pridobi nekaj porabljene energije (glejte Regenerativno zaviranje).
 • Kratke vožnje ali ustavljanje in speljevanje v prometu: Ko zaženete vozilo, porabite energijo, da vzpostavite nastavljeno temperaturo kabine in baterije. Če vozilo uporabljate za zelo kratke vožnje ali v gostem prometu, boste opazili večjo povprečno porabo energije.
 • Obremenitev s težkim tovorom.
 • Odprta stekla.
 • Slabo vzdrževana platišča in pnevmatike.
 • Prilagojene nastavitve ali dodatki drugih proizvajalcev (strešni nosilci ali prtljažniki, platišča drugih proizvajalcev).

Ko je vozilo parkirano in se ne polni:

 • Predpriprava kabine ali uporaba upravljalnih elementov klimatske naprave.
 • Funkcija Summon.
 • Informacijsko-razvedrilni sistem v vozilu in sistem za upravljanje klimatske naprave.
 • Način Sentry Mode.
 • Zahteve mobilne aplikacije Tesla ali drugih ponudnikov.

Namigi za doseganje največjega dosega

Doseg vožnje lahko povečate tako, da uporabite vozne navade, ki jih uporabljate, ko želite prihraniti gorivo v vozilih z bencinskim motorjem. Za doseganje maksimalnega dosega:

 • Upočasnite vožnjo in se izogibajte pogostemu in hitremu pospeševanju. Pri nadzoru pospeškov in hitrosti si lahko pomagate z načinom Chill (dotaknite se možnosti Upravljalni elementi > Stopalke in krmiljenje > Pospeševanje) in asistentom za uravnavanje hitrosti (glejte Asistent za uravnavanje hitrosti).
 • Če je varno, prilagodite stopalko za plin, namesto da pritisnete zavorno stopalko, ko želite postopno upočasniti. Ko se vozilo Model S premika in ne pritiskate stopalke za plin, regenerativno zaviranje upočasnjuje vozilo in dovaja višek energije nazaj v baterijo (glejte Regenerativno zaviranje).
 • Omejite uporabo virov, denimo gretja in klimatske naprave. Gretje sedežev in krmila volan (dodatna oprema) je učinkovitejše od ogrevanja kabine s klimatsko napravo.
 • Ko se vozilo polni, ga pred vožnjo predklimatizirajte prek mobilne aplikacije, da zagotovite udobno temperaturo v kabini in odmrznjena stekla (po potrebi). To naredite tako, da se dotaknete možnosti Klimatska naprava > Vklopi in prilagodite nastavitve (glejte Mobilna aplikacija).
 • Dotaknite se možnosti Načrtuj, ki jo najdete na zaslonu polnilnika in zaslonu za upravljanje klimatske naprave, da nastavite uro, ko naj bo vaše vozilo pripravljeno na vožnjo (glejte Načrtovano polnjenje in načrtovani odhod).
 • Način ustavljanja nastavite na Zadrži, da pridobite prednost regenerativnega zaviranja pri nizkih potovalnih hitrostih.
 • Kolesa naj bodo poravnana v skladu s specifikacijami, pnevmatike pa naj bodo napolnjene z ustreznim tlakom (glejte Nega in vzdrževanje pnevmatik),po potrebi pa jih tudi rotirajte (glejte Servisni intervali vzdrževanja).
 • Razbremenite vozilo, tako da odstranite ves nepotreben tovor.
 • Popolnoma zaprite vsa stekla.
 • Vklopite način dosega, dodatna oprema (glejte Range Mode:).
 • Funkcije, kot sta način Sentry Mode in zaščita pred pregrevanjem kabine, lahko vplivajo na doseg vozila. Onemogočite funkcije, ko jih ne potrebujete.
 • Preprečite prekomerno porabo energije mirujočega vozila tako, da ga pustite priklopljenega na napajanje, ko ni v uporabi.

Običajno se predvideni doseg v prvih nekaj mesecih nekoliko zmanjša in nato ustali. Sčasoma se doseg pri povsem napolnjeni bateriji postopoma zmanjša, kar je samoumevno in odvisno od dejavnikov, kot sta število prevoženih kilometrov in starost baterije. Vozilo Model S vas bo obvestilo, če bi se zaradi izjemno redkih težav s strojno opremo slučajno čezmerno zmanjšala zmogljivost baterije ali čezmerno skrajšal doseg.

Na merilniku moči na instrumentni plošči so prikazane povratne informacije o porabi energije.

