Nega in vzdrževanje pnevmatik

Prikaz tlaka v pnevmatikah

Tlak v pnevmatikah lahko prikažete na instrumentni plošči tako, da z desnim ali levim gumbom na krmilu volan prikažete Stanje vozila (glejte Uporaba levih gumbov na volanu ali Uporaba desnih gumbov na volanu). Tlak posamezne pnevmatike je prikazan na prikazu vozila hkrati s časom zadnjega merjenja tlaka v pnevmatikah. Če želite nastaviti prikaz tlaka v pnevmatikah v barih ali PSI, se dotaknite možnosti Upravljalni elementi > Zaslon > Tlak v pnevmatikah.

Tlak v pnevmatikah si lahko ogledate tudi v mobilni aplikaciji Tesla.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
Pred vizualnim prikazom tlakov v pnevmatikah se boste morda morali zapeljati.

Vzdrževanje tlaka v pnevmatikah

Pnevmatike naj bodo napolnjene s tlaki, ki so prikazani na informacijski oznaki za pnevmatike , čeprav se ti razlikujejo od tlakov, navedenih na sami pnevmatiki. Informacijska oznaka za pnevmatike in obremenitve na srednjem stebričku je vidna, ko so voznikova vrata odprta.

Oznaka na srednjem stebričku vrat
Oranžna ikona klicaja v simbolu pnevmatike
Indikatorska lučka tlaka v pnevmatikah na instrumentni plošči vas obvesti v primeru nezadostno ali prekomerno napolnjenih pnevmatik.

Indikatorska lučka tlaka v pnevmatikah ne ugasne takoj po spremembi tlaka v pnevmatiki. Ko napolnite pnevmatiko do priporočenega tlaka, morate nekaj časa voziti s hitrostjo 25 km/h, da aktivirate sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah (TPMS), ki nato izklopi indikatorsko lučko tlaka v pnevmatikah.

Če indikatorska lučka ob vsakem zagonu vozila Model S eno minuto utripa, je prišlo do okvare sistema TPMS (glejte Okvara sistema za nadzor tlaka v pnevmatikah (TPMS)).

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
Pri nižjih temperaturah okolice se tlak v pnevmatikah zniža. Če se vklopi indikatorska lučka sistema za nadzor tlaka v pnevmatikah, pred nadaljnjo vožnjo napolnite pnevmatike Pnevmatike izgubijo 1 PSI na vsakih 6 ° C zunanje temperature. Primerni tlaki pomagajo ščititi pnevmatike pred poškodbami zaradi udarnih jam in izboljšajo avtonomijo.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Prenizek tlak v pnevmatikah je najpogostejši vzrok težav s pnevmatikami in lahko povzroči pregrevanje pnevmatike, zaradi česar lahko pnevmatika razpoka, izgubi profil ali se predre, posledica pa je lahko izguba nadzora nad vozilom in večja verjetnost poškodbe. Prenizek tlak v pnevmatikah povzroči tudi hitrejšo obrabo profila in skrajša doseg vozila.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Tlak pnevmatik merite z natančnim merilnikom tlaka, ko so pnevmatike hladne. Samo 1,6 km dolga vožnja je potrebna, da se pnevmatike segrejejo toliko, da to vpliva na tlak v njih. Parkiranje vozila na neposredni sončni svetlobi ali ob vročem vremenu lahko tudi vpliva na tlak v pnevmatikah. Če morate preveriti tlak v toplih pnevmatikah, pričakujte povišane vrednosti. Nikar ne izpuščajte zraka iz toplih pnevmatik, da bi poskusili tlak izenačiti s priporočenim tlakom hladnih pnevmatik. Če ima vroča pnevmatika tlak, ki je enak ali nižji od priporočenega tlaka v pnevmatiki, lahko to predstavlja nevarnost zaradi nezadostne napolnjenosti pnevmatike.

