Zračne blazine

Lokacija zračnih blazin

Spodaj so prikazane približne lokacije zračnih blazin. Opozorilne informacije za zračne blazine so natisnjene na senčnikih.

Model S je na obeh sprednjih sedežnih mestih opremljen z zračno blazino in trebušnim/ramenskim pasom. Zračna blazina je na teh sedežnih mestih dodaten zadrževalni sistem. Vsi potniki, vključno z voznikom, morajo vedno biti pripeti z varnostnim pasom ne glede na to, ali je njihovo sedežno mesto opremljeno tudi z zračno blazino, da se v primeru trka zmanjša nevarnost hudih poškodb ali smrti.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
Pri vozilih z volanom na desni strani so lokacije zračnih blazin za potnike in voznika obrnjene.
Lokacije vseh zračnih blazin v vozilu
 1. Sovoznikova sprednja zračna blazina
 2. Voznikova sprednja zračna blazina
 3. Stranske zračne blazine, nameščene v sedežih
 4. Zavesaste zračne blazine

Delovanje zračnih blazin

Zračne blazine se napihnejo, ko senzorji zaznajo udarec, ki presega mejne vrednosti za sprožitev. Te mejne vrednosti so določene tako, da lahko sistem pravočasno predvidi moč trka in omogoči zaščito potnikov v vozilu z zračnimi blazinami. Zračne blazine se napihnejo v trenutku z veliko silo, ki jo spremlja glasen hrup. Sprožena blazina skupaj z varnostnimi pasovi omejuje premikanje potnikov, s čimer se zmanjša nevarnost telesnih poškodb.

Sprednje zračne blazine običajno niso zasnovane tako, da bi se napihnile ob trkih na zadnji strani, prevrnitvah, bočnih trkih in močnem zaviranju ali vožnji prek grbin in udarnih jam. Podobno se sprednje zračne blazine morda ne napihnejo ob nekaterih čelnih trkih, kot so lažji čelni trki, podleti ali lažji trki z ozkimi objekti (kot so stebri ali drogovi). Vozilo brez sproženih zračnih blazin lahko utrpi znatne površinske poškodbe in nasprotno, razmeroma majhna strukturna poškodba lahko povzroči sproženje zračnih blazin. Zunanji videz vozila po trku zato ni merilo za to, ali bi se morale napihniti sprednje zračne blazine.

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Preden zaradi prilagoditve invalidni osebi spremenite vozilo tako, da bi lahko prišlo do vpliva na sistem zračnih blazin, se obrnite na družbo Tesla.

Vrste zračnih blazin

Model S ima naslednje vrste zračnih blazin:

 • Sprednje zračne blazine: sprednje zračne blazine so zasnovane za zmanjšanje telesnih poškodb večjih otrok ali odraslih, ki sedijo na sprednjih sedežih. Upoštevajte vsa opozorila in navodila v zvezi s sedenjem otroka na sovoznikovem sedežu (če je to dovoljeno v vaši tržni regiji).
 • Zračne blazine, nameščene v sedežih: stranske zračne blazine, nameščene v sprednjih sedežih, pomagajo varovati območji medenice in prsnega koša trupa. Zračna blazina, nameščena v notranjem delu voznikovega sedeža, pomaga varovati glavo in trup. Zračne blazine, nameščene v sedežih, se v primeru močnega bočnega trka ali močnega delnega čelnega trka napihnejo tako na poškodovani kot na nepoškodovani strani vozila.
 • Zavesaste zračne blazine: zavesaste zračne blazine pomagajo varovati glavo. Zavesaste zračne blazine se napihnejo tako na poškodovani kot na nepoškodovani strani vozila samo v primeru močnega bočnega trka ali prevrnitve vozila.

