Zaslon na dotik

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Med vožnjo bodite vedno pozorni na cestne in prometne razmere. Medtem ko se vozilo premika, se izogibajte uporabi zaslona na dotik in opravljanju nastavitev, saj lahko s tem preusmerite pozornost voznika in ogrožate varnost potnikov in drugih udeležencev v prometu.

Zaslon na dotik se uporablja za upravljanje mnogih funkcij, ki jih v običajnih avtomobilih upravljate s fizičnimi gumbi (na primer nastavitev ogrevanja kabine, klimatske naprave, žarometov itd.). Prek zaslona na dotik lahko tudi upravljate predstavnosti, preletite, uporabljate funkcije sistema za razvedrilo in prilagajate vozilo Model S lastnim željam. Za prostoročni dostop do splošnih upravljalnih elementov zaslona na dotik uporabljajte glasovne ukaze (glejte Glasovni ukazi).

Če se zaslon na dotik ne odziva ali če deluje neobičajno, ga lahko znova zaženete (glejte Ponovni zagon zaslona na dotik ali instrumentne plošče).

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
POZOR
Na zaslon na dotik ne nalepite zaščitne folije. V nasprotnem primeru lahko pride do nenamernih dotikov zaslona na dotik (fantomski dotiki), počasnejše odzivnosti ali neodzivnosti na dotike, elektrostatične razelektritve, ki lahko poškoduje zaslon na dotik, ipd. Morebitne škode, do katere bi prišlo zaradi nalepljene zaščitne folije, garancije ne krije.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
Ilustracije so na voljo samo za boljše razumevanje koncepta. Na zaslonu prikazane podrobnosti so odvisne od dodatne opreme vozila, različice programske opreme, tržne regije in regionalnih ter jezikovnih nastavitev.
 1. Vrstica stanja: Oglejte si upravljalne elemente in stanje avtomobila v zgornji vrstici (glejte Ikone v zgornji vrstici stanja).
 2. Navigacija: Spremenite usmerjenost zemljevida, poiščite cilj ali uporabite navigacijo do njega in spremenite nastavitve navigacije (glejte Zemljevidi in navigacija).
 3. Upravljalni elementi: Upravljajte različne funkcije in prilagodite vozilo Model S po svojih željah. Zaslon z upravljalnimi elementi se prikaže prek zemljevida. Dotaknite se možnosti na zaslonu Upravljalni elementi, če želite, da se prikažejo različne nastavitve in možnosti, povezane z izbrano možnostjo.

  Za iskanje določene nastavitve se dotaknite možnosti Iskanje na vrhu zaslona z upravljalnimi elementi. Uveljavite spremembe neposredno s strani z rezultati ali se dotaknite povezave, da se pomaknete do zadevne možnosti med upravljalnimi elementi.

  Ikona informacij
  Ko se ob določeni nastavitvi prikaže ikona informacij, se je dotaknite in odprlo se bo pojavno okno s koristnimi podrobnostmi o tej nastavitvi.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Opomba
  Veliko krmilnih elementov, nastavitev in priljubljenih možnosti (na primer klimatska naprava, viri predstavnosti, in navigacija) je mogoče spreminjati prostoročno z glasovnimi ukazi (glejte Glasovni ukazi).
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Opomba
  Družbi Tesla lahko pošljete povratne informacije o zaslonu na dotik z dolgim pritiskom te ikone.
 4. Elementi za upravljanje klimatske naprave (voznik): Z levo in desno puščico znižate/povišate temperaturo v kabini. Dotaknite se možnosti Razdeli v pojavnem oknu, da prikažete ločene upravljalne elemente za voznika in sovoznika. Dotaknite se ikone temperature, da prilagodite nastavitve klimatske naprave (glejte Upravljanje elementov za upravljanje klimatske naprave).
 5. Moje aplikacije: Za dostop do pogosto uporabljenih aplikacij in upravljalnih elementov z enim pritiskom, lahko izberete, kar je prikazano na tem mestu. Glejte Prilagajanje možnosti Moje aplikacije.
 6. Zaganjalnik aplikacij: Za odpiranje predala z aplikacijami pritisnite zaganjalnik aplikacij. Nato pritisnite katero koli aplikacijo in jo tako odprite. Izbrana aplikacija je prikazana na vrhu zaslona. Če želite zapreti aplikacijo, jo povlecite navzdol.
 7. Nedavne aplikacije: Prikaže nazadnje uporabljene aplikacije. Število aplikacij, prikazanih v tem razdelku je odvisno od števila aplikacij, ki ste jih vnesli v Moje aplikacije. Če v Moje aplikacije dodate največje dovoljeno število aplikacij, so prikazane le nedavne aplikacije.
 8. Elementi za upravljanje klimatske naprave (sovoznik): Prikažejo se, če za elemente za upravljanje temperature uporabite možnost Razdeli in tako omogočite ločene upravljalne elemente za voznika in sovoznika.
 9. Upravljanje glasnosti: Uravnavanje glasnosti predvajalnika vsebin in telefonskih klicev (glejte Prilagajanje glasnosti). Glasnost navodil navigacijskega sistema upravljate ločeno (glejte Zemljevidi in navigacija).