Preverjanje in prilagajanje tlaka v pnevmatikah

Upoštevajte ta navodila, ko so pnevmatike hladne in je vozilo Model S stalo na mestu dlje kot tri ure:

Oranžna ikona klicaja v simbolu pnevmatike
 1. Oglejte si informacijsko oznako za pnevmatike na srednjem stebričku na voznikovi strani, če želite izvedeti, kolikšen naj bo tlak v pnevmatikah.
 2. Odstranite pokrovček ventila.
 3. Natančen merilnik tlaka v pnevmatikah dobro namestite na ventil in izmerite tlak.
 4. Po potrebi dodajte ali izpustite zrak, da dosežete priporočeni tlak.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Opomba
  Zrak lahko izpustite tako, da pritisnete kovinsko paličico na sredini ventila.
 5. Znova izmerite tlak z natančnim merilnikom tlaka.
 6. Po potrebi ponavljajte 3. in 4. korak, dokler ne dosežete ustreznega tlaka v pnevmatiki.
 7. Znova namestite pokrovček ventila, da preprečite vdor umazanije. Redno preverjajte, ali je ventil poškodovan oziroma ne tesni dobro.

Pregled in vzdrževanje pnevmatik

Z rednim preverjanjem se prepričajte, da na profilu in bočnicah pnevmatik ni znakov poškodb (izboklin), tujkov, zarez ali obrabe.

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Ne vozite vozila Model S s poškodovano, izrabljeno ali neustrezno napolnjeno pnevmatiko. Redno preverjajte obrabo pnevmatik in se prepričajte, da na njih ni zarez, izboklin ali izpostavljenih delov strukturnih plasti.

Obraba pnevmatik

Ustrezna globina profila je pomembna za ustrezno učinkovitost pnevmatike. Pnevmatike z nižjim profilom od 3 mm so bolj podvržene akvaplaningu v mokrih razmerah, zato jih ne uporabljajte. Pnevmatike z nižjim profilom od 4 mm se ne obnesejo v snegu in plundri, zato jih ne uporabljajte za vožnjo v zimskih razmerah.

Model S je opremljen s pnevmatikami, ki imajo v profilu indikatorje obrabe. Ko se profil obrabi do 3 mm, se na površini profila pojavijo indikatorji, kar daje vtis neprekinjenega pasu gume po vsej širini pnevmatike. Za optimalno učinkovitost in varnost družba Tesla priporoča zamenjavo pnevmatik, preden indikatorji obrabe postanejo vidni.

Pnevmatike z najglobljim profilom namestite v zadnjem delu avtomobila, da izboljšate vodljivost vozila in zmanjšate možnost za akvaplaning v mokrem vremenu.

Rotiranje pnevmatik, centriranje in avtooptika

Družba Tesla priporoča, da rotirate pnevmatike vsakih 10.000 km ali če znaša razlika v globini profila 1,5 mm ali več, kar od tega nastopi prej.

Kontrola smeri rotacije pnevmatik je bistven del vzdrževalnega postopka. Pomaga vzdrževati enakomerno obrabo profila in s tem dlje ohranjati kakovost pnevmatik kljub obrabi, zniževati hrup na cesti in podaljševati življenjsko dobo pnevmatik

Vozila s platišči različnih velikosti in pnevmatikami za vse smeri je mogoče menjati med levo in desno stranjo, ne pa tudi med sprednjo in zadnjo stranjo, saj se velikost sprednjih in zadnjih pnevmatik razlikuje. Rotacija od leve proti desni lahko podaljša življenjsko dobo profila tako, da spremeni smer rotacije posamezne pnevmatike in uravnava obrabo bočnega dela pnevmatike.

Necentrirana kolesa (kar se včasih pozna po tresljajih krmila volan) vplivajo na vodljivost vozila in življenjsko dobo pnevmatik. Kolesa je treba občasno centrirati, čeprav jih uporabljate povsem običajno. Zato jih je treba po potrebi centrirati.

Če je obraba pnevmatik neenakomerna (samo na eni strani pnevmatike) ali postane nenavadno prekomerna, preverite optiko koles.

Predrte pnevmatike

Predrta pnevmatika bo sčasoma izgubila tlak, zato je pomembno, da tlak v pnevmatikah redno preverjate. Predrte ali poškodovane pnevmatike čim prej trajno popravite ali jih zamenjajte.