Indikator stanja zračne blazine

Stanje sovoznikove sprednje zračne blazine je prikazano na zaslonu na dotik:

Simbola zračne blazine in sovoznika z besedilom: Sovoznikova zračna blazina izklopljena
Indikator izklopljene sovoznikove zračne blazine se prikaže na zaslonu na dotik, ko je sovoznikova sprednja zračna blazina IZKLOPLJENA. Ko je sovoznikova sprednja zračna blazina IZKLOPLJENA, se ob trčenju ne napihne. Ta indikator je prikazan tudi, ko je sedež prazen. V primeru vožnje z otrokom na sovoznikovem sedežu (če je to dovoljeno v vaši tržni regiji) vedno dvakrat preverite stanje sovoznikove sprednje zračne blazine, da se prepričate, da je IZKLOPLJENA.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
V avtomobilih, izdelanih pred približno decembrom 2019, se indikator izklopljene sovoznikove zračne blazine ne prikaže, ko je sedež prazen.
Ikona otroškega varnostnega sedeža s simbolom prekrižanega krožca in besedilom: Sovoznikova zračna blazina vklopljena
Prepričajte se, da je sovoznikova sprednja zračna blazina VKLOPLJENA, da zagotovite zaščito odrasle osebe, ki sedi na sovoznikovem sedežu. Ko je sovoznikova zračna blazina VKLOPLJENA, se lahko ob trčenju napihne.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Če zakonodaja v vaši tržni regiji dovoljuje sedenje otroka na sovoznikovem sedežu, je voznikova odgovornost, da zagotovi, da je sovoznikova sprednja zračna blazina IZKLOPLJENA. Nikoli ne nameščajte otroka na sovoznikov sedež z vklopljeno zračno blazino, niti če uporabljate sistem za zadrževanje otrok ali jahač. Lahko pride do SMRTI ali HUDE TELESNE POŠKODBE otroka.

Nadzor sovoznikove sprednje zračne blazine

Ko otrok sedi na sovoznikovem sedežu (tudi ko sedi v sistemu za zadrževanje otroka ali na jahaču), morate onemogočiti sovoznikovo sprednjo zračno blazino, da v primeru trka ne poškoduje otroka. Preden na sovoznikov sedež namestite otroški sedež, izklopite sovoznikovo zračno blazino tako, da se dotaknete možnosti Upravljalni elementi > Varnost > Sovozn. spred. zračna blazina.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
Če želite dostopiti do stikala sovoznikove zračne blazine, mora biti sovoznikov sedež prazen. Če senzor zasedenosti zazna težo (na primer potnika, otroški sedež ali nek predmet), je stikalo zasenčeno. Preden sovoznikovo zračno blazino vklopite ali izklopite, morate s sedeža odstraniti katerokoli težo.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
Model S ima kapacitiven zaslon na dotik, ki se morda ne bo odzval na vaš dotik, če nosite običajne rokavice. Če se zaslon na dotik ne odziva, odstranite rokavice ali uporabite rokavice s prevodnimi konicami prstov, ki so namenjene uporabi s kapacitivnimi zasloni na dotik.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Ko ročno onemogočite sovoznikovo sprednjo zračno blazino, jo morate pozneje ročno omogočiti, da zagotovite zaščito odraslega potnika na sovoznikovem sedežu.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Če se sovoznikova zračna blazina ne vklopi ali izklopi v skladu s pričakovanji glede na navedene mejne vrednosti teže, se takoj obrnite na družbo Tesla.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Ne nameščajte otroka na sovoznikov sedež, če je sprednja sovoznikova zračna blazina AKTIVIRANA. To lahko povzroči hudo telesno poškodbo ali smrt. Voznikova odgovornost je, da se prepriča, da je sovoznikova sprednja zračna blazina IZKLOPLJENA, preden se na vožnjo poda z otrokom na sovoznikovem sedežu.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Če se vam zdi, da sovoznikova sprednja zračna blazina ali stikalo na dotik za sovoznikovo sprednjo zračno blazino ne deluje (na primer indikator stanja zračne blazine kaže, da je zračna blazina vklopljena, čeprav ste jo izklopili, ali obratno, če je stikalo za dotik za vklop ali izklop zračne blazine zasenčeno, čeprav je sedež prazen), ne sme nihče sedeti na sovoznikovem sedežu. Takoj se obrnite na družbo Tesla.

Zagotavljanje natančnega zaznavanja potnikov

Za zagotavljanje natančnega zaznavanja potnika na sovoznikovem sedežu, mora potnik:

 • Biti pripet z varnostnim pasom.
 • Sedeti na sredini sedežne blazine, ramena morajo biti naslonjena na naslonjalo sedeža, noge pa morajo biti udobno iztegnjene spredaj, s stopali na tleh. Glejte Primeri pravilnih in nepravilnih položajev sedenja.
 • Ostati na sedežni blazini in ne sme prenašati teže s sedeža (ne sme se na primer odrivati od tal z nogami ali pritiskati na osrednjo konzolo ali naslon za roko).
 • Ne sme nositi debelih ali mokrih oblačil (kot so na primer smučarska oprema ali podložena oblačila).