Prilagajanje možnosti Moje aplikacije

Za dostop do pogosto uporabljenih aplikacij in upravljalnih elementov lahko prilagodite elemente v prikazanem območju za Moje aplikacije v spodnji vrstici zaslona na dotik:

 1. Odprite način za prilagajanje, tako da pritisnete in pridržite katero koli aplikacijo ali upravljalni element v območju Moje aplikacije. Če je to območje prazno, pritisnite zaganjalnik aplikacij.
 2. Povlecite katero koli aplikacijo ali upravljalni element iz predala z aplikacijami v Moje aplikacije v spodnji vrstici.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Opomba
  Grelniki sedežev, izbrani v predalu aplikacij so prikazani poleg temperature, namesto v območju Moje aplikacije.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
Ko v območju Moje aplikacije dodate največje dovoljeno število aplikacij ali upravljalnih elementov, se ob dodajanju naslednje aplikacije odstrani aplikacija, ki je skrajno desno.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
Aplikacijo ali upravljalni element iz razdelka Moje aplikacije odstranite tako, jo pritisnete in pridržite, nato pa pritisnete ikono "X".

Ikone v zgornji vrstici stanja

odklenjena ključavnica
Z dotikom te ikone zaklenete/odklenete vsa vrata in prtljažnik.
16:20
Vozilo samodejno posodobi uro. Če ura ni pravilna, preverite, ali ima vozilo internetni dostop in povezljivost GPS z najnovejšo programsko opremo.
rumena ura
Prikaz dokončanega prenosa posodobitve programske opreme in pripravljenost na namestitev. (Glejte Posodobitve programske opreme).
polkrog z manjšim krožcem nad njim
Dodajanje, konfiguracija ali hitra zamenjava profilov voznika (vključno z načinom Valet Mode in olajšanim vstopom). Glejte Profili voznika.
hiša s puščico v njej
Upravljanje ali programiranje naprav HomeLink (dodatna oprema) (glejte Pametna garaža).
rdeč krožec s klicajem v njem
Ta ikona se prikaže v primeru obvestila. Če se je dotaknete, se prikažejo informacije o obvestilu. Za prikaz seznama najnovejših obvestil, pri čemer je nadnje obvestilo prikazano prvo, se lahko dotaknete tudi možnosti Servis > Obvestila.
krožec z žarki, usmerjenimi navzgor
Vzpostavljena povezava z omrežjem Wi-Fi.
črte, ki gredo višje od leve proti desni
Vzpostavljena povezava z mobilnim omrežjem. Z dotikom te ikone vzpostavite povezavo z omrežjem Wi-Fi (glejte Wi-Fi).
črte, ki gredo višje od leve proti desni s črto, ki gre skozi
Pojavi se, ko je Model S v območju neobstoječe mobilne povezave. Pritisnite ikono za hiter dostop do nastavitev Wi-Fi.
simbol Bluetooth
Vzpostavitev povezave z napravo Bluetooth (glejte Bluetooth).
rumena oseba in zračna blazina z besedilom "SOVOZNIKOVA ZRAČNA BLAZINA JE IZKLOPLJENA"
Stanje zračne blazine na sovoznikovi strani (glejte Zračne blazine).

Ponovni zagon zaslona na dotik ali instrumentne plošče

Če zaslon na dotik postane neodziven ali kaže znake neobičajnega delovanja, ga lahko zaženete znova.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
Za zagotavljanje varnosti vseh potnikov in drugih udeležencev v prometu zaslon na dotik znova zaženite le, ko je vozilo v prestavi za parkiranje.
 1. Izberite prestavo za parkiranje.
 2. Pritisnite in pridržite oba drsna gumba na krmilu volan, dokler zaslon na dotik ne potemni. Če med pridržanjem drsnih gumbov pritisnete zavorni pedal, to ne bo ne imelo nobenega učinka in tudi ni zahtevano.
  Volanski obroč s povečanim delom, ki prikazuje puščici navzgor, usmerjeni proti levemu in desnemu drsnemu gumbu.
 3. Po nekaj sekundah se pojavi logotip Tesla. Za ponovni zagon zaslona na dotik počakajte približno 30 sekund. Če je zaslon na dotik po nekaj minutah še vedno neodziven ali deluje neobičajno, poskusite izklopiti in znova vklopiti vozilo (če je to mogoče). Glejte Ponovni zagon vozila.

Za ponastavitev instrumentne plošče prestavite v prestavo za parkiranje in za 15–30 sekund ali dokler se zaslon ne izklopi pritisnite gumba na vrhu volana (Voice Commands in Next). Po nekaj sekundah se pojavi logotip Tesla. Za ponovni zagon instrumentne plošče počakajte približno 30 sekund.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
Če pritiskate na drsni gumb, se zaslon na dotik zgolj ponovno vklopi. Nobena druga komponenta vozila se ponovno ne zažene in Model S se ne izklopi ali vklopi.