Predrte pnevmatike brez zračnic morda ne bodo izgubljale zraka, če predmet, ki jih je predrl, ostane v plašču. Če med vožnjo nenadoma začutite tresenje ali motnje oziroma če sumite, da je pnevmatika poškodovana, takoj zmanjšajte hitrost. Vozite počasi in se izogibajte močnemu zaviranju ali ostremu zavijanju ter ustavite vozilo na varnem mestu. Uredite prevoz vozila Model S do servisnega centra Tesla ali do najbližje vulkanizerske delavnice.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
V nekaterih primerih lahko zasilno popravite manjše predrtine (manjše od 6 mm) z izbirnim kompletom za popravilo pnevmatik družbe Tesla. To vam omogoča, da svoje vozilo Model S počasi odpeljete do servisnega centra Tesla ali do bližnje vulkanizerske delavnice.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Ne vozite s predrto pnevmatiko, ki ni bila popravljena, čeprav zaradi predrtja ni izgubila tlaka. Predrta pnevmatika se lahko kadar koli nenadoma izprazni.

Ploska mesta

Če vozilo Model S dalj časa stoji na mestu, se lahko na pnevmatikah pojavijo ploska mesta. Med vožnjo z vozilom Model S ta ploska mesta povzročajo tresljaje, ki postopoma izginejo, ko se pnevmatika segreje in vrne v prvotno obliko.

Če želite omejiti nastanek ploskih mest med shranjevanjem, napolnite pnevmatike do najvišjega tlaka, ki je naveden na boku pnevmatike. Nato pred vožnjo izpustite zrak iz pnevmatik, da bodo napolnjene s priporočenim tlakom.

Podaljšanje življenjske dobe pnevmatik

Če želite s pnevmatikami prevoziti kar največjo razdaljo, vzdržujte priporočeni tlak, upoštevajte omejitve hitrosti in priporočene hitrosti in se izogibajte naslednjim situacijam:

 • Hitro speljevanje ali močno pospeševanje.
 • Hitro zavijanje in močno zaviranje.
 • Udarne jame in predmeti na cesti.
 • Vožnja prek robnikov pri parkiranju.
 • Kontaminacija pnevmatik s tekočinami, ki lahko povzročijo škodo.

Zamenjava pnevmatik in platišč

Pnevmatike se zaradi učinkov ultravijolične svetlobe, skrajnih temperatur, velikih obremenitev in okoljskih pogojev sčasoma razgradijo. Priporočljivo je, da jih zamenjate na šest let ali prej, če je treba, tudi če je globina profila nad najmanjšim dovoljenim.

Če je treba pnevmatike zamenjati predčasno, na primer zaradi predrtja, priporočamo zamenjavo pnevmatik v parih, razen če je razlika v profilu pnevmatik glede na nove pnevmatike manjša od 1,5 mm. V primeru zamenjave pnevmatik morata biti znamka in model novih pnevmatik enaka starim pnevmatikam. Če so pnevmatike enake velikost, par novih pnevmatik namestite zadaj. Po zamenjavi pnevmatike vedno centrirajte kolo in pnevmatiko. Za dodatna navodila se obrnite na profesionalnega prodajalca ali vulkanizerja. Po zamenjavi pnevmatik ali popravilu lahko traja do 24 ur, da se mazivo za pnevmatike popolnoma posuši in se pnevmatike popolnoma prilegajo platiščem. V tem času se izogibajte močnemu pospeševanju, da pnevmatika ne zdrsne s platišča.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
Ne glede na število zamenjanih pnevmatik je za najboljšo učinkovitost priporočena uporaba kompleta enakih pnevmatik.

Če uporabite pnevmatike, ki niso priporočene, morata biti hitrostni razred in nosilnost, ki sta navedena na pnevmatikah (glejte Razumevanje oznak na pnevmatikah), enaka ali boljša od tistih pri originalnih pnevmatikah.

Specifikacije originalnih platišč in pnevmatik, nameščenih na vozilo Model S, glejte Platišča in pnevmatike.

