Servisni intervali vzdrževanja

Servisni intervali

Tesla priporoča, da za zagotavljanje stalne zanesljivosti in učinkovitosti vozila Model Supoštevate navedene materiale in intervale za vzdrževanje, ki so v skladu z vašim vozilom.

Za več informacij o opozorilih vozila glejte Opozorila glede odpravljanja težav.

 • Stanje zavorne tekočine preverite vsaka 4 leta (po potrebi zamenjajte)*.
 • Vrečko s sušilnim sredstvom v klimatski napravi zamenjajte vsaki 2 leti.
 • Kabinski zračni filter zamenjajte vsaki 2 leti.
 • Filtre HEPA zamenjajte vsake 3 leta.
 • Zavorne čeljusti očistite in namažite vsako leto ali vsakih 20.000 km, če vozite na območju, kjer pozimi solijo ceste.
 • Pnevmatike rotirajte vsakih 10.000 km ali če znaša razlika v globini profila 1,5 mm ali več, kar od tega nastopi prej.

*Pri vozilih, ki pogosto zavirajo zaradi vleke, gorskih spustov ali vožnje, ki zahteva visoko zmogljivost – to še posebej velja za vozila v vročem in vlažnem okolju – sta lahko potrebna pogostejša preverjanje in menjava zavorne tekočine.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
Garancija ne vključuje poškodb, ki so nastale zaradi odpiranja posode s hladilno tekočino baterije.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
Zgoraj navedeni intervali temeljijo na tipičnem načinu vožnje in običajnih voznih razmerah. Glede na različne okoliščine, kot so način vožnje, uporaba vozila, okoljske razmere itd., bo morda treba zgornje vzdrževalne elemente opraviti pogosteje ali redkeje, kot je navedeno. Poleg tega zgornji seznam ni celoten in ne vključuje delov, ki jih je treba pogosto zamenjati, kot so brisalci vetrobranskega stekla, zavorne ploščice, nizkonapetostna baterija itd.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
Garancija ne vključuje poškodb ali napak, ki nastanejo zaradi vzdrževanja ali popravil, ki so jih izvedi tehniki brez certifikata družbe Tesla.

Za več postopkov in informacij o vzdrževanju "Naredi sam" preglejte https://www.tesla.com/support/do-it-yourself-guides.

Naročanje na servis

Naročanje na servis prek mobilne aplikacije je preprosto. Ko pritisnete Servis, izberite vrsto servisa, ki ga želite, in sledite navodilom v mobilni aplikaciji. Za pomoč servisni ekipi pri prepoznavanju razloga za težavo navedite čim več podrobnosti, kot so:

 • Slike, zvočni posnetki ali videoposnetki.
 • Datum, čas in časovni pas dogodka.
 • Država uporabe in lokacija.
 • Približna hitrost premikanja vozila (če se je vozilo premikalo).
 • Okoljske razmere (dež, sneg, mraz itd.).
 • Ime ceste in vrsta ceste (če je to ustrezno).
 • Kakovost označb voznih pasov (če je to ustrezno).
 • Uporabljene nastavitve vozila.
 • Prepoznani simptomi.

Če potrebujete več informacij o storitvi naročanja na servis, obiščite https://www.tesla.com/support/service-visits.

Dnevni pregledi

 • Preverite nivo napolnjenosti baterije, ki je prikazana na instrumentni plošči ali v mobilni aplikaciji.
 • Preverite stanje in tlak v posamezni pnevmatiki (glejte Nega in vzdrževanje pnevmatik).
 • Preverite, ali vse zunanje luči, smerniki in brisalci ter šobe za pranje stekel delujejo.
 • Preverite, ali so se na zaslonu na dotik ali na instrumenti plošči prikazale kakršnekoli indikatorske lučke ali opozorila za vozilo.
 • Preverite delovanje zavor, vključno s parkirno zavoro.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Opomba
  Ker vozilo Model S uporablja regenerativno zaviranje (glejte Regenerativno zaviranje), so zavorne ploščice običajno uporabljene manj pogosto kot tiste v običajnih zavornih sistemih. Za preprečitev nabiranja rje in korozije Tesla priporoča, da pogosto pritisnete zavorno stopalko in tako aktivirate mehanske zavore, ki posušijo zavorne ploščice in rotorje.
 • Preverite delovanje varnostnih pasov (glejte Varnostni pasovi).
 • Bodite pozorni na neobičajne ostanke tekočine pod vozilom Model S, ki morda nakazujejo puščanje. Majhna količina vode je popolnoma običajna (nastane med postopkom razvlaževanja sistema klimatske naprave).
 • Preglejte zunanjost vozila Model S in nemudoma odstranite vse jedke snovi (kot so ptičji iztrebki, drevesna smola, katranski madeži, mrtve žuželke, industrijske padavine itd.), da preprečite poškodbe na zunanjosti (glejte Čiščenje).

