Upravljanje elementov za upravljanje klimatske naprave

Pregled elementov za upravljanje klimatske naprave

Upravljalni elementi klimatske naprave so na voljo na dnu zaslona na dotik. Privzeto je klimatska naprava nastavljena na Samod. delovanje, ki ves čas vzdržuje optimalno udobje, razen v primeru najskrajnejših vremenskih razmer. Ko prilagodite temperaturo v kabini pri načinu delovanja Samod., sistem samodejno prilagaja ogrevanje, klimatizacijo, porazdelitev zraka in hitrost ventilatorja za vzdrževanje izbrane temperature v kabini.

Pritisnite temperaturo na dnu zaslona na dotik za dostop do glavnega zaslona za upravljanje klimatske naprave, kjer lahko prilagajate nastavitve klimatske naprave. Kadar koli lahko preklopite nazaj na samodejno delovanje tako, da se dotaknete možnosti Samod. Pritisnite gumb za vklop in izklop na glavnem zaslonu klimatske naprave za vklop in izklop delovanja. Za hiter dostop do pogosto uporabljenih nastavitev pritisnite < ali > za prikaz pojavnega okna klimatskih nastavitev.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
Sistem klimatske naprave napaja visokonapetostna baterija. Dolgotrajna uporaba zato zmanjša doseg vožnje.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Zaradi preprečevanja opeklin, ki so lahko posledica dolgotrajne uporabe, morajo posamezniki s periferno nevropatijo ali posamezniki z omejeno občutljivostjo na bolečino zaradi sladkorne bolezni, starosti, nevrološke poškodbe ali drugega vzroka previdno uporabljati sistem klimatske naprave in grelnike sedežev.

Prilagajanje nastavitev klimatske naprave

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
Z glasovnimi ukazi lahko enostavno prostoročno prilagajate nastavitve klimatske naprave, na primer vklop gretja sedežev ali spreminjanje temperature v kabini (glejte Glasovni ukazi).
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
Za dostop do ogrevanja sedežev ali odmrzovalnikov z enim pritiskom, lahko te upravljalne elemente dodate med Moje aplikacije. Glejte Prilagajanje možnosti Moje aplikacije.
 1. Z dotikom vklopite ali izklopite klimatsko napravo.
 2. Dotaknite se možnosti Samod., da vklopite ali izklopite samodejno delovanje.
 3. Dotaknite se ikone sedeža na voznikovi strani, če želite prilagoditi ogrevanje voznikovega sedeža. Ogrevanje sedežev deluje na treh stopnjah od 3 (najvišja) do 1 (najnižja). Za dostop do grelnikov sedežev z enim pritiskom je na možnost voljo dodajanja bližnjic na dno zaslona (glejte Prilagajanje možnosti Moje aplikacije).
 4. Pritisnite za vklop odmrzovalnika brisalcev (dodatna oprema). Odmrzovanje brisalcev se bo po 15 minutah samodejno izklopilo.
 5. Z dotikom vklopite ali izklopite ogrevanje volana (dodatna oprema).
 6. Če je vozilo v položaju za parkiranje, se prikažejo te nastavitve, da lahko omogočite nadaljnje delovanje sistema klimatske naprave tudi, če zapustite vozilo Model S (glejte Načini stalno vklopljene klimatske naprave, Domača žival in Kampiranje).
 7. Z dotikom izklopite ogrevanje sedežev.
 8. Z dotikom prilagodite ogrevanje sprednjih in zadnjih sedežev.
 9. Pritisnite ikono sedeža na sovoznikovi strani, če želite prilagoditi ogrevanje sovoznikovega sedeža. Ogrevanje sedežev deluje na treh stopnjah od 3 (najvišja) do 1 (najnižja). Za dostop do grelnikov sedežev z enim pritiskom je na možnost voljo dodajanja bližnjic na dno zaslona (glejte Prilagajanje možnosti Moje aplikacije).
 10. Če je vaše vozilo Model S opremljeno s filtrom HEPA medicinske kakovosti, filter zagotavlja najboljšo kakovost zraka v kabini, ko je klimatska naprava vklopljena in v kabino vstopa zunanji zrak (kroženje zraka je izklopljeno). Filter HEPA je izjemno učinkovit pri odstranjevanju delcev, vključno z onesnaženjem, alergeni, bakterijami, cvetnim prahom, sporami plesni in virusi. Tako filter HEPA kot sistem sekundarne filtracije vsebujeta tudi aktivno oglje, ki odstranjuje širok spekter vonjev in plinov. Ko vklopite način za zaščito pred biološkim orožjem, nadtlak v kabini minimizira količino zunanjega zraka, ki lahko vstopi v vozilo.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Opomba
  Nekaterih plinov, kot je ogljikov monoksid, aktivno oglje ne more učinkovito odstraniti.
 11. Ko je vozilo Model S v prestavi za parkiranje, se dotaknite možnosti Načrtuj, da nastavite vsakodnevni ponavljajoč čas, ko naj se vozilo Model S pripravi na vožnjo s pripravo baterije in temperature v kabini in/ali s polnjenjem v času nižje tarife (glejte Načrtovano polnjenje in načrtovani odhod).
 12. Odmrzovalnik vetrobranskega stekla usmeri pretok zraka na vetrobransko steklo. Dotaknite se enkrat, če želite odrositi vetrobransko steklo (ikona se obarva oranžno). Dotaknite se drugič, če želite odmrzniti vetrobransko steklo. Dotaknite se tretjič za izklop ter vrnitev porazdelitve zraka, ogrevanja in ventilatorja na prejšnje nastavitve. Ko odmrzovalnik vetrobranskega stekla deluje pri nizki temperaturi okolja, se ogrevata tudi zunanji stranski ogledali. Za več informacij o pripravi na hladno vreme si oglejte Najboljše prakse ob hladnem vremenu.
 13. Dotaknite se za upravljanje pretoka zraka v kabini. Zrak lahko vstopa v vozilo Model S iz okolice ali kroži znotraj kabine.
 14. Z drsnikom nastavite hitrost ventilatorja.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Opomba
  Ko prilagodite hitrost ventilatorja, se lahko zaradi zmanjšanja ali povečanja pretoka zraka spremeni izbrana nastavitev vstopanja zraka v vozilo Model S.
 15. Dotaknite se, da vklopite ali izklopite sistem klimatizacije. Z izklopom zmanjšate hlajenje, a prihranite energijo.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Opomba
  Ker je vozilo Model S veliko tišje od vozila na bencinski pogon, lahko slišite zvok kompresorja klimatske naprave med delovanjem. Znižajte hitrost ventilatorja, da zmanjšate hrup.
 16. Izberite, kje zrak naj se zrak dovaja v sprednjo kabino (zračniki za vetrobransko steklo, v višini obraza ali v višini nog). Izberete lahko enega ali več ventilatorjev.