Zagotavljanje dosega

Doseg vožnje, prikazan v vozilu Model S, je ocena preostale količine energije v bateriji intemelji na porabi na osnovi ocene EPA. Vaši osebni vzorci vožnje ali zunanje okoliščine morda niso upoštevani. Doseg, ki je prikazan na instrumentni plošči , se lahko zmanjša hitreje, kot prevozite dejansko razdaljo. Za ogled predvidenega dosega na osnovi nedavne porabe energije zaženite aplikacijo Energija, da se prikaže grafikon.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
Nazivni doseg vožnje temelji na porabi na osnovi ocene EPA v Združenih državah Amerike, ki odstopa od preizkušanj, ki se oglašujejo in izvajajo v drugih jurisdikcijah.

Vaše vozilo stalno spremlja raven energije in oddaljenost do znanih polnilnih mest.

Ikona bliska
V iskalni vrstici sistema za navigacijo se dotaknite možnosti Polnilnice, da preklapljate med vrstami polnilnih postaj, vključno s postajami Supercharger in polnilnimi postajami na ciljih.

Ko obstaja nevarnost, da boste vozili zunaj dosega znanih polnilnih mest, se na zaslonu na dotik prikaže sporočilo, ki vam omogoči prikaz seznama polnilnih mest, ki so znotraj dosega. Ko izberete polnilno mesto na seznamu, vozilo Model S ponudi navigacijska navodila, na seznamu natančnih usmeritev pa je prikazana predvidena količina energije, ki bo ostala, ko boste prispeli do polnilnega mesta.

Načrtovalnik poti (če je na voljo v vaši tržni regiji) vas vodi mimo lokacij s polnilnicami Supercharger ter tako skrajša čas, ki ga boste porabili za polnjenje in za vožnjo. Če ga želite omogočiti, se dotaknite možnosti Upravljalni elementi > Navigacija > Načrtovalnik poti.

Aplikacija Energija

Aplikacija Energija vam omogoča ogled predvidene in dejanske porabe energije v realnem času. Če želite uporabiti aplikacijo Energija, izberite možnost Zaganjalnik aplikacije > Energija na zaslonu na dotik. Izbirate lahko med dvema vrstama diagrama:

 • Poraba: Prikaže, koliko energije je vozilo Model S porabilo na razdalji zadnjih 10, 25 ali 50 km.

  Dotaknite se možnosti Takojšnji doseg ali Povprečni doseg, da prilagodite oceno predvidenega dosega. Pri funkciji takojšnjega dosega se uporabi samo zadnjih nekaj podatkovnih točk za oceno predvidenega dosega, pri funkciji povprečnega dosega pa se uporabi poraba energije na razdalji zadnjih 10, 25 ali 50 km za izračun natančnejšega predvidenega dosega.

 • Potovanje: Spremljate lahko količino energije, ki se porabi med uporabo navigacije do cilja. Spremljate lahko dejansko porabo v primerjavi z začetno napovedjo. Zelena črta predstavlja dejansko porabo, medtem ko siva črta predstavlja predvideno porabo. Če želite spremeniti stopnjo povečave, se dotaknite ikone povečava v zgornjem desnem kotu diagrama.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
Na diagramu potovanja je prikazana poraba energije le, če trenutno uporabljate navigacijski sistem za potovanje do cilja.

Range Mode:

Način dosega (dodatna oprema) prihrani energijo tako, da omeji moč klimatske naprave in izklopi "prepoznavne" luči. Način Range Mode vklopite tako, da se dotaknete možnosti Upravljalni elementi > Vožnja > Način dosega.Ko je način Range mode vključen pri vozilu s pogonom na vsa kolesa, prav tako porazdeli navor med motorjema in tako poveča doseg.

Varčevanje z energijo

Model S ima funkcijo varčevanja z energijo, ki zmanjša količino porabljene energije, ko ne uporabljate vozila Model S. Pri novejših vozilih je ta funkcija avtomatizirana, da zagotovi optimalno stopnjo varčevanja z energijo. Pri starejših vozilih pa se lahko dotaknete možnosti Upravljalni elementi > Zaslon > Varčevanje z energijo in izberete eno od teh možnosti:

 • IZKLOPModel S samodejno preklopi v način varčevanja z energijo ponoči (od 22.00 do 5.00). Poraba energije v prostem teku se lahko poveča.
 • VKLOP – porabi se bistveno manj energije, ko vozila Model S ne uporabljate. Čas zagona instrumentne plošče in omrežja Bluetooth je lahko daljši.
 • Vedno povezano – ohrani povezljivost z mobilnim omrežjem, ko je aktivna funkcija varčevanja z energijo. To omogoča, da se mobilna aplikacija hitreje poveže z vozilom Model S in zagotovi takojšnji internetni dostop, ko vstopite v vozilo. Porabi se nekoliko več energije.