Poleg elementov, navedenih zgoraj, lahko spodnji primeri vplivajo na natančnost sistema klasifikacije potnikov:

 • Če na sovoznikov sedež postavite radijski oddajnik (na primer radiotelefon ali voki-toki).
 • Če na blazino sovoznikovega sedeža postavite razsmernik za pretvarjanje enosmernega električnega toka v izmeničnega oziroma napravo, ki jo napaja razsmernik (na primer mobilni telefon, tablični računalnik ali prenosni računalnik).
 • Če na sedež vozila položite tekočine (na primer ustekleničene pijače) ali posode s hrano, ko je na sedežu nameščen otroški sedež.
 • Če so pod sedežem vozila oziroma med naslonjalom in blazino sedeža zagozdeni predmeti.
 • težke predmete, ki so odloženi na sedež (aktovka, velika torbica);
 • tovor, ki ovira premikanje sedeža;
 • Neoriginalni elementi, ki so pritrjeni oziroma postavljeni med sedež in potnika, kot so na primer prevleke, podloge, odeje itd.

Ti predmeti lahko vplivajo na delovanje senzorja zasedenosti. Če ste odpravili zgornje možnosti in je stanje zračne blazine še vedno nepravilno, naročite potnikom, da sedejo na zadnje sedeže, in se obrnite na družbo Tesla, da preveri sistem zračnih blazin.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
Senzor zasedenosti sovoznikovega sedeža vpliva na delovanje sovoznikove sprednje in stranske zračne blazine.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Neupoštevanje zgornjih navodil lahko negativno vpliva na sistem klasifikacije potnikov (OCS), kar lahko privede do hudih telesnih poškodb ali smrti.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Če se zračna blazina sovoznikovega prostora ne vključuje in izključuje kot bi morala, ne posedajte potnikov na sovoznikov sedež. Obrnite se na servis Tesla.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Ne izvajajte nobenih sprememb sovoznikovega sedeža in ne uporabljajte sedežnih prevlek, da zagotovite točnost sistema za zaznavanje pokrov potnikov. Spremembe sedežev ali uporaba sedežnih prevlek, lahko v primeru trka omejujejo sprožitev stranskih zračnih blazin, vgrajenih v sedežih. Lahko tudi zmanjšajo točnost sistema za klasifikacijo potnikov.

Primeri pravilnih in nepravilnih položajev sedenja

Pravilni položaj sedenja:

Oseba, ki pravilno sedi na sedežu: ramena in hrbet so naslonjeni nazaj, stopala so na tleh, varnostni pas je pripet

Nepravilni položaj sedenja – potnikove noge morajo biti na tleh:

Oseba, ki nepravilno sedi na sedežu z nogami na armaturni plošči

Nepravilni položaj sedenja – potnik ne sme zdrsniti naprej z blazine sedeža:

Oseba, ki nepravilno sedi na sedežu z boki na sprednjem delu sedežne blazine

Nepravilni položaj sedenja – potnik med premikanjem vozila ne sme nagniti naslonjala sedeža v ležeč položaj:

Oseba, ki nepravilno sedi na sedežu z naslonjalom v ležečem položaju

V primeru sprožitve

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Ob sprožitvi zračnih blazin se sprosti fini prah. Ta prah lahko povzroči draženje kože in ga je treba temeljito izprati iz oči in vseh ureznin ali odrgnin.

Po sprožitvi se zračne blazine izpraznijo, kar zagotovi učinek postopnega blaženja za potnike in poskrbi, da voznikov pogled na cesto ni oviran.

Če so se napihnile zračne blazine ali je vozilo bilo udeleženo v trčenju, mora družba Tesla preveriti zračne blazine, zategovalnike varnostnih pasov in vse povezane komponente ter jih po potrebi zamenjati.