Pojavno okno klimatske naprave

Dotaknite se puščic temperature na dnu zaslona na dotik, če želite, da se prikaže pojavno okno za enostaven dostop do nekaterih najpogosteje uporabljenih elementov za upravljanje klimatske naprave:

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
Za dostop do ogrevanja sedežev ali odmrzovalnikov z enim pritiskom, lahko te upravljalne elemente dodate med Moje aplikacije. Glejte Prilagajanje možnosti Moje aplikacije.
 1. Z dotikom odprete zaslon z glavnimi elementi za upravljanje klimatske naprave.
 2. Vklopite ali izklopite gretje ali hlajenje sedežev (dodatna oprema).
 3. Vklopite ali izklopite gretje sprednjega ali zadnjega stekla.
 4. S premikanjem drsnika spreminjate temperaturo v kabini. Vklopite lahko tudi ločeno nastavitev temperature za voznika in sovoznika, ki lahko tako prilagajata temperaturi lastnim željam. Sovoznik se lahko dotakne ikone temperature na dnu zaslona na dotik ali zaslona z glavnimi elementi za upravljanje klimatske naprave, če želi prilagoditi svojo temperaturo. Znova se dotaknite možnosti Razdeli, če želite izklopiti ločeno nastavitev temperature.

Načini stalno vklopljene klimatske naprave, Domača žival in Kampiranje

Nastavitve Ohranitev klim. naprave, Domača žival in Kampiranje omogočajo delovanje sistema klimatske naprave, ko je izbran položaj za parkiranje in zapustite vozilo Model S ali ko se odločite, da boste ostali v vozilu. Te nastavitve se koristne, ko je v vročih ali hladnih vremenskih razmerah pomembno vzdrževati temperaturo v kabini. Ko na primer ob vročem dnevu pustite v vozilu Model S nakupljena živila, uporabite nastavitev za stalno vklopljeno klimatsko napravo, da se živila ne pokvarijo.

Način Domača žival je zasnovan za ohranjanje udobne temperature kabine za vašega ljubljenčka in vam omogoča redno spremljanje temperature prek mobilne aplikacije (za kar telefon in vozilo potrebujeta dostop do mobilnih omrežij). Ko je nastavljen način Domača žival, je na zaslonu na dotik prikazana trenutna temperatura kabine, kar mimoidočim sporoča, da je vaš ljubljenček varen. Ta nastavitev ni namenjena ljudem in je namenjena le kratkotrajni uporabi, ko se zadržujete v neposredni bližini, če se morate vrniti v vozilo, ko temperature ni več mogoče vzdrževati.