Mesečni pregledi

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
Kompresor klimatske naprave poleg notranjosti hladi tudi baterijo. Pri visoki zunanji temperaturi se zato lahko kompresor klimatske naprave vklopi, čeprav ste ga izklopili. To je normalno, saj je hlajenje baterije zelo pomembno, ker zagotavlja, da ostane baterija v optimalnem temperaturnem območju za dolgo življenjsko dobo in optimalno delovanje. Tudi če ga ne uporabljate, lahko slišite, kako Model S cvili, ali zvok vode, ki kroži. Ti zvoki so normalni in se pojavijo ob vklopu notranjih hladilnih sistemov, ki podpirajo različne funkcije vozila, kot sta vzdrževanje baterije z napetostjo nizka napetost in uravnavanje temperature visokonapetostne baterije.

Intervali menjave tekočin

Nivo hladilne tekočine v bateriji in zavorne tekočine lahko preveri samo Tesla ali profesionalna avtomobilska delavnica. Specifične servisne informacije so na voljo v servisnem priročniku.

 • Hladilna tekočina v bateriji: Hladilne tekočine v bateriji vam načeloma ni treba menjati v celotni življenjski dobi vašega vozila.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Opomba
  Garancija ne vključuje poškodb, ki so nastale zaradi odpiranja posode s hladilno tekočino baterije.
 • Zavorna tekočina: Zavorne tekočine ne dolivajte sami.

Programska oprema

Posodobitev programske opreme je pomembna za zagotavljanje pravilnega delovanja in dolge življenjske dobe sestavnih delov vozila. Programsko posodobitev morate namestiti ob prvi priložnosti Glejte Posodobitve programske opreme.

Tesla lahko posodobi ali znova namesti programsko opremo vozila kot del običajnega postopka diagnostike, popravil in postopkov vzdrževanja v okviru servisa.

Varnostni ukrepi glede visoke napetosti

Vaše vozilo Model S je bilo zasnovano in izdelano predvsem z mislijo na varnost. Kljub temu morate poznati te varnostne ukrepe, da se lahko zavarujete pred nevarnostjo poškodb, ki obstaja pri vseh visokonapetostni sistemih:

 • Preberite in upoštevajte navodila na nalepkah, ki so nameščene na vozilu Model S. Nalepke so namenjene vaši varnosti.
 • Visokonapetostni sistem nima delov, ki bi jih lahko uporabnik popravil sam. Visokonapetostnih sestavnih delov, kablov ali priključkov ne smete razstaviti, odstraniti ali zamenjati. Visokonapetostni kabli so običajno oranžne barve, da jih lahko enostavno opazite.
 • Če pride do trčenja, se ne dotikajte nobenih visokonapetostni kablov, priključkov ali sestavnih delov, ki so del napeljave.
 • Če pride slučajno do požara, takoj pokličite lokalno gasilsko postajo.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Preden se lotite del pod vozilom Model S, vedno odklopite polnilni kabel, tudi če polnjenje v tistem trenutku ne poteka.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Pazite, da se z rokami in oblačili ne približate ventilatorjem. Nekateri ventilatorji delujejo tudi, ko je vozilo Model S izklopljeno.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Nekatere tekočine (kislina v bateriji, hladilna tekočina v bateriji, zavorna tekočina, dodatki v tekočini za pranje vetrobranskega stekla), ki se uporabljajo v vozilih, so strupene, zato morate preprečiti njihovo vdihovanje, zaužitje ali stik z odprtimi ranami. Zaradi lastne varnosti vedno preberite in upoštevajte navodila, ki so natisnjena na embalaži tekočine.