Če zamenjate platišče, je treba ponastaviti senzorje sistema za nadzor tlaka v pnevmatikah (TPMS), da bodo še naprej natančno opozarjali v primeru nezadostno ali prekomerno napolnjenih pnevmatik (glejte Ponastavitev senzorjev sistema TPMS).

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Zaradi lastne varnosti uporabljajte samo pnevmatike in platišča z enakimi specifikacijami, kot jih imajo izvirna. Pnevmatike, ki nimajo enakih specifikacij kot originalne, lahko vplivajo na delovanje sistema za nadzor tlaka v pnevmatikah.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Ne vozite hitreje, kot dovoljuje hitrostni razred pnevmatik na vašem vozilu. Hitrostni razred je naveden na bočnici pnevmatik (glejte Razumevanje oznak na pnevmatikah).

Nesimetrične pnevmatike

Nekatere pnevmatike vozila Model S niso simetrične in jih je treba montirati na platišča tako, da je ustrezna bočnica obrnjena navzven. Na bočnici pnevmatike je izpisana beseda OUTSIDE. Ko namestite nove pnevmatike, poskrbite, da so pravilno montirane na platišča.

Puščica, ki kaže proti besedi "Outside" na boku pnevmatike
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Oprijem s cestiščem je precej slabši, če so pnevmatike neustrezno montirane na platišča.

Odstranjevanje in namestitev aerodinamičnih pokrovov

Če ima vaše vozilo Model S aerodinamične pokrove platišč, jih morate odstraniti, če hočete dostop do kolesnih vijakov.

Odstranjevanje aerodinamičnega pokrova:

 1. Aerodinamični pokrov trdno primite z obema rokama.
 2. Povlecite ga k sebi, da ga odpnete.

Namestitev aerodinamičnega pokrova:

 1. Poravnajte aerodinamični pokrov z ventilom pnevmatike.
 2. Močno pritisnite srednji del pokrova, da se zaskoči v ustreznem položaju, nato pa zaporedoma močno pritiskajte zunanji obod pri posameznih naperah. Morda boste morali držati nasprotno stran pokrova, dokler ne pritrdite vseh naper.
 3. Z rokama močno pritisnite srednji del pokrova (po pokrovu ne udarjajte z rokama), da ga zanesljivo pritrdite.
 4. Na koncu na kratko povlecite posamezno napero in se tako prepričajte, da je ustrezno pritrjena.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
POZOR
Pred vožnjo se prepričajte, da je aerodinamični pokrov povsem pritrjen, da ne bo odpadel.

Konfiguracija platišč

Če želite namestiti nova platišča ali jih samo zamenjati z drugačnimi, posodobite konfiguracijo platišč vozila z dotikom možnosti Upravljalni elementi > Servis > Platišča in pnevmatike > Kolesa. Na ta način se bo vozilo Model S seznanilo z novimi platišči in bo lahko nudilo natančnejše posodobitve stanja vozila. V spustnem meniju izberite platišče, ki se ujema z novimi platišči, ki jih želite namestiti na vozilo Model S. Z izbiro novih platišč v konfiguracij platišč zamenjate tudi platišča, ki so prikazana na avatarju vozila na zaslonu na dotik.

Ugotovite, ali je vaše vozilo opremljeno z različno velikimi kolesi na sprednji in zadnji osi. Oglejte si, ali se oznake velikosti na bočnicah sprednjih in zadnjih pnevmatik ujemajo ali so različne. Če so kolesa različnih velikosti, bodite še posebej previdni pri namestitvi novih platišč, saj morajo biti enakih velikosti kot prejšnja.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
Sprememba konfiguracije platišč vozila lahko vpliva na ocene dosega, opozorila glede tlaka v pnevmatikah in prikaz vozila.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Pri namestitvi ali zamenjavi platišč uporabljajte samo platišča, odobrena s strani družbe Tesla. Z uporabo neodobrenih platišč lahko povzročite veliko škodo. Družba Tesla ne prevzema odgovornosti za škodo, ki bi jo povzročila uporaba platišč, ki niso odobrena s strani družbe Tesla.