Način Kampiranje vam omogoča, da napajate elektroniko prek vhodov USB in vtičnice z napetostjo nizka napetost ter hkrati vzdržujete temperaturo v kabini. Zaslon na dotik ostane vključen, tako da lahko predvajate glasbo, brskate po internetu, igrate videoigre ali gledate serije v možnosti Tesla Gledališče. Prav tako lahko z nastavitvami za medijske vsebine in klimatsko napravo upravljate prek seznanjenega telefona. Način Kampiranje je primeren za takrat, ko ostanete v svojem vozilu recimo pri kampiranju ali ko ostanete v avtu z otrokom. Ko je način aktiven, sta Sentry Mode in alarm vozila onemogočena. Funkcija zaklepanja vrat ob zapuščanju vozila ni aktivna.

Upravljanje načina za stalno vklopljeno klimatsko napravo, Domača žival ali Kampiranje:

 1. Napolnjenost baterije mora biti najmanj 20 %.
 2. Aktivirajte način za parkiranje. Nastavitve Ohranitev klim. naprave, Domača živalin Kampiranje so na voljo le, ko je vozilo Model S v prestavi za parkiranje.
 3. Po potrebi prilagodite nastavitve klimatske naprave.
 4. Na zaslonu klimatske naprave pritisnite nastavitev Ohranitev klim. naprave, Domača žival ali Kampiranje.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Opomba
  Prek mobilne aplikacije lahko nadzorujete tudi načina Domača žival in Kampiranje tako, da na zaslonu klimatske naprave iz sive vrstice podrsnete navzgor.

Sistem klimatske naprave poskuša vzdrževati nastavitve klimatiziranja, dokler ne preklopite iz prestave za parkiranje ali ga ne izklopite ročno. Izogibajte se uporabi načinov za ohranitev klimatske naprave, Dog Mode ali Kampiranje pri nizki napolnjenosti baterije. Če pade napolnjenost baterije pod 20 %, vas poskuša mobilna aplikacija Tesla z obvestili opozoriti, da preverite vse, kar ste pustili v vozilu Model S.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
Posodobitev programske opreme ni mogoče izvesti, ko je aktiven način za stalno vklopljeno klimatsko napravo, Domača žival ali Kampiranje.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
Senzor vdora (če je vgrajen) se samodejno onemogoči, ko je aktiven način za stalno vklopljeno klimatsko napravo, Domača žival ali Kampiranje. To delovanje pa lahko preglasite, tako da ostane senzor vdora omogočen. To naredite tako, da se po omogočitvi načina za stalno vklopljeno klimatsko napravo, načina Dog Mode ali načina kampiranja dotaknete možnosti Upravljalni elementi > Varnost > Nagib/vdor. Upoštevajte pa, da se lahko pri omogočenem senzorju vdora ob aktivnem načinu za stalno vklopljeno klimatsko napravo, Domača žival ali Kampiranje zaradi premikanja zraka v kabini sproži alarmni dogodek.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Nikoli ne puščajte otroka brez nadzora v vozilu.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Preverite, ali so v lokalnih zakonih kakršne koli omejitve glede puščanja domačih živali brez nadzora v vozilu.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Odgovorni ste za varnost svojega psa ali ljubljenčka. Nikdar jih v vozilu Model S ne zapustite za daljše obdobje. Nenehno nadzorujte temperaturo vozila in njihovo dobro počutje. Za telefon morate imeti zagotovljen ustrezen paket mobilnih podatkov, vi pa morate biti v bližini, da se lahko v vozilo po potrebi vrnete nemudoma.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
V izrednem primeru, ko je treba za klimatsko napravo opraviti servis ali ta ne deluje pravilno, se izogibajte uporabi načinov za stalno vklopljeno klimatsko napravo, Domača žival in Kampiranje. Za varstvo neprecenljivega se nikdar ne zanašajte na vozilo.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Mobilna aplikacija omogoča prilagajanje zaslona in sistema klimatske naprave na daljavo. Če z mobilno aplikacijo izklopite sistem klimatske naprave, pa načini za stalno vklopljeno klimatsko napravo, Domača žival in Kampiranje nehajo delovati.

Zaščita pred pregrevanjem kabine

Zaščita pred pregrevanjem kabine preprečuje pregrevanje kabine v izjemni vročini. Čeprav klimatske naprave ni treba nujno aktivirati ob zapuščanju vozila Model S, lahko ta zniža in ohranja temperaturo v kabini. To lahko prepreči prekomerno vročino v kabini, če pustite avtomobil na vročem soncu, kar poskrbi za udobnejše vozilo, ko se vrnete. Zaščita pred pregrevanjem kabine se lahko vklopi do 15 minut po tem, ko zapustite vozilo. Ta funkcija je namenjena zagotavljanju udobja potnikom in ne vpliva na zanesljivost sestavnih delov vozila.

