Najboljše prakse ob hladnem vremenu

Najboljšo lastniško izkušnjo z vozilom Model S v zelo hladnem vremenu boste imeli, če boste upoštevali te najboljše praktične nasvete.

Pred vožnjo

Ko se na vašem vozilu nabereta sneg in led, lahko gibljivi deli, kot so kljuke na vratih, stekla, ogledala in brisalci primrznejo na vozilo. Za doseganje maksimalnega dosega in zmogljivosti je priporočljivo, da pred vožnjo segrejete kabino in baterijo. To lahko naredite na več načinov:

 • Dotaknite se možnosti Načrtuj, ki jo najdete na zaslonu polnilnika in zaslonu za upravljanje klimatske naprave, da nastavite uro, ko naj bo vaše vozilo pripravljeno na vožnjo (glejte Načrtovano polnjenje in načrtovani odhod).
 • V mobilni aplikaciji pojdite na nastavitev Klimatska naprava in nastavite temperaturo, na katero želite segreti kabino. S tem po potrebi segrejete tudi visokonapetostno baterijo.
 • V mobilni aplikaciji pojdite na nastavitev Klimatska naprava > Odmrzovanje, če želite odtajati sneg in led na vetrobranskem steklu, drugih steklih in ogledalih. S tem po potrebi segrejete tudi visokonapetostno baterijo.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Opomba
  Tesla priporoča aktivacijo nastavitev klimatske naprave vsaj 30–45 minut pred odhodom (glejte Upravljanje elementov za upravljanje klimatske naprave). Čas predpriprave je odvisen od zunanjih temperatur in drugih dejavnikov. Mobilna aplikacija vas bo obvestila, ko bo v vozilu dosežena želena temperatura.

Vtičnica za polnjenje

Če zapah vtičnice za polnjenje primrzne in se polnilni kabel zatakne v vtičnici za polnjenje, poskusite ročno odklopiti polnilni kabel. Glejte Ročna sprostitev polnilnega kabla.

Pri izjemno nizki zunanji temperaturi ali zmrzovanju lahko zapah vtičnice za polnjenje primrzne. Če zaradi primrznjenega zapaha ne morete odstraniti ali vstaviti polnilnega kabla ali se ne izvaja super hitro polnjenje vozila, pa v mobilni aplikaciji uporabite nastavitev Odmrzovanje avtomobila. To pripomore k odtajanju ledu na zapahu vtičnice za polnjenje, tako da lahko odstranite ali vstavite polnilni kabel.

Zamrzovanje vratc vtičnice za polnjenje lahko preprečite tudi z nastavitvijo Načrtuj (glejte Načrtovano polnjenje in načrtovani odhod).

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
Če je zapah vtičnice za polnjenje primrznjen, se polnilni kabel morda ne bo pravilno zaskočil, ko ga boste vstavili, a bo počasnejše polnjenje pri izmeničnem toku še vedno mogoče, tudi če zapah ni ustrezno zaskočen.

Polnjenje

Če se v Načrtovalniku poti (če je na voljo) pomaknete na lokacije polnilnih postaj Tesla, vozilo Model S predogreje visokonapetostno baterijo in tako zagotovi, da bo ob prihodu na polnilno postajo temperatura baterije optimalna in baterija pripravljena na polnjenje. S tem boste skrajšali čas polnjenja. Glejte (glejte Načrtovalnik poti).

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
Družba Tesla priporoča, da za navigacijo do lokacije polnilnice uporabljate Načrtovalnik poti najmanj 30–45 minut pred prihodom, saj tako zagotovite optimalno temperaturo baterije in razmere za polnjenje. Če traja vožnja do lokacije polnilnice manj kot 30–45 minut, priporočamo, da pred vožnjo uporabite predhodno kondicioniranje baterije (glejte Pred vožnjo).

Stekla

V mobilni aplikaciji pojdite na Klimatska naprava in izberite možnost Odmrzovanje avtomobila, ki pomaga staliti sneg in led na vetrobranskem steklu, steklih in ogledalih.

Uporabite mobilno aplikacijo za naročanje na servis, kjer vam družba Tesla lahko po ugodni ceni ponudi hidrofobni premaz za zadnje in stranska stekla (ne vetrobransko) na vašem vozilu.

Ogledala

Če pričakujete, da se bo, medtem ko je vozilo parkirano, nabral led, izklopite funkcijo Samodejno zapiranje ogledal. Pritisnite Upravljalni elementi > Vozilo > Auto-Fold. Led lahko prepreči zapiranje ali razpiranje zunanjih ogledal.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
Stranski ogledali se bosta med predpripravo vozila oziroma ko je vključeno odmrzovanje zadnjega stekla po potrebi samodejno segreli.

