Aktivni pokrov motorja

Kako deluje aktivni pokrov motorja

(dodatna oprema) Model S (odvisno od tržne regije in datuma izdelave) ima sistem za zaščito pešcev z aktivnim pokrovom motorja, ki je zasnovan tako, da ublaži poškodbe glave pri pešcih in kolesarjih v primeru čelnega trčenja. Več senzorjev na sprednjem delu vozila je zasnovanih tako, da zaznajo trčenje v pešca pri hitrosti vozila Model S med približno 19 in 52 km/h, v primeru katerega se zadnji del pokrova motorja samodejno dvigne za približno 80 mm. S tem se poveča razdalja med pokrovom motorja in komponentami pod njim, kar zmanjša verjetnost poškodb.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
Sistem za zaščito pešcev se zanaša na vrsto senzorjev in algoritmov, ki so zasnovani in umerjeni tako, da določajo, kdaj naj se sproži aktivni pokrov motorja. Zato se aktivni pokrov motorja ne sproži ob vsakem trčenju. Aktivni pokrov motorja se lahko sproži tudi ob trčenju vozila Model S z živaljo, vozilom ali drugim predmetom.
Vozilo, ki trči v lutko, ki predstavlja pešca, in puščice, usmerjene proti pokrovu sprednjega prtljažnika, ki se dviga.

Če se sproži aktivni pokrov sprednjega prtljažnika, se na instrumentni plošči prikaže opozorilo, oglasi pa se tudi zvočni signal. Vozilo Model S takoj odpeljite v najbližji servisni center Tesla ali v avtokleparsko delavnico, pooblaščeno s strani družbe Tesla. Senzorje in sprožilnike, ki so povezani z aktivnim pokrovom motorja, je treba servisirati po vsaki sprožitvi aktivnega pokrova motorja.

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Po sprožitvi aktivnega pokrova motorja lahko dvignjen pokrov motorja delno zakriva voznikov pogled in s tem poveča možnost trčenja. Če je varno, vozilo Model S odpeljite v najbližji servisni center Tesla ali v avtokleparsko delavnico, pooblaščeno s strani družbe Tesla. Če nadaljevanje vožnje ni varno (zaradi dvignjenega pokrova motorja, poškodovanega zapaha pokrova motorja ipd.), morate vozilo odvleči.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Če se na instrumentni plošči prikaže opozorilo, da se je sprožil aktivni pokrov sprednjega prtljažnika, čeprav se ni, vozilo Model S takoj odpeljite v najbližji servisni center Tesla.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
Če poškodujete sprednji odbijač, naj v lokalni avtokleparski delavnici, pooblaščeni s strani družbe Tesla, pregledajo, ali je morda prišlo do poškodb senzorjev.