Prilagajanje zaslona in zvočnih nastavitev

Če želite prilagoditi nastavitve zaslona po svojih željah, se dotaknite možnosti Upravljalni elementi > Zaslon:

 • Videz: Prilagodite, da bo zaslon Temen ali Svetel. Ko je nastavljena možnost Samodejno, sistem samodejno preklaplja med dnevno in nočno svetlostjo glede na svetlobne pogoje v okolici.
 • Svetlost: Povlecite drsnik, če želite ročno nastaviti stopnjo svetlosti. Če je Način prikaza nastavljen na Samodejno, se zaslon na dotik dodatno prilagodi svetlobnim pogojem v okolici in vaši nastavitvi svetlosti. Model S si zapomni vašo izbrano nastavitev svetlosti in ustrezno prilagodi zaslon na dotik.
 • Varčevanje z energijo: Ko je funkcija vklopljena, vozilo Model S zmanjša količino energije, ki jo porablja, ko ni v uporabi (pri novejših vozilih je to samodejno). Glejte Doseganje največjega dosega.
 • Način čiščenja zaslona: Ko je ta funkcija omogočena, se zaslon na dotik zaradi lažjega čiščenja zatemni in začasno izklopi. Sledite navodilom na zaslonu za izhod iz načina čiščenja zaslona.
 • Jezik zaslona na dotik: Izberite jezik, ki je prikazan na zaslonu na dotik.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Opomba
  Model S mora biti v prestavi za parkiranje, če želite spremeniti jezik. Ko spremenite jezik, lahko pride do krajšega zamika, medtem ko vozilo Model S izklopi in ponovno vklopi zaslon na dotik.
 • Jezik prepoznavanja govora: Izberite jezik, ki ga želite uporabljati za glasovne ukaze.
 • Jezik glasovne navigacije: Izberite jezik, ki ga navigacijski sistem uporablja za glasovne napotke.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Opomba
  Pri jezikih, za katere je potreben prenos, za začetek prenosa izberite jezik na spustnem seznamu (potrebna je povezava z omrežjem Wi-Fi).
 • Čas: Izberite 12-urni ali 24-urni prikaz časa.
 • Regionalna oblika zapisa (dodatna oprema): Izberite regijo, da določite dogovor o obliki zapisa datuma (mm dd ll/dd-mm-ll itd.) in decimalnih ločilih (5.123, 5,123 itd.).
 • Prikaz energije: Izberite prikaz zaloge energije in stanja napajalnih enot v odstotkih preostale energije v bateriji ali v predvideni razdalji, ki jo še lahko prevozite.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Opomba
  Ko predvidevate, kdaj boste morali vozilo priklopiti na napajanje, naj vam ocene preostale energije služijo samo kot vodilo. Na porabo energije vpliva veliko dejavnikov. Glejte Dejavniki, ki vplivajo na porabo energije.
 • Razdalja: Izberite prikaz meritev v metričnih (kilometri, centimetri itd.) ali imperialnih (milje, palci itd.) enotah.
 • Temperatura: Izberite prikaz temperature v stopinjah Fahrenheita ali Celzija.
 • Tlak v pnevmatikah: Izberite prikaz tlaka v pnevmatikah v BAR ali PSI.

Poleg prilagajanja zaslona lahko omogočite način Joe Mode za znižanje glasnosti vseh zvočnih signalov, ki niso povezani s kritičnimi varnostnimi težavami. Za omogočanje pritisnite Upravljalni elementi > Varnost > Joe Mode.

Poimenovanje vozila

Vozilo lahko poimenujete. Pritisnite Upravljalni elementi > Programska oprema > Poimenovanje vozila na desni strani zaslona na dotik pod sliko vozila Model S. Če ima vaše vozilo že ime, se dotaknite obstoječega imena, da ga spremenite. Vnesite novo ime v pojavno okno in se dotaknite možnosti Shrani. Ime vašega vozila Model S se prikaže tudi v mobilni aplikaciji Tesla.

Brisanje osebnih podatkov s tovarniško ponastavitvijo

Pri prenosu lastništva vozila Model Spred odstranitvijo vozila iz svojega računa iz varnostnih razlogov izvedite tovarniško ponastavitev tako, da se dotaknete možnosti Upravljalni elementi > Servis > Tovarniška ponastavitev. Pred izbrisom podatkov vozilo Model S preveri vaše poverilnice in vas pozove, da vnesete uporabniško ime in geslo, ki sta povezana z vašim računom Tesla.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
Tovarniška ponastavitev je na voljo le, ko je vozilo v vašem računu. Ko vozilo odstranite iz računa, ne boste več imeli dostopa do ponastavitve prilagojenih nastavitev na tovarniško privzete in do brisanja svojih osebnih podatkov.