Za vklop pritisnite možnost Upravljalni elementi > Varnost > Zaščita pred pregrevanjem kabine in izberite:

 • Vklop: Klimatska naprava deluje, ko temperatura v kabini naraste nad 40 °C. Za nastavitev temperature po meri morate imeti najnovejšo verzijo mobilne aplikacije.
 • Izklop: Onemogoči zaščito pred pregrevanjem kabine.

Zaščito pred pregrevanjem vozila lahko aktivirate tudi oddaljeno prek mobilne aplikacije, tako da pritisnete Klimatska naprava. Iz spodnje menijske vrstice povlecite navzgor in izberite nastavitev pod Zaščita pred pregrevanjem kabine (glejte Mobilna aplikacija).

Zaščita pred pregrevanjem kabine deluje, dokler ne mine 12 ur od vašega izhoda iz vozila Model S ali dokler se raven energije v bateriji ne zniža pod 20 %, kar od tega nastopi prej. Zaščita pred pregrevanjem kabine je porabnik energije baterije, kar lahko zmanjšuje doseg.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
Če želite omogočiti možnost Zaščita pred pregrevanjem kabine, morata biti možnosti Nagib/vdor in Sentry Mode izklopljeni.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Zaradi samodejnega izklopa, skrajnih zunanjih razmer ali potencialne nezmožnosti za ohranitev izbrane temperature, se lahko notranjost vozila nevarno segreje tudi pri omogočeni zaščiti pred pregrevanjem kabine. Če ugotovite, da temperatura vedno prekorači izbrano vrednost, se obrnite na servis Tesla.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Nikoli ne puščajte otrok ali domačih živali brez nadzora v vozilu. Zaradi samodejnega izklopa ali skrajnih zunanjih razmer se lahko notranjost vozila nevarno segreje tudi pri omogočeni zaščiti pred pregrevanjem kabine.

Namigi za upravljanje klimatske naprave

 • Ko z mobilno aplikacijo aktivirate klimatsko napravo, se ta samodejno izklopi, ko pade stanje napolnjenosti pade pod 20 %, ali po poteku dveh ur. Za daljše hlajenje ali ogrevanje kabine napolnite svoje vozilo in v mobilni aplikaciji znova omogočite nastavitve klimatske naprave.
 • Morda boste slišali zvok delovanja klimatske naprave iz kabine, ko je vozilo Model S parkirano. Slišen je pridušen zvok ventilatorja. Klimatska naprava se poskuša osušiti in tako zmanjšati nastanek dodatne vlage in zatohlega zraka. To je povsem normalno delovanje in ne predstavlja razloga za skrb.
 • Za varčevanje z energijo vklopite način dosega (dodatna oprema), da omejite moč sistema klimatske naprave (dotaknite se možnosti Upravljalni elementi > Stopalke in krmiljenje > Način dosega). Kabina se tako morda manj učinkovito ogreva in hladi, lahko pa pri nizki zunanji temperaturi toploto zagotovite z grelniki sedežev.
 • Če je sistem klimatske naprave glasnejši od vaših pričakovanj, ročno zmanjšajte hitrost ventilatorja.
 • Kompresor klimatske naprave poleg notranjosti hladi tudi baterijo. Pri visoki zunanji temperaturi se zato lahko kompresor klimatske naprave vklopi, čeprav ste ga izklopili. To je normalno, saj je hlajenje baterije zelo pomembno, ker zagotavlja, da ostane baterija v optimalnem temperaturnem območju za dolgo življenjsko dobo in optimalno delovanje.
 • Tudi če ga ne uporabljate, lahko slišite, kako Model S cvili, ali zvok vode, ki kroži. Ti zvoki so normalni in se pojavijo ob vklopu notranjih hladilnih sistemov, ki podpirajo različne funkcije vozila, kot sta vzdrževanje baterije z napetostjo nizka napetost in uravnavanje temperature visokonapetostne baterije.
 • Za zagotovitev učinkovitega delovanja sistema klimatske naprave zaprite vsa stekla in poskrbite, da zunanja mreža pred vetrobranskim steklom ni prekrita z ledom, snegom, listjem ali drugimi ovirami.
 • V zelo vlažnih razmerah je normalno, da se vetrobransko steklo rahlo zamegli, ko prvič vklopite klimatsko napravo.
 • Majhna luža vode pod parkiranim vozilom Model S je normalen pojav. Na spodnji strani vozila izteka dodatna voda, ki nastane pri razvlaževanju.
 • Ko je vozilo parkirano, se lahko pri visoki zunanji temperaturi za znižanje temperature v kabini vklopi ventilator, ki prezrači kabino. To se zgodi samo, če je napolnjenost baterije večja od 20 %.