Brisalci

Če pričakujete, da se bo na parkiranem vozilu nabral sneg ali led pritisnite Upravljalni elementi > Servis > Servisni položaj brisalcev. Pri tej nastavitvi se bosta brisalca dvignila in naslonila na vetrobransko steklo, tako da se lahko odmrzneta skupaj z vetrobranskim steklom (glejte Brisalci in šobe za pranje stekel). Vklopite lahko tudi odmrzovalnike brisalcev (dodata oprema). Glejte Upravljanje elementov za upravljanje klimatske naprave.

Pnevmatike in snežne verige

Z zimskimi pnevmatikami izboljšate oprijem na zasneženih in poledenelih cestah. Zimske pnevmatike lahko kupite v trgovini Tesla (glejte Vrste sezonskih pnevmatik).

Snežne verige omogočajo dodaten oprijem pri vožnji po snegu ali ledu. Preverite lokalne predpise, da ugotovite, ali so snežne verige v zimskih mesecih priporočene ali obvezne. Glejte Uporaba snežnih verig za več informacij.

Pri nižjih temperaturah okolice se tlak v pnevmatikah zniža. Če se vklopi indikatorska lučka sistema za nadzor tlaka v pnevmatikah, pred nadaljnjo vožnjo napolnite pnevmatike Pnevmatike izgubijo 1 PSI na vsakih 6 °C zunanje temperature (glejte Nega in vzdrževanje pnevmatik). Primerni tlaki pomagajo ščititi pnevmatike pred poškodbami zaradi udarnih jam in izboljšajo avtonomijo.

Med vožnjo

Hladno vreme lahko poveča porabo energije, saj je za vožnjo ter ogrevanje kabine in baterije potrebno več moči. Sledite tem predlogom za zmanjšanje porabe energije:

 • Ostanite na toplem z ogrevanimi sedeži. Grelniki sedežev porabijo manj energije kot segrevanje kabine. Nižja temperatura kabine in uporaba grelnikov sedežev zmanjšata porabo energije (glejte Upravljanje elementov za upravljanje klimatske naprave).
 • Upočasnite vožnjo in se izogibajte pogostemu in hitremu pospeševanju.
 • Vključite način dosega (dodatna oprema), da samodejno omejite moč, ki jo sistem klimatske naprave uporablja za vzdrževanje temperature baterije in kabine. Način dosega prav tako izključi "prepoznavne" luči (če je vozilo z njimi opremljeno) in prilagodi razdelitev navora med motorjem spredaj in zadaj ter tako v čim večji meri poveča doseg (glejte Doseganje največjega dosega).

Regenerativno zaviranje

Regenerativno zaviranje je lahko omejeno, če je baterija prehladna. Ko nadaljujete z vožnjo, se bo baterija ogrevala in njena regenerativna moč se bo povečevala (glejte Regenerativno zaviranje).

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
Omejitvam regenerativnega zaviranja se lahko izognete, če omogočite dovolj časa za predpripravo vozila ali če še pred odhodom uporabite funkcijo Načrtuje, da predhodno klimatizirate vozilo Model S (glejte Načrtovano polnjenje in načrtovani odhod).

Hladna baterija

Ikona modre snežinke.
Na instrumentni plošči se pojavi modra ikona snežinke, ko zaradi nizke temperature baterije določena količina shranjene energije morda ni na voljo. Ta količina nedostopne energije je na merilniku stanja baterije prikazana v modri barvi. Regenerativno zaviranje, pospeševanje in hitrost polnjenja bodo morda omejeni. Ko se baterija dovolj segreje, se ikona snežinke ne prikazuje več.

Po vožnji

Vozilo Model S naj bo priključeno, ko ni v uporabi. Tako bo za ohranjanje temperature baterije uporabljen polnilni sistem namesto same baterije (glejte Informacije o visokonapetostni bateriji).

Načrtovani odhod

Ko je vozilo Model S parkirano, ga priključite in z nastavitvami Načrtuj , ki so na voljo na zaslonu polnilnika in zaslonu za upravljanje klimatske naprave nastavite čas, ko želite predhodno klimatizirati vozilo Model S (glejte Načrtovano polnjenje in načrtovani odhod). Uporabite lahko tudi možnost Načrtuj, da preprečite zamrznitev zapaha polnilne vtičnice na mestu. Vozilo določi ustrezen čas za pričetek polnjenja, tako da bo to pravočasno zaključeno v času nižje tarife, kabina in baterija pa bosta ogreti.

Shranjevanje

Če pustite vozilo Model S dalj časa parkirano, ga priključite na polnilnik, saj tako preprečite izgubo običajnega dosega in vzdržujete optimalno temperaturo baterije. Vozilo je varno pustiti priključeno za neomejen čas.

Ko vozilo Model S ni v uporabi, samodejno preide v način mirovanja ter tako varčuje z energijo. Zmanjšajte pogostost preverjanja statusa vozila prek mobilne aplikacije, saj to samodejno zbudi vaše vozilo in prične se običajna poraba energije.