Nadzor tlaka v pnevmatikah

Vsako pnevmatiko je treba pregledati vsak mesec, ko je hladna in napolnjena s priporočenim tlakom, ki je naveden na informacijski oznaki za pnevmatike na voznikovem stebričku vrat (glejte Vzdrževanje tlaka v pnevmatikah). Če so na vašem vozilu pnevmatike z drugačnimi merami od tistih, ki so na ploščici ali nalepki s podatki o tlaku v pnevmatikah, se pozanimajte, kolikšen je ustrezen tlak v teh pnevmatikah.

Vaše vozilo ima dodatno varnostno funkcijo, saj je opremljeno s sistemom TPMS, ki prikazuje tlak v pnevmatikah (opozorilo glede tlaka v pnevmatikah) na instrumentni plošči, če je vsaj ena od pnevmatik napolnjena z občutno prenizkim ali previsokim tlakom. Ko se na instrumentni plošči prikaže indikatorska lučka, ki vas opozori na tlak v pnevmatikah, čim prej ustavite vozilo in si oglejte pnevmatike ter jih napolnite z ustreznim tlakom (glejte Vzdrževanje tlaka v pnevmatikah). Vožnja z znatno prenizkim tlakom v pnevmatikah lahko povzroči pregrevanje in poškodbe pnevmatik. Prenizek tlak v pnevmatikah tudi poveča porabo goriva in skrajša življenjsko dobo pnevmatik ter lahko vpliva na vodljivost in zmožnost zaviranja vozila.

Oranžna ikona klicaja v simbolu pnevmatike
Če vozilo Model S zazna okvaro sistema TPMS, ta indikator utripa minuto po vsakem zagonu vozila Model S.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
Namestitev dodatkov, ki niso odobreni s strani družbe Tesla, lahko vpliva na sistem TPMS.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Sistem TPMS ne nadomešča ustreznega vzdrževanja pnevmatik, vključno z ročnim preverjanjem tlaka v pnevmatikah in rednim pregledom stanja pnevmatik. Voznik je odgovoren za vzdrževanje ustreznega tlaka v pnevmatikah, čeprav prenizek ali previsok tlak ne doseže ravni, pri kateri bi sistem TPMS izdal opozorilo glede tlaka v pnevmatikah na instrumentni plošči.

Ponastavitev senzorjev sistema TPMS

Po zamenjavi vsaj enega od platišč (ne pa tudi po zamenjavi pnevmatike ali po rotiranju koles), je treba senzorje sistema TPMS ponastaviti, da zagotovite natančno opozarjanje glede tlaka v pnevmatikah.

Pri novejših različicah vozila Model S se senzorji TPMS samodejno ponastavijo, če vozite s hitrostjo več kot 25 km/h dlje kot 10 minut. Pri starejših različicah upoštevajte ta navodila:

 1. Vse pnevmatike napolnite s priporočenim tlakom, ki je naveden na informacijski oznaki za pnevmatike na stebričku vrat.
 2. Pripravite se na desetminutno vožnjo, nato pa se dotaknite možnosti Upravljalni elementi > Servis > Ponastavi senzorje TPMS.
 3. Sledite navodilom na zaslonu.
  Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
  POZOR
  Če izberete nepravilno velikost platišč, lahko pride do napačnih opozoril glede tlaka v pnevmatikah. Če se izpiše opozorilo glede tlaka v pnevmatikah, izstopite iz vozila, zaprite zadnji prtljažnik in vsa vrata, počakajte, da se zaslon na dotik zatemni, nato pa znova vstopite v vozilo in izberite pravilno velikost platišč, preden se dotaknete možnosti Ponastavi senzorje TPMS.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
Pri nekaterih starejših različicah vozila Model S lahko sistem TPMS ob zamenjavi platišč z 21-palčnimi izda napačna opozorila glede tlaka v pnevmatikah. Za dodatne nastavitve odpeljite vozilo Model S v servisni center Tesla.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Ne ponastavljajte senzorjev sistema TPMS, da bi izbrisali opozorila glede tlaka v pnevmatikah.