V primeru trčenja se poleg sprožitve zračnih blazin zgodi tudi naslednje:

 • odklenejo se vrata in aktivirajo se vratne kljuke;
 • vklopijo se varnostne utripalke;
 • vklopijo se notranje luči;
 • Visoka napetost je izklopljena (obrnite se na servis Tesla, da znova vzpostavite visokonapetostno napajanje).
 • Zategovalniki varnostnih pasov zategnejo sidrišče varnostnega pasu in sam varnostni pas.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
Odvisno od vrste trka in pri tem nastalih sil, se vrata morda v primeru trka ne odklenejo in/ali jih zaradi nastalih poškodb ni mogoče odpreti. V teh primerih bo vrata morda treba odpreti z notranjim sprostitvenim mehanizmom ali vozilo zapustiti na kak drug način (na primer skozi druga vrata, razbitjem stekla itd.).

Opozorilni indikator zračne blazine

Rdeč krožec, ki prikazuje zračno blazino in ikono potnika s pripetim varnostnim pasom
Če pride do napake sistema zračnih blazin, neprekinjeno sveti indikator zračne blazine na instrumentni plošči. Ta indikator lahko na kratko zasveti samo ob prvem vklopu vozila Model S in v tem primeru se izklopi po nekaj sekundah. Če sveti dalje, se nemudoma obrnite na družbo Tesla in ne vozite vozila.

Opozorila za zračne blazine

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Ne nameščajte predmetov prek zračnih blazin ali v njihovo bližino, saj lahko povzročijo poškodbe, če pride do tako močnega trka, da se napihne zračna blazina.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Vsi potniki, vključno z voznikom, morajo vedno biti pripeti z varnostnim pasom ne glede na to, ali je njihovo sedežno mesto opremljeno tudi z zračno blazino, da se v primeru trka zmanjša nevarnost hudih poškodb ali smrti.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Potniki na sprednjih sedežih ne smejo polagati rok prek modula zračne blazine, saj lahko zračna blazina med napihovanjem povzroči zlome ali druge telesne poškodbe.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Ne uporabljajte sedežnih prevlek v vozilu Model S. Prevleke lahko v primeru trčenja namreč omejijo razpiranje stranskih zračnih blazin, vgrajenih v sedežu. Lahko tudi zmanjšajo natančnost sistema za zaznavanje potnikov, če sta vgrajena.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Zračne blazine se napihnejo z veliko hitrostjo in silo, zaradi česar lahko pride do telesnih poškodb. Poskrbite, da so potniki pripeti z varnostnimi pasovi, da pravilno sedijo in da so sedeži premaknjeni čim bolj nazaj, s čimer se omejijo telesne poškodbe.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Otroci ne smejo sedeti na sovoznikovem sedežu, razen če to dovoljujejo predpisi v vaši tržni regiji. Upoštevajte vse predpise, ki veljajo v vaši regiji, da zagotovite pravilno sedenje otroka glede na njegovo težo, velikost in starost. Najvarnejše mesto za dojenčke in male otroke so zadnji sedeži. Če namestite dojenčka ali otroka v nazaj obrnjenem sistemu za zadrževanje otrok na sedež, ki je opremljen z delujočo zračno blazino, lahko pride do hudih telesnih poškodb ali smrti.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Za zagotovitev pravilne sprožitve stranskih zračnih blazin ohranjajte neoviran prostor med trupom potnika in bočno stranjo vozila Model S.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Potniki ne smejo naslanjati glav na vrata. To lahko povzroči telesne poškodbe, če se napihne zavesasta zračna blazina.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Ne dovolite, da bi potniki ovirali delovanje zračne blazine tako, da bi postavili stopala, kolena ali kateri koli drugi del svojega telesa na zračno blazino ali v njeno bližino.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Ne pritrjujte ali nameščajte predmetov na sprednje zračne blazine, na bočno stran sprednjih sedežev, na stropno oblogo na bočni strani vozila ali na kateri koli drugi pokrov zračne blazine oziroma v bližino teh površin, kjer bi lahko ti predmeti ovirali sprožitev zračne blazine. Predmeti lahko povzročijo hude telesne poškodbe, če pride do tako močnega trka, da se napihne zračna blazina.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Po sprožitvi so nekateri deli zračne blazine vroči. Ne dotikajte se jih, dokler se ne ohladijo.