Zamenjava senzorja za pnevmatike

Če se pogosto prikaže opozorilni indikator za tlak v pnevmatikah, se z mobilno aplikacijo naročite na servis, kjer bodo ugotovili, ali je treba zamenjati senzor za pnevmatike. Če pnevmatiko popravite ali zamenjate v drugem servisnem centru, senzor za pnevmatike morda ne bo deloval, dokler ga ne nastavijo v servisnem centru družbe Tesla.

Okvara sistema za nadzor tlaka v pnevmatikah (TPMS)

Model S je opremljen tudi z indikatorjem okvare sistema za nadzor tlaka v pnevmatikah (TPMS), ki vas obvesti, če sistem ne deluje, kot bi moral.

Oranžna ikona klicaja v simbolu pnevmatike
Indikator okvare sistema za nadzor tlaka v pnevmatikah (TPMS) deluje v kombinaciji z indikatorsko lučko tlaka v pnevmatikah. Ko sistem zazna okvaro, indikator utripa približno eno minuto, nato pa neprekinjeno sveti. To se ponovi ob vsakem naslednjem zagonu vozila, dokler okvare ne odpravite. Ko sveti indikator okvare sistema za nadzor tlaka v pnevmatikah (TPMS), sistem morda ne bo pravilno zaznal ali signaliziral prenizkega ali previsokega tlaka v pnevmatikah.

Do okvare sistema za nadzor tlaka v pnevmatikah (TPMS) lahko pride zaradi različnih vzrokov, vključno z namestitvijo nadomestnih ali drugačnih pnevmatik ali platišč, ki preprečujejo ustrezno delovanje sistema TPMS. Po vsaki zamenjavi pnevmatike ali platišča na vozilu preverite, ali sveti indikatorska lučka okvare sistema za nadzor tlaka v pnevmatikah (TPMS). Na ta način boste zagotovili, da nadomestne pnevmatike ali platišča omogočajo ustrezno delovanje sistema TPMS.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
Če ste pnevmatiko zamenjali ali popravili s tesnilnim sredstvom, ki se razlikuje od tesnilnega sredstva, ki je na voljo pri družbi Tesla, in sistem zazna nizek tlak v pnevmatiki, je možno, da je senzor za pnevmatike poškodovan.

Vrste sezonskih pnevmatik

Poznavanje vaše vrste pnevmatike

Vrsta pnevmatike, s katero je vaše vozilo opremljeno, je odvisno od modela in trga. Pomembno je razumeti zmogljivosti pnevmatik vašega vozila in poznati primernost teh za poletje, vse leto ali za zimo. Preverite informacije na bočnici pnevmatike, ki se nanašajo na karakteristike zmogljivosti pnevmatik (glejte Razumevanje oznak na pnevmatikah).

Letne in celoletne pnevmatike

Letne in celoletne pnevmatike so zasnovane za optimalno zmogljivost na suhih in mokrih cestah, ne obnesejo pa se najbolje v zimskih razmerah. Celoletne pnevmatike so zasnovane tako, da omogočajo ustrezen oprijem v večini pogojev skozi vse leto, vendar ne nudijo enakega oprijema kot zimske pnevmatike na zasneženih ali poledenelih cestah. Na bočnicah celoletnih pnevmatik lahko piše "ALL SEASON" in/ali "M+S" (blato in sneg).

V primeru vožnje pri nizkih temperaturah ali po zasneženih ali poledenelih cestah, priporoča družba Tesla uporabo zimskih pnevmatik.

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Pri nizkih temperaturah, v primeru snega ali ledu, letne ali celoletne pnevmatike ne nudijo zadostnega oprijema. Izbira in montaža ustreznih pnevmatik za zimske razmere je pomembna za zagotovitev varnosti in optimalnih zmogljivosti vašega vozila Model S.

Zimske pnevmatike

Z zimskimi pnevmatikami izboljšate oprijem na zasneženih in poledenelih cestah. Vedno namestite celoten komplet štirih zimskih pnevmatik hkrati. Zimske pnevmatike morajo biti enakega premera in znamke in morajo imeti enako strukturo in profil na vseh štirih kolesih.

Simbol snežinke v gori
Zimske pnevmatike imajo na bočnici simbol gore/snežinke.

Med vožnjo z zimskimi pnevmatikami boste morda slišali več hrupa s ceste, profil je manj odporen, na suhih cestah pa imajo slabši oprijem.

Če je vaše vozilo opremljeno z zimskimi pnevmatikami, si oglejte nalepko z opozorilom glede pnevmatik na stebričku vrat.

Oznaka z najvišjo dovoljeno hitrostjo za različne zimske pnevmatike

Vožnja pri nizkih temperaturah

Zmogljivosti pnevmatik so manjše pri nizkih temperaturah, kar pomeni, da je oprijem slabši, bolj pa so tudi podvržene poškodbam zaradi udarcev. Oprijem športnih pnevmatik (za vožnjo v poletnem obdobju) je pri temperaturah pod 5 °C manjši, zato uporaba v snegu in ledu ni priporočena. Športne pnevmatike so lahko trše, ko so hladne, zato boste prvih nekaj kilometrov slišali kotaljenje, dokler se ne segrejejo.

Uporaba snežnih verig

V družbi Tesla so preizkusili in odobrili naslednje snežne verige, s katerimi izboljšate oprijem na zasneženih cestah. Snežne verige lahko namestite samo na zadnji pnevmatiki. Odobrene snežne verige lahko kupite pri družbi Tesla.

Velikost pnevmatik Priporočene verige
19 palcev KONIG K-SUMMIT K45

Ne uporabljajte snežnih verig na 21-palčnih pnevmatikah.

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
POZOR
Snežnih verig ne nameščajte na letne pnevmatike, saj jih lahko s tem poškodujete.

Pri namestitvi snežnih verig se držite priloženih navodil in opozoril proizvajalca snežnih verig. Namestite jih čim bolj enakomerno in čim tesneje.

Uporaba snežnih verig:

 • Pred vsako uporabo preglejte morebitne razrahljane dele in poškodovane člene snežnih verig.
 • Zračno vzmetenje (če je nameščeno) nastavite na Standardno in izklopite možnost Privzeta višina vožnje je prenizka (glejte Zračno vzmetenje).
 • Izogibajte se prekomerni obremenitvi vozila Model S (težek tovor lahko zmanjša razdaljo med pnevmatikami in karoserijo).
 • Ne vozite vozila z neustrezno nameščenimi snežnimi verigami.
 • Vozite počasi. Hitrost vožnje naj ne bo višja od 48 km/h.
 • Snemite snežne verige, takoj ko razmere to omogočajo.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
V nekaterih državah/regijah je uporaba snežnih verig prepovedana. Pred namestitvijo snežnih verig se seznanite z lokalnimi zakoni.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
POZOR
Zračno vzmetenje (dodatna oprema) naj ostane na Srednji višini vožnje, da se izognete škodi.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
POZOR
Uporaba snežnih verig, ki niso priporočene, ali uporaba snežnih verig na pnevmatikah drugih dimenzij, lahko poškoduje vzmetenje, karoserijo, platišča in/ali zavorne vode. Za škodo, ki nastane zaradi uporabe snežnih verig, ki niso priporočene, ali zaradi neustrezno nameščenih snežnih verig, ne morete uveljavljati garancije.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
POZOR
Ne uporabljajte snežnih verig na sprednjih pnevmatikah.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
POZOR
Nikoli ne izpustite zraka iz pnevmatik, da bi namestili snežne verige. Ob ponovnem polnjenju pnevmatik bodo snežne verige morda nameščene pretesno in lahko poškodujejo pnevmatike.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
POZOR
Prepričajte se, da se snežne verige ne dotikajo komponent vzmetenja ali zavornih vodov. Če slišite neobičajen zvok snežnih verig, ki bi lahko pomenil, da se dotikajo vozila Model S, takoj ustavite vozilo in si oglejte situacijo.